Sommer, sol og en varm hud. Længes du også efter lange dage og lyse nætter? Faktisk er det altid en god idé at beskytte huden mod både forårs-, sommer- og vintersol. Her får du en guide til den perfekte solbeskyttelse med SPF.
Denne artikel indeholder sponsorerede links.
Solen og varmen kommer langsomt, men sikkert, snigende, og det er tid til at opdatere solcremehylden! For uanset om det drejer sig om en dag på stranden, en shoppetur i byen eller en dag på skiløjpen, er en solcreme uhyre vigtigt for din hud – af mange grunde.
Vi er taget en tur gennem solbeskyttelsens jungle og har samlet årets bedste solcremer med SPF til krop, ansigt og læber. Vi har også gennemgået alle spørgsmål vedrørende solbeskyttelse, UVA- og UVB-stråler.
Bedst i test: Solcreme til kroppen
Scroll ned for at læse mere om produkterne. Længere nede finder du også de bedste solcremer til ansigtet samt den bedste SPF-beskyttelse til læberne.
- Bedste solcreme
Solcreme Krop SPF 50 – Ecooking
- Bedste solcreme-mousse
- Bedste klumpfrie solcreme
Anthelios Hydrating Lotion SPF 50+ – La Roche-Posay
- Bedste solcreme spray
Capital Soleil Hydrating Water SPF 30 – Vichy
- Bedste sollotion
Sun Body Lotion SPF 50 – Rudolph Care
- Bedste solcreme til solfølsom hud
Sun Intolerance Lotion SPF 50 – ACO
- Bedste solcreme uden hvid hinde
- Bedste fugtgivende solcreme
Sun Care Body Lotion Spray SPF 50+ – Clarins
- Bedste økologiske solcreme
Spray Solaire SPF 30 – Bioregena
Årets bedste solbeskyttelse 2022: Bedste solcreme til kroppen
Tør, fedtet eller følsom hud – her har vi samlet årets bedste solbeskyttelse til kroppen. Længere nede finder du også den bedste solbeskyttelse til ansigtet samt alt, hvad du skal vide om solcreme.
Bedste solcreme: Solcreme Krop SPF 50 – Ecooking
Vil du have bred solbeskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler og samtidig have nærende og fugtende pleje til din hud, skal du gå efter danske Ecookings solcreme til kroppen med SPF 50. Den indeholder et filter, der lægger en hinde på huden, som reflekterer solens stråler. Med ingredienser såsom Q10 og squalane får du også en solcreme, der plejer huden.
Læs mere om Solcreme Krop SPF 50 her
Bedste solcreme-mousse: Sunscreen Mousse SPF 30 – Evy
Har du ikke allerede prøvet Sunscreen Mousse SPF 30, kan vi godt anbefale den. Den omtalte solcreme adskiller sig fra andre solcreme ved at komme ud som mousse, men spredes til en glat og tynd lotion mod huden. Den er hurtig at påføre, og huden føles dejlig gennemfugtet.
Find Sunscreen Mousse SPF 30 her
Læs mere om Sunscreen Mousse SPF 30 her
Bedste klumpfrie solcreme: Anthelios Hydrating Lotion SPF 50+ – La Roche-Posay
Vandafvisende, hurtigt absorberet, fugtgivende og parfumefri. Anthelios Hydrating Lotion SPF 50+ har alt det, vi gerne vil have i en god solcreme med høj SPF. Solcremen har også ekstra høj UVA-beskyttelse.
Find Anthelios Hydrating Lotion SPF 50+ her
Læs mere om Anthelios Hydrating Lotion SPF 50+ her
Bedste solcreme spray: Capital Soleil Hydrating Water SPF 30 – Vichy
Hvis du foretrækker en ultralet creme med SPF, bør du prøve Capital Soleil Hydrating Water SPF 30 fra Vichy. Med den er du fri for pletter på tøjet, og takket være ingrediensen hyaluronsyre sørger denne solcreme også for, at huden bliver fugtet.
Find Capital Soleil Hydrating Water SPF 30 her
Læs mere om Capital Soleil Hydrating Water SPF 30 her
Bedste sollotion: Sun Body Lotion SPF 50 – Rudolph Care
Elsker du Rudolph Care’s skønne naturlige ingredienser, er Sun Body Lotion SPF 50 den sollotion, du skal gå efter. Sollotionen beskytter effektivt mod både UVA- og UVB-stråling og indeholder blandt andet havtorn med anti-age-effekt, lindrende kamille og agurkeekstrakt, der virker opstrammende og fugtgivende. Den er vandafvisende, dufter skønt og sommerligt, og så har den en let konsistens på huden uden at klistre og fedte.
Find Sun Body Lotion SPF 50 her
Læs mere om Sun Body Lotion SPF 50 her
Bedste solcreme til solfølsom hud: Sun Intolerance Lotion SPF 50 – ACO
Får du røde pletter og kløende hud, så snart du går ud i solen? Så kan det være, du har solallergi. Sun Intolerance Lotion SPF 50 er en solcreme udviklet specielt til solfølsom hud. Konsistensen er lidt fyldigere og skal arbejdes lidt mere ind. Men det er virkelig det værd, når du er fri for udslæt forårsaget af solen.
Find Sun Intolerance Lotion SPF 50 her
Læs mere om Sun Intolerance Lotion SPF 50 her
Bedste solcreme uden hvid hinde: Sun Mist SPF 30 – Avène
Sun Mist SPF 30 fra Avène er en oliebaseret mist, der spreder sig nemt og hurtigt, når du sprayer den på huden. Solcremen beskytter mod frie radikaler, synker utroligt let ned i huden uden at efterlade spor og giver en flot glød. En bonus er, at den også kan bruges i ansigtet.
Læs mere om Sun Mist SPF 30 her
Bedste fugtgivende solcreme: Sun Care Body Lotion Spray SPF 50+ – Clarins
Sun Care Body Lotion Spray SPF 50+ er en virkelig luksuriøs solcreme til en overraskende god pris. Den oser af fransk luksus og har en duft, der fører næsen til strandengene på den franske riviera. Konsistensen er mælkeagtig, og solcremen indeholder blandt andet aloe vera og baobabekstrakt. Den fugter ligesom en normal bodylotion og holder huden blød og smidig.
Find Sun Care Body Lotion Spray SPF 50+ her
Læs mere om Sun Care Body Lotion Spray SPF 50+ her
Bedste økologiske solcreme: Spray Solaire SPF30 – Bioregena
Bioregena Spray Solaire SPF 30 er en Ecocert-certificeret økologisk solcreme, som beskytter mod både UVA- og UVB-stråling. Solcremen indeholder en nærende arganolie og er allergivenlig. Den er nem at smøre ind.
Læs mere om Spray Solaire SPF 30 her
Bedst i test: Solcreme til ansigtet
Scroll ned for at læse mere om produkterne. Længere nede finder du også de bedste solcremer til læberne.
Bedste solcreme til ansigtet
Bedste solcreme-mist til ansigtet
Bedste solcreme-mousse til ansigtet
Bedste solcreme med glød til ansigtet
Bedste matte solcreme til fedtet hud
Bedste solcreme til moden hud
Bedste flydende solcreme til ansigtet
Bedste SPF 30 til ansigtet
Bedste SPF 50 til ansigtet
Bedste økologiske solcreme til ansigtet
Årets bedste solbeskyttelse 2022: Bedste solcreme til ansigtet
Her oplister vi de bedste solcremer til ansigtet, der fungerer perfekt til under makeup og til strandtasken på en solferie.
Bedste solcreme til ansigtet: Anthelios UV Mune Ultra Light Cream SPF 50+ – La Roche-Posay
Slår du ordet ultralet solbeskyttelse op, vil Anthelios UV Mune Ultra Light Cream SPF 50+ uden tvivl være den, der dukker op som den bedste. Den nye, opdaterede version har samme dejlige tekstur, men endnu bedre beskyttelse. Den pletfri solcreme vil hverken kunne mærkes på huden eller løbe – heller ikke selv om den bagende sol får sveden til at dryppe.
Find Anthelios UV Mune Ultra Light Cream SPF 50+ her
Læs mere om Anthelios UV Mune Ultra Light Cream SPF 50+ her
Bedste solcreme-mist: Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Protection Mist – Garnier
Garniers roste solcreme-mist er det optimale produkt at have i håndtasken, når du skal genpåføre SPF i løbet af dagen. Misten kan påføres over makeup, lægger ikke en hvid hinde i ansigtet og mærkes i det hele taget ikke. Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Protection Mist er velegnet til alle hudtyper og alle hudtoner.
Find Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Protection Mist her
Læs mere her Ambre Solaire Sensitive Advanced Face Protection Mist her
Bedste solcreme-mousse til ansigtet: Daily UV Face Mousse SPF 30 – EVY
Daily UV Face Mousse SPF 30 er den bedste solcreme for dig, der elsker, at din solcreme påføres som en mousse. Den helt pletfri solcreme indeholder skønne ingredienser som hyaluronsyre og vitamin E og C, og den føles virkelig fugtgivende på huden. Solcremen trænger hurtigt ind og får ikke makeuppen til at fnulre. Den fås også med SPF 50.
Find Daily UV Face Mousse SPF 30 her
Læs mere om Daily UV Face Mousse SPF 30 her
Bedste solcreme til glød: Hyal Reyouth Moist Sun – Dr. Ceuracle
Let som et serum, fugtgivende som en dagcreme – og grundig beskyttelse mod solen. Hyal Reyouth Moist Sun er fantastisk, og især til dehydreret hud. Udover SPF indeholder cremen hyaluronsyre, som giver fugt, og panthenol, som er fantastisk, hvis du har tør og sensitiv hud.
Find Hyal Reyouth Moist Sun her
Læs mere om Hyal Reyouth Moist Sun her
Bedste matte solcreme til fedtet hud: Photoderm AKN MAT Fluide SPF 30 Matifying Fluid – Bioderma
Er du træt af, at din solcreme fedter og efterlader en hvid hinde på huden, er Photoderm AKN MAT Fluide SPF 30 Matifying Fluid solcremen for dig. Solcremen er velegnet til alle hudtyper, men især til dig med fedtet hud, hudorme og bumser. Den har en dejlig let konsistens, som gør huden mat.
Find Photoderm AKN MAT Fluide SPF 30 Matifying Fluid her
Læs mere om Photoderm AKN MAT Fluide SPF 30 Matifying Fluid her
Bedste solcreme til moden hud: UV Bronze Face SPF 50+ – Filorga
UV Bronze Face SPF50+ fugter som en dagcreme, men giver en god beskyttelse mod solen. Solcremen har en let duft med fantastisk fugt. Den indeholder desuden antioxidanter, der udglatter huden, samt vitaminer, der reducerer pigmentering.
Find UV Bronze Face SPF 50+ her
Læs mere om UV Bronze Face SPF 50+ her
Bedste flydende solcreme til ansigtet: Mineral Sunscreen Fluid For Face SPF 50 – Clinique
Mineral Sunscreen Fluid For Face SPF 50 er en ultralet, flydende solcreme, som føles skøn huden. Det betyder, at den også kan bruges rundt om øjnene. Den er gennemsigtig, ligegyldigt hvilken hudtone du har, og så er den både oliefri, allergitestet og indeholder ikke parfume.
Find Mineral Sunscreen Fluid For Face SPF 50 her
Læs mere om Mineral Sunscreen Fluid For Face SPF 50 her
Bedste SPF30 til ansigtet: UV Face Shine Control Cream – Nivea
Nivea skuffer sjældent, når det kommer til solbeskyttelse, men UV Face Shine Control Cream er en ægte budgetfavorit, der lægger sig som et usynligt skjold over huden. Solcremen er let i konsistensen og nem at smøre ud i ansigtet. Den har en mat finish, uden at den efterlader huden tør.
Find UV Face Shine Control Cream her
Læs mere om UV Face Shine Control Cream her
Bedste SPF50 til ansigtet: Sun Ultra Light Face Fluid SPF 50+ – ACO
ACO’s seneste solcremeinnovation føles skønt let på huden. Den smalle tud gør, at solcremen er let at fordele på huden, uden at den efterlader en fedtet hinde. Sun Ultra Light Face Fluid SPF 50+ indeholder hyaluronsyre og er parfumefri. Den er desuden specielt tilpasset sensitiv hud, men kan med fordel bruges af alle hudtyper.
Find Sun Ultra Light Face Fluid SPF 50+ her
Læs mere om Sun Ultra Light Face Fluid SPF 50+ her
Bedste økologiske solcreme til ansigtet: Antioxidant Sunscreen SPF 30 – Mádara
Den økologisk certificerede Antioxidant Sunscreen SPF 30 fra Mádara er en hvid og forholdsvist tyk creme, der alligevel smelter imponerende godt ind i huden uden at efterlade spor. Solcremen kan bruges på både krop og ansigt og føles ikke fedtet.
Find Antioxidant Sunscreen SPF 30 her
Læs mere om Antioxidant Sunscreen SPF 30 her
Bedst i test: Solbeskyttelse til læberne
Der tales meget om tørre vinterlæber, men let dehydrerede sommerlæber er også noget, vi gerne vil undgå. Solens UV-stråling er synderen, og huden på læberne er et følsomt, let udsat område.
Bedste læbepomade med SPF
Bedste solstift
Bedste fugtgivende solstift til læberne
Årets bedste solbeskyttelse 2022: Bedste beskyttelse med SPF til læberne
Glem ikke at beskytte dine læber. Her får du den bedste solbeskyttelse til læberne – som også kan bruges i ansigtet.
Bedste læbepomade med SPF: Lipscreen SPF 50 – Paula’s Choice
Læbepomade med SPF er en smart to-i-en-løsning, der beskytter dine læber mod både sol og tørhed. Paula’s Choice Lipscreen SPF 50 fugter lige så godt som en fugtgivende læbepomade, smager ikke af solcreme og føles ikke klistret på læberne. Perfekt hele året rundt.
Læs mere om Lipscreen SPF 50 her
Bedste solstift: Solstift SPF 50 – Matas Natur
Leder du efter en solstift, der kan beskytte både læber, ører, næse og andre udsatte områder, skal du gå efter Matas’ dansk producerede solstift, som virker til netop de behov. Den er parfumefri, svanemærket, mærket med Den Blå Krans og rummer skønne, økologiske ingredienser, blandt andet jojobaolie, som plejer hud og læber og mindsker vandtab i huden. Den beskytter effektivt mod både UVA- og UVB-stråler.
Læs mere om Solstift SPF50 her
Bedste fugtgivende solstift til læberne: Eight Hour Cream Targeted Sun Defence Stick SPF 50 – Elizabeth Arden
At beskytte dine læber med SPF er ikke kun vigtigt om sommeren – efterårs- og forårssolen kan også være stærk. Skal du på skiferie, kan en dag på pisterne med både sol og kulde være hård for læberne. Targeted Sun Defense Stick SPF 50 fra Elizabeth Arden er den perfekte solstift (bonus: den smager ikke af SPF), der kan bruges overalt – også på læberne, selvfølgelig.
Find Eight Hour Cream Targeted Sun Defence Stick SPF50 her
Læs mere om Eight Hour Cream Targeted Sun Defence Stick SPF50 her
Hvordan virker solbeskyttelse?
Selv om bevidstheden om at beskytte sig mod solen er blevet markant bedre de seneste år, er der mange misforståelser om, hvordan solbeskyttelse egentlig virker. Solcreme hjælper med at beskytte huden mod solens farlige stråler. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er der hver dag 52 danskere, som får konstateret kræft i huden. Solen, og især vores solvaner, bærer en stor del af skylden for problemet.
Hvilken solcreme er bedst?
Der findes mange varianter af solcreme, og i dag er solcremer også mere hudplejende end før i tiden. Glem minderne om klæbrige, hvide solcremer, der svier i din hud og ansigt. Du kan helt sikkert finde en, du kan lide, som passer til din hud!
Det vigtigste, når det kommer til solbeskyttelse, er at bruge solcreme med høj SPF, der beskytter mod både UVA- og UVB-stråler. Om det skal være en fysisk eller en kemisk solcreme, er en smagssag.
Hvilken styrke solcreme skal du have?
Om sommeren er det danske UV-indeks på højst 7, men rejser du til varmere breddegrader, er UV-indekset typisk en del højere. Derfor bør du om sommeren altid bruge mindst SPF 30, men helst SPF 50.
Hvor længe holder en solcreme?
Anbefalingerne er, at du genpåfører solcreme hver anden til tredje time. Men husk altid at smøre dig ind igen, efter du har været ude at bade.
Solcreme er et sæsonprodukt. Det vil sige, at hvis du har en åbnet solcreme fra sidste år, er det tid til at kassere den og købe en ny.
Hvordan påfører man solcreme korrekt?
Det, der kan være lidt tricky med solcreme, er mængden af produkt, du skal bruge. For at få den beskyttelse, der står på din solcreme, for eksempel SPF 50 eller 30, skal du påføre den rigtige mængde. Husk at lade din solcreme trænge ordentligt ind. Det er især vigtigt i ansigtet, hvis du skal lægge makeup over den. Og påfør igen hver anden til tredje time.
Hvor meget solbeskyttelse skal du have på dit ansigt og krop?
Det evindelige spørgsmål: Hvor meget solcreme er der brug for? Her er retningslinjerne for en voksen.
- Den rigtige mængde solcreme til ansigtet: Anbefalingerne siger 1/2 tsk. Det kan føles af meget, men hvis du bearbejder produktet ordentligt, skal du se, at cremen sagtens kan smøres ud uden at plette.
- Mængden af solcreme, du skal bruge til din krop, varierer selvfølgelig fra person til person, fordi vi alle er forskellige i størrelser og former. Retningslinjerne er omkring 1 spsk. til 1/2 deciliter.
Hvad står SPF for?
SPF står for Sun Protection Factor.
Beskytter SPF mod både UVA- og UVB-stråler?
SPF betyder faktisk, at solcremen kun beskytter mod UVB-stråler. Derfor er det også vigtigt at tjekke, om produktet også beskytter mod UVA-stråler.
Hvad er forskellen mellem UVA- og UVB-stråling?
Der er tre typer UV-stråling. UVA og UVB er dem, vi taler mest om. Men der er også UVC-stråling, som aldrig når ikke jordens overflade, men absorberes af atmosfæren. Her gennemgår vi forskellen mellem UVA- og UVB-stråler:
UVA-stråler
UVA-stråler er de stråler, der trænger længere ind i huden og er også den største del af UV-strålingen fra solen. UVA-strålerne mærkes ikke på huden, men er de stråler, der gør din huds pigment mørkere. Strålingen fører til for tidlig aldring af huden og kan også forårsage hudkræft.
UVB-stråler
UVB-stråler er de stråler, der gør huden rød, hvis du ikke har beskyttet dig nok. Ligesom UVA-stråler kan UVB-stråler også føre til for tidlig ældning af huden og forårsage hudkræft. Men UVB-stråler starter også produktionen af D-vitamin i huden.
Hvor længe kan du være i solen uden solcreme?
Mand 20 til 30 minutter! Ideelt set bør du selvfølgelig altid påføre solcreme, når du er ude på en varm og solrig sommerdag. Men vi ved godt, det kan være let at glemme. En tommelfingerregel er, at du aldrig må opholde dig i solen uden solcreme i over 30 minutter. Hvordan din hud reagerer på solen, afhænger af din hudtype – nogle er mere følsomme end andre. Husk, at solen er på sit højeste mellem kl. 11 og 15, og især her skal du være opmærksom.
Er den SPF, der er i hudpleje og makeup nok?
Nej desværre ikke. Dels er det ikke alle ansigtscremer og makeupprodukter, der indeholder beskyttelse mod både UVA og UVB, og dels er det svært at finde frem til den rigtige mængde produkt, der skal til for at få den beskyttelse, der står på emballagen.
Bliver du solbrun, hvis du smører dig med solcreme?
Mange mennesker tror, at solbadning uden solcreme gør huden brun, men det er forkert. Du bliver brun, selv om du bruger solcreme. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er antallet af tilfælde af kræft i huden de seneste 30 år mere end firedoblet for danske kvinder og mere end tredoblet for danske mænd. En grund til dette er, at mange af os bruger alt for lidt solcreme alt for sjældent.
Har en solcreme brug for beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler?
Det korte svar er: Ja. Endelig at føle varmen fra solen efter en lang vinter føles fantastisk, men strålerne er lige så farlige, som de er rare. Solens UVA- og UVB-stråler kan trænge ind i huden og forårsage skader, hvis vi ikke smører os omhyggeligt. UVA-stråler trænger dybt ind i hudens lag og fremskynder hudens aldring, fordi de skader kroppens kollagen og elastin. UVB-stråler har en mere overfladisk effekt på huden og får den til at føles rød og varm.
Skal melaninrig hud beskyttes med SPF?
Ja! Melaninrig hud har “en indbygget beskyttelse” mod solen, men det er ikke nok. Og ligesom en lysere pigmenteret hud, kan melaninrig hud også få solskader.
Skal du bruge SPF i Danmark?
Med et klima, der aldrig rigtig bliver for varmt, kan man godt forvildes til at tro, at solcreme ikke er nødvendigt i Danmark. Men det er det altså. Sørg altid for at solbade med måde, især i begyndelsen af sæsonen, og brug et produkt med høj beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler. Dette er, uanset hvor du er i verden.
At ligge og sole i flere timer er ikke kun farligt, men du får også skader på huden, der viser sig som både øm og skællende hud og om få år rynker og pigmentpletter. Huden har en lang hukommelse. Det smarteste er at solbade gradvist og dermed langsomt bygge farven op. Ikke nok med, at du mindsker risikoen for solskader, din hud bevarer også den flotte glød i længere tid.
Er solcreme farligt?
I EU og Danmark har vi strenge regler, når det kommer til kosmetik. Det betyder, at produkterne skal igennem en række sikkerhedstests, før de ender på butikshylderne. Solcreme indeholder ingen skadelige ingredienser.
Hvad er forskellen mellem fysiske og kemiske filtre?
Alle solcremer indeholder filtre, der absorberer de farlige stråler og giver os mulighed for at opholde os længere i sollys uden at blive forbrændt. De er normalt opdelt i kemiske og fysiske filtre. Kemiske filtre trænger ind i huden og absorberer solens stråler, mens fysiske filtre i stedet sætter sig på huden og blokerer for solen.
Fysiske filter indeholder mineralerne titaniumoxid og/eller zinkoxid, som beskytter godt mod UV-stråling, men kan efterlade en hvid hinde på huden. For at undgå den grimme membran lykkedes det for nogle år siden at fremstille ekstremt små partikler af titaniumoxid og zinkoxid, såkaldte nanopartikler.
Nanopartiklerne sørger for, at solbeskyttelsen virker uden at gøre huden hvid, men dette fremskridt er ikke kun blevet mødt med jubel. Nogle eksperter mener nemlig, at nanopartikler er farlige, fordi der er mistanke om, at de kan passere gennem cellevægge og muligvis forårsage skader i kroppen. Men de fleste eksperter mener, at denne frygt er ubegrundet, og at man absolut ikke skal frygte, at nanopartiklerne trænger ind i huden.
Forårsager solcreme tilstoppede porer og bumser?
Solcremer til kroppen kan føles for fedtede og klistrede til ansigtet og kan også bidrage til tilstoppede porer. Solcremer til ansigtet er ikke kun nemme og behagelige at bruge, de giver også ekstra fordele, som kropsprodukterne mangler.
Vil du have en solcreme med matterende egenskaber? Eller vil du have høj SPF kombineret med et strejf af farve? Måske vil du gerne have, at dit ansigt både er UV-beskyttet og har en sund glød? Du kan få det hele! Der findes med andre ord mange varianter af solbeskyttelse, som alle kan tilpasses din hudtype.
Hvilken solcreme skal du bruge?
Det vigtigste er, at du bruger solcreme. Sommeren er kort, men din hud vil huske det, hvis du ikke beskytter den mod solens stråler. Sørg for at investere i et solbeskyttelsesprodukt med høj SPF og PA+++, påfør oftere, end du tror, og undgå solen, når den brænder allermest. Så får du solkysset hud, der både er smuk og sund.