Hudpleje

Eksperten guider: Denne type solcreme skal du holde dig fra

- 21/05/2022

Solcreme er og bliver vigtigt for din fine hud, men hvordan er det nu – hvornår skal den på? Hvor høj faktor? Og hvilken en skal du gå efter? Det får du svar på her.

Du har helt sikkert hørt det: Det er tid til at lade solcremen indgå som en del af din faste hudplejerutine på både krop og i ansigtet. Men hvornår er det helt præcist, den skal på? Hvor meget skal du bruge? Og hvilken solcreme bør du gå efter? Vi bad seniorforsker hos Kræftens Bekæmpelse, Brian Køster, guide os. 

Først og fremmest slår Brian Køster fast, at skygge og beskyttende tøj bør være din primære solbeskyttelse – fx løstsiddende tøj i tætvævet stof.

”Solcreme skal altså ses som et supplement, ikke det bærende værn imod solens stråler,” forklarer han og tilføjer:

”Husk at smøre dig ind, inden du går ud i solen, så cremen kan nå at blive absorberet”.

Læs ogå

Sådan undgår du at udvikle pigmentforandringer i huden til sommer

Derudover er disse fem tommelfingerregler gode at kunne:

Solcremen fra sidste år kan bruges
Typisk kan en solcreme holde sig i 12 måneder, fra du har åbnet den. Har du været “hård ved den” – fx glemt den i solen i længere tid eller i et varmt handskerum i bilen – vil den miste sin virkning med tiden. Har du købt en solcreme, som du aldrig har fået åbnet, kan den holde sig i to-tre år, hvis du har opbevaret den ved stuetemperatur. Hvis solcremen lugter, skifter farve eller der er kommet skidt ned i den, så køb en ny, lyder rådet fra Brian Køster.

Mængden af solcreme er vigtigere end høj faktor
Hvis ikke du bruger den anbefalede mængde solcreme, kan du ikke regne med faktortallet på tuben. Har du eksempelvis smurt dig ind i SPF 15 i et tyndt lag, nedsættes beskyttelsen til SPF 2.

Der skal cirka 40 ml. solcreme til at dække en voksen krop med solcreme. Huskereglen siger: En god håndfuld solcreme til en krop, hvoraf cirka en teskefuld skal bruges til ansigtet, nakken og ørerne. Du opnår god beskyttelse ved at smøre dig ind ad to omgange med cirka 20 minutters mellemrum, før du går ud i solen. På den måde øger du chancen for at få dækket områder, som du overså ved første indsmøring.

Hold dig fra sprayen 
En fed solcreme, en let sollotion eller kølende gel – heldigvis virker de forskellige konsistenser lige godt. Kræftens Bekæmpelse fraråder dog brug af sollotion i sprayform, da det kan være svært at dosere den i de anbefalede mængder.

Den gode solcreme 
“Konsistens og duft er en smagssag, og det er vigtigt, at man vælger den creme, man kan lide at bruge, for så er der større chance for, at man rent faktisk bruger den,” forklarer Brian Køster.

Det er også vigtigt, at en solcreme har minimum faktor 15, når den skal bruges i Danmark, og højere end faktor 15, når du rejser til varme klimaer, og så skal den beskytte både mod UVA- og UVB-stråler. Uanset om den er dyr eller billig, vil en solcreme med dét indhold give god beskyttelse, når du bruger den rigtigt. 

Tid til solcreme 
Når uv-indekset er tre eller mere anbefales det at bruge solcreme. Herhjemme vil det typisk være mellem klokken 12-15 fra april til september, når det er skyfrit, eller der er få skyer på himlen. Beskyttelse består af solcreme, skygge og solhat – og at undgå solarium. Du kan downloade app’en UV-indeks for at holde dig opdateret, uanset hvor du er dig i verden. 

Læs ogå

6 ansigtssolcremer under 160 kroner