Bolig

Kom indenfor hos Frederikke Toftsø

- 16/09/2020

Personlig stil er mere end bare dit look. Alt, hvad du omgiver dig med – fra beauty til bøger – viser, hvem du er. Og for Frederikke Toftsø er det vintagefund fra (old) Céline, klassiske bøger og et mere bæredygtigt hjem.

// Denne artikel blev første gang bragt i ELLEs aprilnummer 2020 // 

For et års tid siden valgte influencer og blogger Frederikke Toftsø at ændre sin livsstil og leve mere bæredygtigt. Det var efter en barselstur til Thailand, hvor luftforureningsindekset var så højt, at det blev anbefalet at blive indenfor.

”På den tur fik vi snakket om, at vi havde lyst til at ændre nogle vaner. Da vi kom hjem, blev vi helt lavpraktiske og valgte at udfase engangsmaterialer, spise mindre kød, købe grøntsagskasser og affaldssortere endnu mere. Vi har taget en ting ad gangen og har blot tænkt systemerne ind i vores hverdag,” fortæller hun. 

 

 

Især affaldssorteringen har hendes interesse. ”I forbindelse med min kandidat skulle jeg lave et projekt om affaldssortering i Kolding Kommune. Det var en kæmpe øjenåbner.” Frederikke er ikke fanatisk, men er alligevel den type, som står og skiller kaffeposen, papiret og plastikken fra hinanden. Hun har ikke fløjet i et år, og så er hun holdt op med at købe blomster. ”Jeg plejede at købe blomster en gang om ugen, men så læste jeg, at hvis du køber en buket om måneden, så svarer det til at flyve frem og tilbage til Paris. Så nu køber jeg en sjælden gang bæredygtige, økologiske og danskproducerede blomster hos Vilde Violer – det var også dem, der lavede min brudebuket,” fortæller hun.

Lidt, men godt

Stilen i Frederikkes hjem er med egne ord sammensat. ”Jeg er først for nylig begyndt at gå op i indretning, selv om jeg er vokset op med en far, som er arkitekt, og selv om min yndlingsbog som lille var ’1000 stole’. Jeg læste om alle designstolene og var enormt fascineret, men jeg har først prioriteret at købe design selv, efter at min mand og jeg købte lejligheden her for et år siden.”

I garderoben går Frederikke ligeledes efter tøj, der er enkelt og holdbart. ”Jeg vil meget hellere spare op og købe ting af god kvalitet end købe det næstbedste,” fortæller hun.  Hun har blandt andet en svaghed for mærket (old) Céline og køber gerne tingene derfra brugt.  ”Jeg har fundet er par Céline-sandaler til 150 kr. på et loppemarked og en nederdel til 200 kr. Så jeg har virkelig gjort nogle sjove fund”.

Nye værdier

Og så er der bøgerne. Som ung kunne Frederikke snildt låne ti bøger på biblioteket og læse dem alle på en sommer. Det er især de klassiske og helt store forfattere, som hun er tiltrukket af. ”Jeg har netop afleveret en bog, der udkommer til maj – om astrologi – så jeg har været inde i en ret intens skriveproces og har ikke fået læst så meget. Ellers læser jeg gerne Joan Didion, Ernest Hemingway og Inger Christensen. Min mand læser også,”  fortæller hun. Parret lever i øvrigt uden fjernsyn, netop så der er plads til læsning, gørdetselv og hjemmebagt rugbrød. Hvor Frederikke før havde et fuldtidsarbejde, en fuldtidsblog og rejste Europa rundt, er der nu kommet en ny balance.