Rejser

Rejseguide til San Francisco: Det skal du spise, shoppe og opleve

- 14/07/2024

San Francisco har altid været lidt på forkant. Først med guldfeberen i 1800-tallet, siden ‘The Summer of Love’ i 1967 og nu med hele tech-bølgen i Silicon Valley. Vi guider dig igennem den bakkede bys utallige gastronomiske tilbud, fristende butikker og gode museer.

Her skal du sove

Hotel Beacon Grand
Lige ved Union Square ligger det historiske Beacon Grand Hotel, som netop har gennemgået en større renovering. Rummene er store og hyggelige, sengene komfortable. Hotellet er oprindeligt fra 1928, og en stor del af det er så vidt muligt bevaret. Som f.eks. den smukke, gamle lobby, og på den øverste etage har de netop genåbnet Starlite Lounge, som var en speakeasy (en smugkro, hvor der illegalt blev serveret alkohol, red.) i forbudstiden.

The Jay, Autograph Collection
Et andet nyistandsat hotel er The Jay, som med sin moderne, minimalistiske og chikke indretning passer godt ind blandt downtown San Franciscos skyskrabere. Sørg for at få et nordvendt værelse på en af de øverste etager og nyd udsigten over San Francisco Bay og Coit Tower fra de brede senge og bløde dyner, når du vågner.

Det skal du opleve

De Young Museum
Midt i Golden Gate Park ligger den moderne bygning, der huser De Young Museum. Her finder du udstillinger med bl.a. amerikansk kunst gennem de sidste tre hundrede år, kunst fra Oceanien og Sydamerika, og så kan du være heldig at finde specialudstillinger med mode, design og fotografi. Gå en tur i parken bagefter og slå vejen forbi Bison’s Paddock og oplev de store bisonokser, der græsser så fredeligt i solen.

Kryds Golden Gate Bridge
Det er måske den mest fotograferede bro i verden og med god grund. Du kan vælge at krydse den flotte, røde bro på mange måder. Til fods eller du kan leje en cykel og cykle over på den anden side til en af de små byer som Sausalito eller Tiburon, mens du ser byen fra et andet perspektiv. Eller en endnu vildere mulighed: med AC Sailing SF i den tidligere America’s Cup yacht, hvor du selv indtager en aktiv del med at hejse sejl, bomme og styre yachten ved roret.

SFMOMA
Med fokus på både moderne kunst og samtidskunst har SFMOMA igennem mange år markeret sig stærkt på den amerikanske kunstscene og det var her, kunstnere som Jackson Pollock, Arshile Gorsky og Clyfford Still havde deres allerførste udstillinger. Museet har fået en arkitektonisk udvidelse af det norske arkitektfirma Snöhetta og huser stadig nogle af USA’s bedste kunstudstillinger.

Legion of Honor
Med udsigten over hele San Francisco og Golden Gate Bridge ligger Legion of Honor-museet bygget i Beaux Arts-stilen. Det hundrede år gamle museum rummer en flot samling af flamsk kunst og de franske impressionister, bl.a. en af Auguste Rodins ‘Grubleren’, der byder alle gæster velkommen i museets forgård. Kombiner et besøg på museet med en vandretur på Lands End Trail omgivet af vild natur og med udsigt til Golden Gate Bridge og Stillehavet.

 

Presidio Tunnel Tops
For to år siden udviklede byen en grøn oase på den gamle militærbase og overdækkede motorvejen, der krydser Golden Gate Bridge. Henover tunnelen er der nu anlagt en frodig park med et stort udvalg af planter, buske og træer, som rækker hele vejen til bugten, hvor der er både strand og mose.

Her skal du spise

China Live
En af de største Chinatowns i USA er i San Francisco, og du spiser virkelig godt her. China Live er et lækkert, kinesisk madmarked, hvor du kan nyde retter som kung pao firecracker chicken og sichaun pork dumplings. Der er også butik i restauranten, hvor du har mulighed for at købe kinesiske delikatesser med hjem til dit eget køkken.

Tartine Bakery
Der er intet mindre end tre forskellige restauranter og bagerier i San Francisco af den verdenskendte bager Chad Robertson og konditor Elisabeth Prueitt. Her kan du spise de lækreste sandwiches lavet med surdejsbrød og de mest delikate chokoladecookies. Det er gode sted at ‘people watche’ lokale i deres frokostpause.

Anomaly
Hvad der startede som en pop-up er blevet en fast fine dining-restaurant i det mondæne Pacific Heights og blev skabt ved hjælp af en kickstarter-kampagne i bedste San Francisco tech-stil. Kokken Mike Lanham kreerer fantastiske og smukt udførte tastingmenuer lavet på lokale råvarer og retten egg emoji er guf for både syns- og smagssansen.

Z & Y Peking Duck
I Chinatown kan du få den traditionelle kinesiske ret peking duck serveret af verdenskokken Lijun Han. Den travle restaurant er en god indikator for, at maden er i top. Deres sprødstegte kylling med chili er genial og deres lam med spidskommen ligeså.

Revéille Cafe
Dette er det nemme sted for en hurtig morgenmad eller frokost. Med et godt udvalg af både superfood bowls, salater, sandwiches og burritos er der noget for enhver smag. Der er tre forskellige cafeer fordelt over San Francisco.

La Taqueria
Dette sted er en institution i San Francisco og ejeren Miguel har i over 50 år langet, hvis man skal stole på skiltet i restauranten, verdens bedste tacos over disken. Den ikke så hemmelige hemmelighed til deres succes er, at de serverer dem med en sprød og en blød taco. Et sandt mesterværk!

Tony’s Pizza Napoletana
Dette pizzeria har vundet mange internationale priser for deres napolitanske pizzaer, og det er også et appetitligt trækplaster i Little Italy. Deres storvindere er newyorker-pizzaen og den klassiske margherita.

Her skal du shoppe

Hayes Valley, Union Square og Haight Ashbury
For blot et par år siden blev hovedgaden i Hayes Valley-kvarteret, Hayes Street, kåret til at være en af verdens mest cool gader, og her er også charmerende huse, hyggelige restauranter som Birba og Souvla og indbydende butikker som Garrett Leight og Malin+Goetz. Rundt om Union Square i downtown San Francisco kan du finde stormagasiner som Saks, Neimann Marcus og Macy’s, mens der i de omkringliggende gader kan shoppes i butikker som Chanel, Bottega Veneta og Nike. I Haight Ashbury kan du finde nogle af byens bedste vintagebutikker som Wasteland og Relic Vintage.

Pas Normal Studios
Vi elsker, når danskere klarer sig godt ud i udlandet. Det danske sportsbrand Pas Normal Studios grundlagt af Karl-Oskar Olsen har åbnet butik på Haight Street, og her kan du ekvipere cykelgear til cykelturen over Golden Gate Bridge. Ud over cykelgear er de også gode til lækkert sportstøj og at arrangere cykelture.

City Lights Book Store
Intet besøg i San Francisco uden et besøg i denne ikoniske boghandel. San Francisco blev centrum for mange af beatgenerationens forfattere, og deres opholdssted blev boghandlen og forlaget City Lights Bookstore, som også har udgivet flere af deres værker. Der er et genialt udvalg af bøger, og de holder jævnligt oplæsninger fra de største og bedste forfattere.

Le Point
I området Mission ligger Le Point. Den velkuraterede butik har et godt udvalg af tøj, sko og tasker fra både danske mærker som Ganni og Birrot og udenlandske ditto som Tibi, SimonMiller og Blanca Studio.

Foto: Max Whittaker, Anne Christine Persson & PR
ELLE var inviteret af Visit California.