Prøv blandt andet en drink, der er som flydende kage eller ty til en klassiker med for gode gammeldags skyld
Julen er festernes tid, og står du også med værtstjansen og gerne vil gøre det hele lidt ekstra julet – eller bare festligt – så kan du meget vel overveje at bytte den ofte lidt tunge dessert ud med en lækker cocktail.
Flere cocktails har nemlig både enten det søde, det fyldige eller det varme som du kender det fra flere forskellige desserter. Men med cocktails bliver det bare lidt mere festligt at slutte middagen af med en glidende overgang til festen.
Herunder har vi samlet fire forskellige cocktailopskrifter til dig, der elsker både dessert og fest og derfor gerne vil have et alternativ til dessertvinen.
Hot buttered rum
En drink, der smager af flydende kager lyder næsten for godt til at være at sandt. Men det er ikke desto mindre tilfældet med en hot buttered rum, der blandt andet er lavet på smør, rom og brun farin og derfor vil være den perfekte det perfekte match til aftenens dessert.
Det skal du bruge
- 4 cl stræk rom f.eks. Stroh 80%
- 20 cl vand
- 80 g. smør (stuetemperatur)
- 75 g. brun farin
- 1 øko appelsin
- 3/4 spsk. stødt kanel
- Flødeskum
Sådan gør du
Riv appelsinskal og mix det godt med smør. Pres appelsinen, og hæld appelsinsaft og vand i en gryde. Tilsæt herefter smør og brun farin, og lad det smelte sammen.
Tilføj til sidst kanel og rom, og lad det hele simre i et øjeblik. Servér i glas, og pynt med flødeskum og stødt kanel.
Manhattan Passion
Normalt skal du bruge whisky til at lave cocktailklassikeren Manhattan. Men i denne version er whiskyen skiftet ud med en rom med noter af svesker, rosiner, dadler, vanilje, kaffe og chokolade, der giver drinken en dybere og mere afrundet smag.
Det skal du bruge
- 50 ml Zacapa la Pasión rom
- 7 ml rød vermouth
- 6 dråber Angostura bitter
- 1 cocktailkirsebær
- Grapefrugtskræl
Sådan gør du
Start med at sætte et coupé- eller cocktailglas i fryseren.
Kom alle ingredienserne i et stort barglas eller anden kande med masser af is. Rør det hele godt sammen med en barske, inden du sir cocktailen over dit afkølet coupéglas.
Pynter til sidst glasset med et cocktailkirsebær og en tynd stykke skræl fra en grapefrugt.
Varm appelsinchokolade
Det er svært at sige jul eller december uden varm chokolade. Du kan dog sagtens gøre den traditionelle drink lidt mere festvanlig og give den et skarpere tvist, der både giver varmen og smager himmelsk.
Det skal du bruge
- 4 cl. Cointreau eller anden appelsinlikør
- 20 cl varm chokolade
- Flødeskum
- Kakaopulver
- Appelsinskræl
Sådan gør du
Tilbered din varme chokolade som du selv foretrækker det. Når den er færdig, tilsæt da Cointreau, og rør godt rundt. Servér i termoglas eller kop, top med flødeskum og pynt med en tvistet skive appelsinskræl.
Espresso Martini
Den er her, der og alle vegne, men det er der også en god grund til. Den hyperpopulære Espresso Martini er fløjlsblød og har en dyb og rund smag af sød kaffe, der næsten – kun næsten – kan erstatte en hel dessert.
Det skal du bruge
- 3 cl vodka f.eks. Belvedere
- 3 cl kaffelikør
- 1 cl vanilje- eller sukkersirup
- 3 cl espresso
- Kaffebønner
Sådan gør du
Start med at sætte et coupé- eller cocktailglas i fryseren.
Fyld en shaker med is, og kom alle ingredienser heri. Kom låg på, og ryst shakeren til der dannes kondens på ydersiden – så ved du, den er kold nok til at hælde op.
Hæld det hele op dit afkølede coupéglas med over en strainer, og pynt med tre kaffebønner.