Trends

Nyt TikTok-filter forager: Flere brugere advarer mod at bruge det

- 27/02/2023

Det er næsten ikke til at se, at der er tale om et filter. Og det er netop det, der er det store problem ifølge mange af appens brugere.

Filtre er blevet en uundgåelig ting ved at være på sociale medier.

Mens nogle filtre er sjove med hestehoveder og blomsterkranse, er andre mere ekstreme i den forstand, at de helt kan ændre dit udseende.

Særligt på TikTok er såkaldte beauty-filtre, der påfører digital makeup, blevet voldsomt udbredt og har skabt debat om, hvad sådanne filtre kan betyde for tidens skønhedsstandarder og ikke mindst den indvirken, de kan have på selvværd hos særligt unge mennesker.

Nu har et nyt skønhedsfilter meldt sig på banen, og det er med det samme gået viralt for sin vanvittige realistiske fremtoning, der gør det meget svært at gennemskue, at der er tale om et filter. 

I de fleste tilfælde har det ellers været forholdsvis tydeligt, hvis der var gjort brug af et filter – som fx at øjenbrynene begynder at hoppe, eller at huden bliver udglattet i en sådan grad, at der ikke er nogen tvivl om, at der står et filter bag det polerede udseende.

Men med filtret ‘Bold Glamour’, der i skrivende stund er blevet brugt over to millioner gange, ser det ud til, at TikTok har udviklet deres teknologi i en sådan grad, at filtret fremstår endnu mere ægte, end hvad de hidtil har gjort.

@joannajkenny DON’T USE THIS FILTER ⚠️ This is the viral filter everyone is using rn. Tell me honestly, have you ever not shown up irl because of how you’ve misrepresented yourself on social media? If so, you’re not alone ❤️‍? You deserve to live a full and happy life without worrying about how you look doing it ? #poresnotflaws #boldglamour #beautystandards #beautystandardsarefake #bodyimagemovement #bodyimagehealing #joannakenny #toxicbeautystandards #skinconfidence #skinconfident #nofilterchallenge #fyp2023 ♬ original sound – Joanna Kenny

Det har fået mange til advare mod at bruge det, samtidig med at de kritiserer TikTok for overhovedet at skabe så livagtigt et filter. For hvad gør det ikke ved vores selvopfattelse, at man kan ty til værktøjer, der komplet forandrer vores ansigter, uden at man overhovedet kan se det?

Det er blandt mange af de kritikpunkter, der nu bliver rettet i de videoer, som folk deler, hvor de prøver filtret og til sidst i deres videoer fjerner det for at vise, hvor ekstremt det er.

En af dem er influencer Joanna Kenny, der – mens hun swiper hånden hen over sit ansigt for at vise, hvordan filtret blender helt naturligt ind – fortæller, hvordan hun “slet ikke ser sådan her ud”. Problemet er bare, at det ser uhyggeligt ægte ud.

Og netop derfor er hendes mål med videoen også at advare folk mod at bruge det. 

En anden influencer, Kelly Strack, har også delt en video, hvor hun bruger det omtalte filter, mens hun siger, at “det her filter burde være ulovligt” for til sidst i sin korte video at fjerne og afsløre, hvordan hun i virkeligheden ser ud. 

@kellystrackofficial This filter is really something else ? should I try and do a tutorial recreating this filter with makeup? #fyp #makeup #beauty #beautyfilter #boldglamour #AXERatioChallenge ♬ original sound – Kelly Strack

Selvom flere brugere på TikTok allerede benytter sig af filtre og bruger ægte makeup til at transformere sig selv, så har ‘Bold Glamour’-filtret altså fået flere til at påpege de problemer, som et så livagtigt filter kan medføre.

Læs ogå

Victoria Beckham har lavet den ultimative TikTok-guide til 90’ernes mest ikoniske læbetrend – og resultatet er så pænt