ELLEs Health Editor Stephanie Bang har kigget i Anne Larsens nye kogebog ”Æg”, der netop er udkommet i dag, og Stephanie har udvalgt fire favoritopskrifter, som vi de kommende uger vil dele med jer. Den første opskrift du kan lære at kende, er ”Eat, pray, love” som i navnets ånd optræder i filmen af samme navn.
Den anerkendte madskribent og kogebogsforfatter Anne Larsen udkommer i dag d. 30. september med endnu en ny kogebog, denne gang med det simple navn ’ÆG’. Anne Larsen elsker nemlig æg, og har længe haft en drøm om, at lave en kogebog med æg som omdrejningspunkt og med opskrifter, hvor æg gør en forskel. En drøm, der må siges at være gået i opfyldelse med hendes nye bog, som har hele 75 forskellige opskrifter med den ene ting tilfælles, at æg i en eller anden form indgår.
ELLEs Health Editor Stephanie Bang har fået lov til at smugkigge bogen igennem og har udvalgt fire sunde favoritter, som vi vil dele med jer på ELLE Sundhed gennem de næste fire uger. Æg er nemlig ikke bare æg. Æg er fantastiske, de er sunde, nemt tilgængelige, billige og så smager de godt, både som de er og i sammenhæng med andre lækre råvarer – med andre ord – æg er geniale.
Se også: Opskrift: Powersalat
Æg har en høj koncentration af protein, som har en høj ernæringsmæssig kvalitet grundet de særlige aminosyrer, som det er opbygget af. Æggets protein indeholder alle de aminosyrer, vores krop har brug for – også de såkaldt essentielle aminosyrer.
Bogen udkommer i dag, fredag den 30. september, og kan købes på Saxo her.
Tidligere var æg under mistanke for at forhøje kolesteroltallet, men den fordom blev for nyligt afvist af flere sundhedsforskere. Æggehviden er blandtandet rig på svovl, som er et vigtigt mineral, der især spiller en rolle for kroppens egen leverafgiftning og beskytter mod giftstoffer og bakterier, og er essentiel for udvikling af bindevævet og hudens styrke. Du kan altså roligt lade dig inspirere af Anne Larsens opskrifter og spise æg hver dag, også uden det bliver kedeligt.
Læs også: Mad for begyndere: Sådan laver du sunde pirogger
Den første opskrift vi deler her på siden er opkaldt efter en film, som vi vist alle sammen kender (og elsker), nemlig ”Eat, Pray, Love” med Julia Roberts.
Velbekomme!
EAT, PRAY, LOVE:
Smilende æg, lufttørret skinke, oliven, grønne asparges og olivenolie
Anekdote fra Anne Larsen, forfatter til ’Æg’:
“Dette måltid optræder i filmatiseringen af Elizabeth Gilberts roman Eat, Pray, Love, som morgenmåltid. Og jeg har, lige siden jeg så filmen første gang, altid – i den danske aspargessæson – tilberedt og nydt dette måltid. Det kan indtages på alle tider af døgnet. Og også på dage, hvor man ikke ser filmen. Eat, pray – LOVE …
Man kan vælge en regional/lokal dansk lufttørret skinke – eller den spanske serrano – som et alternativ til den italienske skinke fra Parma. De små sorte oliven med sten kaldes niçoise, fordi mange af dem oprindeligt kommer fra Nice, men de dyrkes også i Italien.
Ingredienser til 1 person på 10 minutter:
– 7 grønne asparges
– ekstra jomfruolivenolie
– havsalt
– 1 æg
– 3 skiver lufttørret skinke, gerne parmaskinke
– 1 lille håndfuld små sorte
– niçoise-oliven med sten
– friskkværnet sort peber
– Evt. tilbehør
– 1 skive rustik lyst, ristet brød
Sådan gør du:
– Gør asparges i stand. Skyl dem, vrik og knæk rodenderne af der, hvor de naturligt knækker. Skær evt. rodenderne til.
– Bring vand i kog, kom lidt salt og olie i. Kom asparges i, lad dem koge i 1 minut. Læg dem på et klæde.
– Kog ægget smilende: 7 minutter.
– Anret asparges med skinke, smilende æg, oliven, lidt dryp af olivenolie, salt og peber.