Er du også tilbøjelig til at ryge i highsteet-fælden og måned efter måned komme mere tøj i dit skab? Hvis du tror, du bruger det hele, kan du godt tro om igen. Et tysk studie har undersøgt, hvor lidt af vores tøj vi bruger, og resultatet er (desværre) skræmmende...
Det tyske flyttefirma Movinga transporterer dagligt tonsvis af ejendele i form af blandt andet tøj, bøger, service samt de hundredevis af andre ting, som tyskerne får skrabet sammen og proppet ind i deres hjem.
Generelt er der i disse år stor fokus på bæredygtighed, og det skyldes da også resultatet af de sidste mange års levemåder. Oceanerne fyldes med plastik og fast fashion-industrien er større end nogensinde før. Netop derfor har vi i denne måneds ELLE et stort fokus på bæredygtighed, og på side 90 guider vi dig til fremtidens bæredygtige måde at shoppe på.
Movinga har bemærket befolkningens overforbrug og ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse, satte de sig for at undersøge 3 ting:
- Hvor stor en procentdel af dit tøj er ikke blevet brugt inden for det sidste år?
- Hvor stor en procentdel af dine madvarer ender i skraldespanden?’
- Siden du sidst flyttede, hvor stor en procentdel af de ting, du og med dig, har endnu ikke været i brug?
Movinga uddelte spørgeskemaer til 18.000 mennesker i 20 forskellige lande, herunder Danmark.
Her svarede danskerne, at procentdelen af det tøj, de ikke brugte, udgjorde 29%.
Men udover at efterse besvarelserne, satte Movinga sig også for at undersøge, hvorvidt svarpersonernes gisninger om deres forbrug stemte overens med virkeligheden.
For at gøre det fulgte de, i en periode på et år, 20 familier. Her overvågede man, hvilket tøj de tog på om morgenen for at udlede hvor stor en procentdel af deres skab, der slet ikke kom i brug. Familierne skulle desuden holde et vågnet øje med, hvor meget mad de smed ud, ligesom de skulle gennemgå hele deres hjem (også kælder- og loftrum), for at udregne hvor stor en procentdel af deres ejendele, der ikke kom i brug.
Læs også: Årets CSR-pris Vinderinterview med Tomorrow Denim.
Og tallene taler deres tydelige sprog. Helt generelt er mennesker ikke i stand til at vurdere sit eget overforbrug eller den konsekvens, det har på de globale udfordringer, vi står over for.
I virkeligheden brugere danskerne ikke 74% af deres tøj, hvilket ikke stemmer overens med danskernes egen opffattelse af, hvor meget af deres tøj, de ikke bruger – her svarer de nemlig 29% i gennemsnit. Her placerer vi os alarmerende tæt på topscoren – belgierne er de dårligste til at bruge deres tøj – her kommer 88% af skabets indhold slet ikke ud af skabet i løbet af et år.
Når det kommer til madspild, er danskerne dog bundskrabere på den fede måde. Vi smider nemlig ”kun” 4% af vores dagligvareindkøb ud, hvilket rangerer os som de mindste madspildere ud af de 20 lande.
Læs også: CPHFW Designers Remix tager et vigtigt skridt til fordel for bæredygtighed.
Når vi på ELLE – og generelt i den danske modebrance – har så stort et fokus på bæredygtighed, er det altså fordi, at der stadig er væsentlig plads til forbedring. Heldigvis har en masse danske brands sat bæredygtighed på dagsordenen, og vi glæder os til at se, hvordan vi sammen kan gøre vores for en grønnere fremtid. Èn ting er sikker – vi har alle et ansvar!