Mad og drikke

Smørrebrød: Her er de bedste steder i København

- 18/10/2024

Friteret rødspætte, rejemad, hønsesalat eller dyrelægens natmad. Her er de bedste steder, du skal spise din smørrebrød i København.

Selvom der findes et hav af gode spisesteder i København, hvor du kan få alt fra italiensk og fransk til vietnamesisk og koreansk, er der altså bare én ting, vi altid vender tilbage til, og som vi aldrig får nok af: Smørrebrød. Og heldigvis ligger smørrebrødsrestauranterne som perler på en snor rundt i de københavnske gader.

Smørrebrød: Er det blevet in at spise?

Smørrebrød er en af de ting, Danmark er kendt for at håndtere til perfektion, og det er da heller ikke helt bemærkelsesværdigt, for de højtbelagte smørrebrød begyndte faktisk allerede at bugne i København helt tilbage i 1880’erne, hvor destinationen for et lækkert stykke smørrebrød var Tivolis smørrebrødsrestauranter – for ikke at nævne Ida Davidsen, der også har bidraget til at sætte den simple spise på verdenskortet. Men selvom rugbrød – i hvert fald af danskerne – ofte anses som en dansk spisevare, findes dets oprindelse faktisk en del tusinde kilometer syd for den danske grænse, nemlig i Tyrkiet og andre lande i Mellemøsten.

Alligevel er danskerne altså kendt for det grove og mørke brød, som oftest forbindes med de tarvelige rugbrødsmadder, vi enten hiver ud af køleskabet til frokost eller måske redder aftensmaden med – men der er altså stor forskel på dem, du fremtryller derhjemme, og de højtbelagte madder, som du får serveret på en god, dansk smørrebrødsrestaurant.

Selvom det altså ikke er en ‘ny’ spise – som eksempelvis avocadomaden, der havde sin storhedstid i 2020’erne – er smørrebrød blevet en populær spise, ikke blot når det gælder julefrokostsmånederne, men også blandt alle årets andre måneder, hvor unge som ældre nærmest har boycottet den ellers populære brunch og hellere går ud og spiser en hønsesalatmad med en fadøl og sidevogn på en gammel, traditionel smørrebrødsrestaurant. Og derfor er bordreservation også som oftest et must, hvis du vil være sikker på at få et bord.

Er du på udkig efter en god frokost i København, er smørrebrød et oplagt valg – både fordi det er mættende, men også fordi der findes noget for enhver smag. Dog skal du være opmærksom på, at mange smørrebrødsrestauranter kun serverer den traditionelle spise til frokost, mens deres aftenmenukort som oftest byder på andre danske retter. Så hvis det er en god smørrebrødsmiddag, du er på udkig efter til aften, skal du lige dobbelttjekke eller alternativt kigge på listen over de bedste restauranter i København.

Smørrebrød i København: Her får du det bedste

smørrebrød i københavn indre by københavn k

Populær smørrebrød i Indre By: Restaurant Schønnemann

Schønnemann på Hauser Plads i Indre By er et af de ældste spisesteder i København, hvor de siden 1877 har forsyner gæster med sildemadder og snaps. Måske er det også derfor, at du, hvis du vil gøre dig forhåbninger om at få et bord, skal bestille i meget god tid – selvfølgelig ikke mindst også fordi, deres smørrebrød både er smukt og traditionelt og betjeningen sød.

Adresse: Hauser Plads 16, 1127 København K
Læs mere her.

Restaurant Kronborg smørrebrød autentisk

Autentisk stemning i Indre By: Restaurant Kronborg

Restaurant Kronborg i Brolæggerstræde i hjertet af København er en af de mere autentiske, gammeldags smørrebrødsoplevelser, du finder. Indretningen minder om en gammel spisestue, hvilket giver et ekstra autentisk lag til oplevelsen, hvilket også underbygges af den hyggelige og sjove betjening, som gør stedet til en tidslomme – og så er smørrebrødet lige, som det skal være. Kronborg slår aldrig fejl, når vi er på udkig efter lækker smørrebrød i København.

Adresse: Brolæggerstræde 12, 1211 København K
Læs mere her.

vesterbro dyrehaven

Smart stemning på Vesterbro: Dyrehaven

På et af hjørnerne på Sønder Boulevard finder du det smarte og ‘in’-spiseri, Dyrehaven. Stedet er et af de steder, som også byens lokale gør hyppigt brug af, og du vil derfor opleve en mere afslappet stemning og ikke så højtidelig, gammeldags som hos andre steder. Dyrehaven er dog et af de hippe steder, hvor du kan bestille en lækker øl fra Ebeltoft Gårdbryggeri til din velproportionerede smørrebrød.

Adresse: Sønder Boulevard 72, 1720 København V
Læs mere her.

palægade smørrebrød i københavn

Formel indretning og smuk mad i Indre By: Restaurant Palægade

Er du ude efter en mere elevated smørrebrødsoplevelse, er Restaurant Palægade lige bag Kongens Nytorv er godt bud. Du får smørrebrød, som er smukt anrettet, og hvor der kan forekomme innovative indslag, såsom et friteret æg på din rejemad – men bliv ikke forskrækket, det er en super madoplevelse. Hvis du er ude efter en gammeldags, gastronomisk oplevelse er det ikke stedet, men det kan også være rart at prøve noget andet end alt det andet smørrebrød i København, du ellers kan få.

Adresse: Palægade 6, 1261 København K
Læs mere her.

indre by restaurant puk

Traditionelt ydre, forfinet indre: Restaurant Puk

Når du lige ser Restaurant Puk, tror du måske, det er en af de mere rustikke spiseoplevelser, du går ind til, men smørrebrødet, du får serveret, er langt fra lige så rustikt men derimod meget fint og stadig traditionelt. Og så har stedet serveret smørrebrød siden 1750 i den hyggelige kælder, der emmer af historie. Et godt valg, hvis du vil have uformel stemning og god smørrebrød i København.

Adresse: Vandkunsten 8, 1467 København K
Læs mere her.

 

selma nørreport

Produktbevidst smørrebrød i Indre By: Selma

Lige ved Nørreport ligger restauranten Selma, som er et af de mere trendy steder, du får serveret smørrebrød. Ikke nok med at deres smørrebrød er knivskarpe og detaljerige, så går stedet også meget op i at bruge lokale råvarer – og det kan bestemt smages. Men vær obs på, at det ikke nødvendigvis er alle de “gamle kendinge”, du kan bestille her.

Adresse: Rømsersgade 20, 1362 København K
Læs mere her.

aamanns 1921

En klassiker i Indre By: Aamanns 1912

Hos Aamanns er der ingen slinger i valsen; du ved, hvad du får, og det er altid meget i orden. Stedet er et af de mere moderne indrettede men ikke desto mindre hyggelig. Aamanns findes flere steder i København (Skuepilhuset eksempelvis), og alle brandets lokationer går meget op i økologi, hvorfor de også har det økologiske spisemærke i sølv, hvilket betyder at 60-90% af deres råvarer er økologiske – og så er de i Michelin Guiden 2024.

Ps. tager du derind, må du prøve deres pålægschokolademad.

Adresse: Niels Hemmingsens Gade 19-21, 1153 København K
Læs mere her.

christianshavns færgecafé smørrebrød i københavn

Du får det ikke mere autentisk på Christianshavn: Christianshavns Færgecafé

Er du til den helt gammeldags indretning og stemning, er Christianshavns Færgecafé stedet. Betjeningen er living og sjov, lokalerne er brune og med sjove fiskeri-objekter overalt og deres smørrebrød er traditionelle og gode – lige som vi kan lide det. Du kan desuden faktisk sidde ude på den nedlagte båd, som er placeret i kanalen lige ved siden af restauranten – et perfekt sted, hvis du er et mindre selskab. Bare et must visit.

Adresse: Strandgade 50, 1401 København K
Læs mere her.

restaurant møntergade smørrebrød i københavn

Hvid dug og elegance i Indre By: Restaurant Møntergade

Der er elegance over den hos Restaurant Møntergade – både når det kommer til indretning, betjening og smørrebrød. De hvide duge viser meget godt, hvilken stemning der er lagt for dagen, men du skal heller ikke lade dig skræmme – der serveres en god snaps og elegante stykker smørrebrød i bedste traditionelle – og en anelse – innovative udtryk. Derfor er Møntergade også et af de mere eksklusive steder – både hvad angår mad og pris.

Adresse: Møntergade 19, 1120 København K
Læs mere her.

restaurant judie nyhavn

Den måske bedste smørrebrød i Nyhavn: Judie

Et småt men sikkert menukort er hvad du finder hos Nyhavns måske senest ankomne restaurant, smørrebrødsrestauranten Judie. Men hvem kan i virkeligheden ikke godt lide, når valget ikke står mellem hundredesytten stykker? Når du går i Nyhavn (modsatte side af restauranterne), ligger der nemlig en båd, som nok de fleste har skulet til, hvis de har passeret – for det ser nemlig superhyggeligt ud inde i restauranten, hvor man altså sidder midt ude i kanalen. Og deres smørrebrød? Man kan både se og smage, at der er lagt kærlighed i dem.

Adresse: Nyhavn 26, 1051 København K
Læs mere her.

restaurant koefoed bornholmsk

Smørrebrød med kærlighed til Bornholm i Indre By: Restaurant Koefoed

Hos restauranten i Indre By er der en helt rød tråd gennem alt fra indretning til madlavning – og det er inspirationen fra den bornholmske kultur. Flere råvarer kommer fra forskellige gårde på Bornholm, og ikke mindst selve indretningen sender stærke referencer til de ikoniske rundkirker, som Bornholm er så kendt for. Vi snakker rå, hvidkalkede buer og hvælvinger, som er med til at give restauranten charme, hygge og karakter – og nåe ja, så er maden både smuk og meget velsmagende, og det er tydeligt at se de nordiske referencer.

Adresse: Landgreven 3, 1301 København K
Læs mere her.

sokkelund frederiksberg

Frederiksberg-klassiker á la Frankrig: Sokkelund

Der er en god grund til, at Frederiksberg-klassikeren, Brasserie Sokkelundb bliver hyppigt besøgt af de lokale i området. For selvom menukortet er sikkert, er retterne altid lige i øjet, og det samme gælder selvfølgelig deres (højtbelagte!) smørrebrød, som du kan nyde i den fransk-inspirerede og eksklusive indretning inde i den charmerende restaurant eller uden døre, hvor der (trods vi befinder os midt på Smallegade) er gjort alt for, at vi skal drømme os væk til fransk-fortovscafé-stemning.

Adresse: Smallegade 36, 2000 Frederiksberg
Læs mere her.

Læs ogå

De 20 bedste restauranter i København