Annonce

Bag om den nye ELLE Style Awards vinderstatuette designet af Julie Sandlau

- 07/05/2019

Til årets ELLE Style Awards har Julie Sandlau designet en helt ny statuette til vinderne. ELLE har fulgt statuettens vej – lige fra skitse til produktion i Vietnam til det færdige resultat. Se tilblivelsen af statuetten her.

Klokken 12.15 er der helt stille på Julie Sandlaus fabrik, der ligger lige uden for den vietnamesiske hovedstad, Hanoi. De 150 medarbejdere har nemlig valgt, at de gerne vil have en længere frokostpause, så der er tid til en middagslur efter frokosten. Det ønske har Julie Sandlau naturligvis honoreret. For medarbejderne skal have det godt. Som i rigtig godt.

ELLE var med Julie Sandlau i Vietnam, for at se hvordan den nye ELLE Style Awards statuette blev til. Og det var på mange måder en oplevelse, der var meget rigere end ’blot’ at være vidne til guldsmedearbejde. Det var en oplevelse, der satte alle forhåndsindtagne forestillinger til skamme om, hvordan en produktionsfacilitet i Vietnam tager sig ud, og hvor det tydeligt fremgik, at Julie Sandlau ved, at de har med mennesker at gøre, når de producerer deres smykker. Smykker, der vel at mærke alle er lavet i hånden af uddannede guldsmede – og ikke på en maskinfabrik i Fjernøsten, som nogle måske kan tro, når de to ord ’produktion’ og ’Vietnam’ bliver sidestillet i samme sætning.

Læs også: Her er de nominerede i kategorien Årets Designer

Selvom der produceres flere tusind smykker på måneds- og årsbasis på Julie Sandlaus vietnamesiske værksted, er stedet nemlig så fjernt fra en masseproduktion, som man kan komme. Både i forhold til de design- og produktionsmæssige processer, men også rent CSR-mæssigt. De ansatte har det nemlig rigtig godt. Det er tydeligt at mærke, når man bevæger sig rundt i de lyse rum i den treetagers bygning, der huser produktionen. Overalt sidder de ansatte og hyggesnakker, mens de arbejder, og på alle arbejdsstationer er der personlige nips og billeder. Og de sociale aspekter kommer særligt frem, når klokken slår 10 og 15, hvor der er indlagt 15 minutters pause for alle. Straks klokken lyder, kommer kagedåser, kiks, udskåret frugt og vietnamesisk slik frem i midten af rummet, hvor alle samles om pausen og hinandens selskab. Man kunne ikke lade være med at tænke, at det var noget vi danskere kunne lære af: altså huske på pauserne og fællesskabet i stedet for at knokle med hoved ind i en skærm uafbrudt i 7,5 time, uden så meget som at løsrive blikket fra indbakken for at sige godmorgen til de mennesker, vi trods alt spenderer størstedelen af vores vågne timer i selskab med. Stof til eftertanke.

Når klokken ringer pausen ud igen, er det tilbage til arbejdsstationerne, og her skal hvert smykke igennem utallige hænder og processer, før det er klar til at blive sendt til Danmark. Det gælder også årets ELLE Style Awards statuette.

Gatis event – Kom med til den eksklusive ELLE Boutique søndag den 12. maj og få 20% på ELLE Style Awards kollektionen, skabt af designeren Malene Birger

Statuetten, der er designet i Danmark af Julie Sandlau og Julie Sandlaus nye design manager, Josephine Heiring, tager udgangspunkt i Julie Sandlaus velkendte signatur; det organiske Tree of Life, der symboliserer gunstige vilkår, håb og en lys fremtid.

Skitserne, som ligger til grund for statuetten, bliver sendt til Julie Sandlaus designteam i Vietnam, hvor de ved hjælp af den mest præcise 3D-teknologi kan lave nøjagtige 3D-tegninger af statuetten, som viser det færdige produkt fra alle vinkler, og kan finjusteres i de mest minutiøse detaljer. Det gør, at designerne hjemme i Danmark kan godkende en næsten eksakt version af produktet, og justere det, inden der overhovedet er sat noget i produktion. Denne nøjagtige pre-godkendelsesproces gør, at spild stort set kan undgås i produktionen. Et faktum, der er vigtigt taget i betragtning, at ædelmetaller, som guld, sølv og messing er begrænsede naturressourcer.

Herfra gennemgår hver lille del af statuetten en minutiøs proces, hvor den 3D-printes, støbes i voks, gips og metal inden den endeligt når frem til guldsmedenes borde, hvor delene files, slibes, loddes og pudses til den endelige statuette er klar til at blive sat i træfoden.

I videoen nedenfor kan du høre ELLEs Cecilie Ingdal og Josephine Heiring fortælle om, hvordan statuetten er blevet til, og hvad den symboliserer – alt sammen tilsat video fra Julie Sandlaus produktion af statuetten i Vietnam.

Instruktion og interview: Rose Maria Boelsmand, Video og klip: Kavian Borhani

Statuettens fod er lavet af bambus, som er en af de mest miljøvenlige træsorter, der findes.  Bæredygtighed er nemlig, ligesom CSR, et vigtigt parameter i Julie Sandlaus produktion, og virksomheden er både medlem af FN’s Global Compact og Responsible Jewellery Council, ligesom produktionen i Vietnam er opført i samarbejde med Danida. Danida bidrager til at bekæmpe fattigdom, fremme bæredygtig vækst og stabilitet samt sikre alle lige rettigheder og muligheder i udviklingslande som Vietnam, og herigennem har Julie Sandlau også støttet flere lokale skoler og uddannelsesfaciliter i udkanten af Hanoi. Desuden modtager alle de guldsmede, der arbejder hos Julie Sandlau i Vietnam en certificeret guldsmede træning- og uddannelse efter danske standarder, så smykkerne – og den nye ELLE Style Awards statuette – lever helt op til de krav, vi har herhjemme; både af kvalitetsmæssig og etisk karakter.

Om ELLE Style Awards 2019

ELLE Style Awards
Fredag den 10. maj er der skruet helt op for glamouren, når det syvende ELLE Style Awards løber af stablen. På aftenen uddeles 17 priser til de personer og brands, der har markeret sig og gjort noget ekstraordinært for modebranchen i det forgange år. For første gang er det som læser ikke muligt at købe billet til prisoverrækkelsen, men du kan glæde dig til at følge med hele dagen live på Youtube/Facebook og på Instagram og Instagram Story – lige fra ELLE redaktionen og udvalgte VIPs bliver gjort klar, til at alle ankommer på den røde løber, og slutteligt til at priserne overrækkes.

ELLE Salon
Dagen efter ELLE Style Awards er DU inviteret til en eksklusiv champagnefrokost i de smukke ELLE style Awards rammer. Her kan du glæde dig til at opleve et unikt live-interview mellem Uffe Buchard og Malene Birger, et eksklusivt modepanel om bæredygtighed i modebranchen med deltagelse af CEO for Copenhagen Fashion Week Cecilie Thorsmark, Influencer Emily Salomon og Brand Activation & Strategy Director for Boozt.com, Trine Rønsbøl. Det musikalske stjernefrø, Drew, giver live koncert, læserprisen Årets Kvinde bliver uddelt (stem her), og L’Oréal Paris afholder en makeup masterclass med key makeupartist Sine Ginsborg. Dertil kan du glæde dig til forkælelse fr ELLE Style Awards’ sponsorer, goodiebag til en værdi ag over 1.000 kr. og ikke mindst eksklusive konkurrencer med flotte præmier. Køb billet til ELLE Salon her.

ELLE Boutique 
I samarbejde med ELLE Style Awards hovedsponsor, Boozt.com åbner vi nemlig op for en unik shoppeoplevelse, ELLE Boutique, hvor du som den første kan se den nye ELLE Style Awards kollektion designet af Malene Birger. ELLE Style Awards kollektionen bliver solgt eksklusivt på Boozt.com. Du får naturligvis 20% på den smukke kollektion, når du deltager til eventen, ligesom du kan glæde dig til gode tilbud og forkælelse dagen lang. Læs mere og tilmeld dig her.