Annonce

5 ting du ikke vidste om bæredygtige smykker

- 01/11/2019

Bæredygtighed er guld værd. Men hvad er bæredygtigt, når det kommer til guld- og smykkeproduktion? I samarbejde med Julie Sandlau, dykker vi ned i alle de elementer, der gør et smykke bæredygtigt.

Bæredygtighed er guld værd. Det ved enhver efterhånden. Men hvad er bæredygtigt, når det kommer til guld- og smykkeproduktion? I samarbejde med Julie Sandlau, der er en af Danmarks pionerer inden for ansvarlig smykkeproduktion, dykker vi ned i alle de elementer, der gør et smykke bæredygtigt.

For der er mange flere faktorer, der spiller ind i en smykkeproduktion, end blot guldets ophav. Faktorer som menneskerettigheder, arbejdsforhold, certificeringer og tanker om smykkets holdbarhed og restproduktion spiller også ind.

Hvor mange af elementerne, har du tænkt over, når du førhen har købt smykker?

Genbrugsguld og Sterling sølv

Guld er et ædelmetal og betegnes som en begrænset ressource. Det betyder, at der kun findes den mængde guld, der allerede er i jorden og der kan ikke skabes mere. Derfor er det vigtigt, at vi værner om det guld, vi allerede har, og genbruger det vi kan – eksempelvis i smykkeproduktion. Ved at omsmelte guld i smykkeproduktionen undgår man derved også at udvinde nyt guld fra miner og undergrunden, hvilket kan være en miljøbelastende proces.

Julie Sandlau arbejder altid med genbrugsguld i deres kollektioner. Både til de forgyldte smykker i Sterling sølv og den eksklusive Fine Jewelry-serie af smykker i 18 karat guld. Guldet opkøbes fra certificerede leverandører, og smeltes om og støbes på Julie Sandlaus egen fabrik i Vietnam.

Certificerede diamanter

Diamanter er en piges bedste ven. Men de smukke ædelsten har desværre en broget bagside, og det er et velkendt faktum, at handlen med diamanter er en af verdens mest blodige. Derfor er det ekstremt vigtigt, at man som forbruger er bekendt med sine diamanters ophav, inden man køber dem, og kan vide sig sikker i, at udvindingen af stenene ikke har kostet menneskeliv.

Hos Julie Sandlau har ansvarlig minedrift førsteprioritet, når der skal indkøbes sten til smykkerne. Alle ædelsten er udvundet under ansvarlige forhold og hver enkelt diamant er certificeret med ”The Kimberly Certifiate Of Origin”; en certificering udviklet af United Nations Global Compact, der garanterer at diamanterne ikke kommer fra konfliktzoner.

Ansvarlig produktion

Et er ressourcernes ophav (altså at guldet er genbrugt og ædelstenen certificerede), men et andet er naturligvis at selve smykkeproduktionen foregår under gode arbejdsforhold, så man er sikret at dem, der producerer smykkerne, får en ordentlig løn, gode arbejdstider, goder og alt hvad der dertil hører at forsikringer.

Julie Sandlau ejer alle aspekter af smykkeproduktionsprocessen: Lige fra indkøb af råmaterialer til produktion, guldsmedearbejde til salg i butik.  På den måde er der fuld kontrol over hvordan smykkerne bliver produceret og hvordan de ansatte bliver behandlet. Fabrikken, der ligger i Vietnam, har 190 ansatte (heraf cirka 120 kvinder), der alle er oplært efter danske guldsmedetraditioner. De ansatte arbejder i et sikkert og ansvarligt arbejdsmiljø hvor trivsel, uddannelse og sundhed vægtes højt. Alle ansatte bliver tilbudt sundhedsfordele såsom sund frokost, lægetjek, mammografi til alle kvindelige ansatte, HIV og præventionsrådgivning, samt hygiejne- og førstehjælpskursus. Derudover bliver de ansatte tilbudt engelsk undervisning, årligt helbredstjek, etablering af fagforening og dyrker både yoga og fodbold med støtte fra virksomheden. Fabrikken er medlem af United Nations Global Compact (UNGC), og herved efterlever fabrikken værdierne om UNGC´s 10 CSR-principper fordelt på fire kategorier; menneskerettigheder, arbejdsforhold, arbejdsmiljø og anti-korruption. Julie er desuden medlem af Responsible Jewellery Council, ligesom produktionen i Vietnam er opført i samarbejde med Danida. Danida bidrager til at bekæmpe fattigdom, fremme bæredygtig vækst og stabilitet samt sikre alle lige rettigheder og muligheder i udviklingslande som Vietnam, og herigennem har Julie Sandlau også støttet flere lokale skoler og uddannelsesfaciliter i udkanten af Hanoi. Desuden modtager alle de guldsmede, der arbejder hos Julie Sandlau i Vietnam en certificeret guldsmede træning- og uddannelse efter danske standarder, så smykkerne lever helt op til de krav, vi har herhjemme; både af kvalitetsmæssig og etisk karakter. Fabrikken er flere gange blevet kåret som bedste arbejdsplads i Hanoi blandt andet i 2013 og 2014 blandt næsten 1000 virksomheder i distriktet.

Læs ELLEs dagbog fra Julie Sandlaus fabrik i Vietnam her

Overskudsproduktion

Der vil altid være materialer i overskud, når man har med produktion at gøre. Det er helt uundgåeligt. Men der er flere måder at skille sig af med restmaterialerne på. Tøjindustrien får stor kritik for deres anskaffelsesmetoder, og det sker også at ædle materialer i smykkeproduktioner går til spilde når en produktion er gennemført – og det er slet ikke bæredygtigt på en klode, hvor ressourcerne er begrænsede.

I slutningen af 2019 lancerer Julie Sandlau sin første Limited kollektion af statement øreringe, lavet af genbrugt Sterling sølv og overskydende perler og sten fra produktionen på fabrikken i Vietnam. Tanken om at lave øreringene som Limited kollektion er opstået ud fra et ønske om mindre spild og optimal udnyttelse af ressourcer. Det handler i bund og grund om at Less is More. Kollektionen består af to styles – Kelly og Angelina – i genbrugt 22 karat forgyldt 925 sterlingsølv  til priser fra 2.900 kr. og der er produceret 23 af hver style.

Se årets Limited kollektion fra Julie Sandlau nedenfor.

Foto: PR

Angelina øreringe er produceret ud fra princippet om, at minimere spild i vores ressourcer og dermed benytte os af de flotteste sten der ligger på vores lager. I denne fine udgave ser vi de smukkeste øreringe i 100% recycled 22 karat forgyldt 925 sterlingsølv med ovale smaragdgrønne krystaller.

 

Foto: PR

Angelina-øreinge, 3.400 kr. hos Julie Sandlau

 

Kelly øreringe er produceret ud fra princippet om, at minimere spild i vores ressourcer og dermed benytte de flotteste sten, der ligger på Julie Sandlaus lager. I denne fine udgave ser vi de smukkeste øreringe i 100% recycled 22 karat forgyldt 925 sterlingsølv med store runde rosafarvede perler.

Foto: PR

Kelly-øreringe, 2.900 kr. hos Julie Sandlau

Holdbarhed

Et smykke er ikke et udtryk for en trend, der kun varer én sæson. Et smykke har du ofte i mange år – og nogle gange for livet. Derfor er dine smykker en bæredygtig investering, og i særdeleshed hvis du investerer i tidløse smykker i god kvalitet, som du også sørger for at passe godt på. På den måde kan du også bære dine smykker som en bæredygtig signatur, der vidner om, at du går i mod køb-og-smid-væk kulturen.

Julie Sandlau tilbyder en genforgyldningsservice på forgyldte smykker i alle Julie Sandlau-butikker, så du er sikker på at dine smykker holder længe. De dygtige ansatte kan også vejlede til, hvordan du passer bedst på dine smykker, og hvordan de plejes korrekt. Du kan også få en gratis smykkerens så smykket altid fremstår allersmukkest.

Læs meget mere om Julie Sandlau her