Kunst, bøger og musik

Monica Ali

- 10/11/2009

Engelske Monica Ali (f. 1967 i Bangladesh) skrev sig ind i den moderne litteraturs historie med sin postkoloniale bestseller Brick Lane (2003) om et charmerende mylder af London-emigranter, der udtrykker moderigtige frustrationer qua tøj og optøjer. Nu er hun aktuel med sin tredje bog, I køkkenet (L&R), hvor ’køkkenet’ i sig selv er en multietnisk gryderet, og kokken er en mand under pres. Ali fortæller ikke bare en historie, der stiger i intensitet, men også historien om England anno 2009. ELLE har talt med Monica Ali om …

I KØKKENET
I starten af bogen er køkkenchefen Gabriel ambitiøs, succesfuld og i kontrol, og så begynder han at blive presset. Gabriel skubbes til fortvivlelsens afgrund, men kommer også til at tænke meget dybere over, hvad der er virkelig vigtigt i livet. For mig er det en bog om tro, håb og kærlighed.

AT KENDE MENNESKENE
Jeg researcher altid meget. Til denne roman læste jeg et hav af ikke-fiktionstekster om restauranter og hoteller og tilbragte et år med at hænge ud i hotelkøkkener. Men research er den lette del af det, det svære er, når det bare er dig og den blanke skærm. Men hvis du researcher nok, får du troen på at kunne finde på – hvilket er, hvad jobbet egentlig handler om; at forestille sig.

AT VÆRE EN KVINDELIG FORFATTER
Jeg tror ikke, kønnet betyder noget. Jeg skriver, hvad jeg har lyst til. Og udfordringen er altid den samme – at indtage et andet perspektiv, hvad enten det er en pige, kvinde, mand eller dreng.

AT SKRIVE OM UKENDT STOF
At skrive om det, man kender til, er en af de dummeste ting, jeg har hørt om. Research det, du ikke kender. Og ligegyldigt hvad eller hvem, du skriver om, trækker du altid på dig selv, også selv om der ikke er nogen åbenlyse paralleller. At skrive følger ikke lige linjer.

BOGEN, HUN ALTID GIVER SOM GAVE
Den bog, jeg oftest har givet til folk, er formentlig En hårfin balance af Rohinton Mistry. Hvis jeg kun måtte tage én bog med til en øde ø, ville jeg vælge Krig og fred.

CHANEL
Jeg køber ikke designertøj. Jeg er kun forfatter! Men jeg har dog altid en flaske ‘No. 5’ på mit toiletbord og bruger den næsten dagligt.

Mød Monica Ali på Den Kongelige Diamant tors. d. 12. nov. kl. 20 samt på BogForum fre. kl. 18 og lør. kl. 13.30.

Læs også om:

Den franske forfatter Céline Curiol
Den danske forfatter Katrine Marie Guldager