Film og TV

Abort, krig og ballroom: 6 dokumentarer, du skal se under CPH:DOX 2024

- 15/03/2024

CPH:DOX 2024 løber af stablen fra onsdag den 13. marts til søndag den 24. marts. Her er 6 dokumentarer, du skal se under filmfestivalen.

1

Den rørende dokumentar - IBELIN

Da Mats Steen, der har muskelsvind, sidder i kørestol og er omringet af hjælpere døgnet rundt som 25-årig dør, efterlades hans nærmeste i sorg. Både over hans bortgang, men også over deres forestilling om, at deres handikappede søn kun nåede at leve et ensomt og isoleret liv uden venner. Men pludselig vælter kondolencerne ind i massevis online, og langsomt går det op for familien, at Mats’ liv var fyldt af kærlighed og venskaber på internettet, hvor han har levet et andet liv gennem sin stærke og heroiske ‘World of Warcraft’-karakter Ibelin. Gennem rekonstruerede animationer af Mats’ gameplay, interviews med hans pårørende, familiens hjemmevideoer og blogindlæg fortæller ’Ibelin’ om Mats’ liv både online og offline, og viser, hvordan fælleskaber og relationer på internettet kan overskride den fysiske verdens grænser. Filmen vandt publikumsprisen på årets Sundance filmfestival.

2

Den øjenåbnende dokumentar - STRAY BODIES

Én kvinde rejser fra Malta til Italien for at få en abort. Samtidig rejser en anden kvinde fra Italien til Grækenland for at modtage IVF-behandling i håb om at blive gravid. Deres situationer er vidt forskellige, men de er forbundet af striks lovgivning, der tvinger dem til at søge hjælp uden for hjemlandet. Kvinderne er to af de mange rejsende på tværs af Europas landegrænser, hvor religion og politik mange steder har mere at skulle have sagt over ens egen krop, end man selv har. Drømmedestinationen er ikke badestrande og fortovscaféer, men retten til selv at bestemme. ‘Stray Bodies’ kortlægger kontinentets mange modsætninger, fra sæddonation til aktiv dødshjælp, og rejser grundigt og seriøst de store spørgsmål om liv og død - den gør det bare på en helt uventet frisk og original måde, med stort æstetisk og ikke mindst menneskeligt overskud.

Læs ogå

Antipasti og designersneakers: Ugens udvalgte med Nikita Hoffmann

3

Den svedige dokumentar - THIS IS BALLROOM

I New York opstod der i 1960’erne en fejde i drag-miljøet, fordi kun hvide drag queens vandt skønhedskonkurrencerne. I årene efter skabte ikke-hvide drags deres egne konkurrencer, og det var kimen til ballroom: en konkurrence, hvor performere dyster i forskellige kategorier såsom face, runway og old way foran tre dommere og prøver at udkonkurrere deres modstander med stil og selvsikkerhed. Det hele foregår i et infernalsk kaos af musik, rim, råb og kommentarer fra det publikum, der kører stemningen helt op under taget. Ballroom er et modeshow, en skønhedskonkurrence, en danseperformance og en krig. Men mest af alt er det et fristed, hvor primært queer og ikke-hvide mennesker kan få en pause fra det samfund, der ikke ellers har mange pladser til dem. Men det er også en no bullshit-kultur. Hvis du ikke har styr på dine ting, bliver du chopped af dommerne, og så er du ude. Mød de vigtigste performere i Rio de Janeiros ballroom-miljø i en upbeat, svedig og herligt uregerlig film fra et parallelt univers af moves og modstand.

4

Den tankevækkende dokumentar - BYE BYE TIBERIAS

Fire generationer af palæstinensiske kvinder beretter levende og bevægende om deres forhold til hjemlandet, hjembyen Tiberias, og om den modstand, der er gået i arv fra mor til datter gennem tiden. Datteren er blevet filminstruktør og medbringer hver sommer sit kamera og filmer bedstemorens hus, moderens syv søstre i samtale og andre øjeblikke fra opholdet i Palæstina. Familien plejede at bo i Tiberias ved Genesaret sø, men i 1948 blev de tvunget væk. Fire generationer senere lever mindet om hjemstavnen videre i familiens medlemmer. Gennem digte, breve, knasende arkivoptagelser og nutidige genindspilninger af gamle situationer vækker filmskaberen Lina Soualem sin families fortid til live i en personlig fortælling om fire generationer af kvinder, der hver især repræsenterer et levet kapitel i deres lands historie.

Læs ogå

Horoskop: Sådan bliver din marts måned

5

Den sjove dokumentar - AGENT OF HAPPINESS

Hvor lykkelig er du på en skala fra 1 til 10? To embedsmænd er sendt ud for at måle folkets lykke i Bhutan, men hvordan har de det egentlig selv? En bittersød, eksistentiel og overraskende morsom publikumsfavorit fra Himalaya-bjergene. Dokumentaren giver et morsomt indblik i et land, hvor lykken (også) måles i hårde hvidevarer og husdyr. Og så er den en af de eneste film fra og om Bhutan – nogensinde.

6

Den eksperimenterende dokumentar - THE STIMMING POOL

Skabt af et kollektiv af neurodivergente filmmagere i et forsøg på at give et alternativt og artistisk bud på, hvordan det er at leve med neurodivergens i en kaotisk verden, der ikke er skabt til dem, der er anderledes. ’The Stimming Pool’ er en eksperimenterende og til tider magisk hybridfilm skabt af filmskaberen Steven Eastwood og et kollektiv af fem, forskellige neurodivergente kunstnere. Normalt er folk med anderledes hjerner emnet for film, men her sidder de selv bag rattet. Hvordan føles det for eksempel at komme ind i en fuldstændigt fuld pub, hvor alle snakker, spiller bordtennis og drikker øl? Og hvor kigger det neurodivergente øje hen i den situation? Filmet nysgerrigt på knasende smuk 16mm-film af ’Aftersun’-filmfotografen Gregory Oke, væver de forskellige historier sig fantasifuldt ind og ud af hinanden.

Læs ogå

Sig det med frugt? Hypet Netflix-serie får kærlighedstrend til at gå viralt på TikTok