Hudpleje

Sådan undgår du at udvikle pigmentforandringer i huden til sommer

- 29/04/2022

Eksperten guider til at holde pigmentpletterne for døren.

Du kender (måske) fornemmelsen. I takt med at temperaturen stiger, og soltimerne bliver flere, dukker der også små mørke plamager op på din hud. Det er pigmentpletter, og det er (vel) de færreste, der ligefrem ønsker sig dem. Heldigvis er der noget, du kan gøre. Vi bad en ekspert guide os.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, hvorfor man får man pigmentpletter. Ifølge kosmetisk sygeplejerske fra Dermocosmetic i Aalborg Lotte Rune er langvarig omgang med solen den helt store synder, når det gælder pigmentpletter og solskader.

Sollyset påvirker pigmentcellerne i huden til pletvis at producere mere beskyttende farvestof (melanin) i huden, men kan også komme i forbindelse med fx graviditet og hormonelle forandringer, ligesom det også kan være arveligt betinget. 

Der findes grundlæggende to typer pigmentpletter – melasma, skygge-lignende plamager, der kan opstå pludseligt, og pigmentpletter, der langsomt har formeret sig og viser sig som små sporadiske pletter. Om pigmentpletterne ligger dybt i huden eller i overfladen kan bestemmes af en hudlæge, og det er afgørende for, hvilken behandling der vil batte, om solskaderne overhovedet kan behandles, og hvem der er den rigtige til at behandle (kosmetologer, hudlæger eller kosmetiske sygeplejersker).

Læs ogå

6 ansigtssolcremer under 160 kroner

Sådan beskytter du bedst huden
Medicinske behandlinger kan være nødvendige for at komme i bund med solskaderne, men det vigtigste i kampen mod pletterne er at beskytte huden med solfaktor hver dag – faktor 30-50 om sommeren og faktor 15 om vinteren.

Dernæst er en stærk rutine en kombination af produkter med C-vitamin, som har lysende effekt, niacinamid (B3 vitamin), der virker forebyggende mod overproduktion af melanin (pigment) og A-vitamin, som er med til at nulstille huden og sætter gang i cellefornyelsen, så huden eksfolieres. Suppler med fugt fra fx hyaluronsyre og glycerin, rens hud hver aften og eksfolier med en vaskeklud, og/- eller renseprodukter med frugtsyre og enzymer – ikke skrubbemasker med korn, der kan ridse huden og gøre den sensitiv, lyder anbefalingen fra Lotte Rune.

Herunder finder du tre produkter, der hjælper med at holde pigmentpletterne for døren. 

1
Foto: PR Biotherm

Hverdagshelt med faktor 50 tilsat beskyttende B3 vitamin. Youth Protection Face Sunscreen SPF 50, Biotherm, 50 ml, 210 kr.

2
Foto: PR Emma S

Hud-styrke på flaske. Vitamin C booster, Emma S, 30 ml, 409 kr.

3
Foto: PR Beaute Pacifique

Dagcreme med niacinamid & A-vitamin. Créme Symphonique Day-Time Dry Skin, Beauté Pacifique, 50 ml, 699 kr.

Læs ogå

Julie Fagerholt: Denne prisvenlige natcreme har gjort min hud mere frisk og ensartet