Vinderen af ”Dansk Design Talent Magasin Prisen” 2016 er fundet, og det blev den talentfulde Cecilie Bahnsen, der løb med sejeren. ELLEs modeskribent, Lotte Freddie, mødte Cecilie i november-nummeret til en snak om hendes første kollektion, der er blevet solgt til den toneangivende concept store Dover Street Market i London. Lær Danmarks Design Talent nummer 1 at kende her.
Et af de næste store navne på den danske modescene hedder Cecilie Bahnsen, der torsdag d. 28. november 2016 modtog den prestigefulde talentpris, ”Dansk Design Talent Magasin Prisen” 2016. Med den ærefulde pris følger 500.000 kroner samt et modeshow ved Københavns modeuge til februar. ELLEs faste modeskribent Lotte Freddie spåede allerede i oktober 2010 Cecilie Bahnsen som “one to watch”, da hun fik øjenene op for det unge talent under London Fashion Week. Og allerede dengang var det ikke kun Lotte Freddie, hvis skarpe øje havde spottet den dygtige dasnske designer og hendes afgangskollektion fra London Royal College of Art. Vogue lånte også kollektionen, der blev fotograferet af den berømte kunstfotograf Tim Walker.
Men hvordan er Cecilie Bahnsen gået fra at være designstuderende til at debutere med sin første kollektion? Til Lotte Freddie fortæller hun, at hun efter gymnasiet tog en bachelor i design fra Danmarks Designskole. Her kom hun godt ud af det med sin underviser Anja Vang Kragh, der tilbød hende at komme med til Paris for at assistere hende i sit arbejde for John Galliano, som på daværende tidspunkt var chefdesigner for huset Dior. John Galliano syntes godt om Cecilie Bahnsens collager og draperinger, og han tilbød hende et job som printassistent. Cecilie fortæller, at John Galliano var meget klar i sin æstetik og ikke nødvendigvis lavede ting til bestemte sæsoner:
”Vi stod i køkkenet og arbejdede, og hvis det ikke lige passede til den kollektion, så blev det arkiveret til senere brug under blomster eller noget andet, og det er morsomt senere at kunne genkende en del af inspirationsprocessen, ” fortæller Cecilie og uddyber, at hun hos Galliano lærte ikke at være perfekt, hvorimod man hos Dior trak vejret en ekstra gang, når der skulle præsenteres.
Læs også: Nu kan du stemme på de nominerede til DANSK Design Talent – Magasin Prisen 2016
Selvom Cecilie Bahnsen arbejdede som printassistent for en af tidens mest toneangivende modeskabere, savnede hun alligevel at lave tøjet og silhuetten, og derfor søgte hun i 2008 ind på Royal College of Art i London, hvor hun fik sin Master i Womenswear i 2010.
Efter endt uddannelse fik Cecilie Bahnsen job hos Stine Goya, men efter blot seks måneder hos den danske modedarling, besluttede hun at flyttet tilbage til sit elskede London, hvor hun fik job hos Erdem. Om at arbejde for et af Londons absolutte topnavne fortæller Cecilie:
”Hos Erdem lærte jeg kærlighed til tekstiler og at følge designet til dørs. Det var det mest fantastiske at arbejde hos ham, som er en vældig rar og karismatisk person.”
Cecilie Bahnsen var hos Erdem i fire et halvt år, hvor hun arbejdede meget hårdt. Hun fortæller imidlertid Lotte Freddie, at hun på sigt ikke ønskede at arbejde så hårdt for andre end sit eget brand. Derfor startede Cecilie Bahnsen sit eget, og hun viste sin første kollektion under London Fashion Week. Det resulterede i at Rei Kawakubu, manden bag det japanske mærke Comme des Garcons og Londons førende avantgardebutik Dover Street Market, kom på uanmeldt besøg og købte hele kollektionen.
Se også: Designers Remix’ Charlotte Eskildsen: ”Derfor klæder vi Gigi Hadid og Kendall Jenner på”
Cecilie Bahnsens design findes stadig hos Dover Street Market i London, New York og Singapore og Lotte Freddie kan berette, at hendes tøj siden oktober har været at finde i den københavnske butik Lot#29.
Men hvad er det, der gør Cecilie Bahnsens styles så attraktive for en toneangivende mastodont som Dover Street Market? Cecilie Bahnsen fortæller Lotte Freddie, at hun gerne vil kombinere det kreative med det kommercielle og henviser til Londons unge modescene, der er et mekka af unge talenter, hvis designs er:
“… et overflødighedshorn af kreativitet og ideer med fantastiske detaljer i stoffer og silhuetter. Det kan dog nogle gange være svært at se, hvordan det fungerer i en kommerciel kontekst. Jeg håber selv med mit design at kunne tage det bedste fra begge verdener og skabe noget nyt og smukt design, som folk vil holde af,” slår Cecilie Bahnsen fast. Og selvom Cecilie Bahnsen har sin professionelle fortid i London, synes hun bestemt, at Københavns modescene har noget at byde på:
”Jeg må sige, at jeg er imponeret af de nye danske mærker og deres bevidsthed om at skabe design med identitet, og som man har lyst til at bære hver dag,” siger hun og fremhæver særligt Mark Tan og Saks Potts.
Læs også: AW16 ifølge Uffe Buchard: ”Verden er af lave – også på de interne modefronter”
Torsdag aften, d. 29 oktober, blev det hele afjort ved et storslået show på Statens Museeum for kunst, og Cecilie Bahnsen løb med sejeren foran de andre nominerede danske designtalenter; Ellen Pedersen, Muf10 og Saks Potts. Cecilie har haft sangerinden Reem som muse for sin kollektion til konkurrencen og det fornemme gamle schweizerfirma Foster Rohner, der siden 1920 har skabt broderier og kniplinger til Chanel, har sponsoreret de fineste vintageblonder til Cecilie Bahnsens kollektion:
”Der blev holdt ekstra fast i bordpladen, da jeg skulle klippe i noget så fint, det er ikke noget, man gør hver dag”, betror hun afsluttende Lotte Freddie.
I galleriet herunder har vi samlet de fine billeder fra artiklen med Cecilie Bahnsen: