Mad og drikke

Vegetarisk juleaften: Opskrift på juledolmer med valnød og svampefyld

- 15/12/2022

Kok Frida Hensel giver sit bud på gode og velsmagende retter, du nemt selv kan lave. Her er det opskriften på vegetariske juledolmer med valnød og svampefyld til den vegetariske julemiddag.

Dolmerne, som er fyld indpakket i vinblade, er et glimrende bud på en ret til den vegetarisk julemiddag. Spis dem med klassisk juletilbehør for et højtideligt julebord. 

Her deler kok Frida Hensel sit bud på den perfekte ret til den vegetariske julemiddag: Juledolmer med valnød og svampefyld.

 

 

Foto: Kavian Borhani

Opskrift: Juledolmer med valnød og svampefyld

Opskriften giver 10 store dolmer 

Ingredienser

Fars 

  • 1 savoykål plukket i hele blade 
  • 1 bakke champignon skåret i små stykker 
  • 1 bakke østershatte skåret i små stykker
  • 150g valnødder blitzede eller hakket fint 
  • 2 løg i små tern 
  • 1 bundt salvie skåret fint 
  • 2 grene rosmarin skåret fint 
  • 1 dl fløde 
  • Raps eller olivenolie 

 

Sovs 

  • 1 stilk selleri skåret i grove stykker 
  • 5 store svampe I kvarte
  • 1 stor gulerod skåret i grove stykker 
  • 1 løg i tern 
  • 1 spsk tomatpure 
  • 1 spsk hvedemel 
  • 2 spsk smør 
  • 1 spsk ribsgele, æblegele, solbærsaft eller lign. 
  • Evt rødvin, portvin eller anden sprut

 

Sådan gør du:

  1. Start med at lave din fars 
  2. Brun svampe godt af på en pande med rapsolie, så de får farve. Tilføj løg og krydderurter og steg med længe. 
  3. Når svampemassen er brunet godt af og er faldet sammen tilføjer du valnødder, fløde og en smule vand. Lad valnødde- svampemassen simre i en 1/2 til en hel time. 
  4. Lad farsen køle en smule ned
  5. På en anden pande bruner du løg, selleri og gulerødder og svampe godt af i rapsolie. 
  6. Tilføj mel og lad den bage af på panden med grøntsagerne i ca 5 minutter tilføj tomatpure, evt vin og 2 del vand. 
  7. Lad saucen samle sig i en halv times tid og passer den derefter igennem en sigte. 
  8. Tilføj evt et par små klumper små eller vegansk fløde og smag til med frugtgele, salt og peber. 
  9. Tag store savoykålsblade og fjern stokken af bladet uden at ødelægge det. 
  10. Put bladene i godt saltet kogevand og lad dem koge 1-2 minutter. Dup dem derefter tørre. 
  11. Start med at samle dolmerne ved at putte en stor spsk af svampefyldet i midten af blade, folde siderne ind og rulle. Som en slags forårsrulle. 
  12. Læg dolmerne i et ildfast fad side om side. Tilføj evt en smule vand i bunden, en klat smør og krydderurter. 
  13. Bag de færdigsamlede dolmer i 12 minutter på 160 grader. 
  14. Server med varm vegetarisk julesovs.

 

Du kan se, hvordan du laver opskriften her: 

Læs ogå

Vegetarisk julefrokost: Rødbedesyltede æg med grønkål, peberrod og ristet boghvede