Kultur

Derfor er debatten om Sarah Everard så vigtig

- 15/03/2021

33-årige Sarah Everard forsvandt den 3. marts, da hun gik alene hjem om aftenen. Det har nu startet en stor og nødvendig debat om kvinders generelle sikkerhed og sat fokus på den usikkerhed, mange kvinder oplever i det offentlige rum. ELLE inviterer dig med i debatten, og sætter spot på dens vigtigste budskaber her.

Bemærk: Denne artikel er udgivet den 15. marts 2021.

Den 3. marts klokken 21:00 gik britiske, 33-årige Sarah Everard alene hjem, efter at hun havde besøgt en veninde i London – men hun nåede aldrig hjem.

En politiofficer er nu blevet arresteret i Kent, London efter mistanke om kidnapning og mord på Sarah Everard, og en kvinde er blevet arresteret efter mistanke om, at hun har assisteret gerningsmanden.

Læs også: Her er de tre vigtigste ligestillingkampe anno 2021

Sarahs forsvinden og mulige mord har ført til stor debat, og har sat et enormt og tiltrængt fokus på kvinders generelle sikkerhed – for Sarah er langt fra den eneste.

Debatten udspringer nemlig også af andre sager, som for eksempel mordet på Céline Figard, Blessing Olusegun, Alice Gross, Milly Dowler, Sally Anne Bowman og Joanna Yeates – og er altså derfor langt fra et enkelttilfælde. Ét af debattens store omdrejningspunkter er, hvordan vi som mennesker omtaler ofre og mulige ofre, og hvordan vi opdrager vores børn.

Det handler altså ikke om ofrene og deres adfærd, men om dem, som begår overgrebet …

Læs også: 21 spørgsmål til Maria Fantino

Det handler om kvinders sikkerhed i det offentlige rum, og det handler om, hvorfor vi helt naturligt altid sikrer os, at vores veninder er kommet sikkert hjem – for gør mænd mon det samme?

Det handler om, hvorfor mange kvinder altid sørger for at tage en rute hjem, hvor der er lys og mennesker, hvorfor de knuger deres nøgler eller laver et falsk opkald.

Det handler om kvinder, der ufrivilligt oplever at blive taget på, når de er i byen, kvinder, der bliver fløjtet og råbt ad, når de går eller cykler forbi en gruppe mænd.

Det handler om, hvordan vi er blevet opdraget til ikke at skulle have en for kort kjole på eller for nedringet en bluse, ikke at drikke os for fulde og ikke at gå alene hjem om natten eller gå alene rundt på en festival. Og mest af alt, så handler om det om, hvorfor det altid er kvinden, som skal føle sig utryg og være på vagt – fremfor manden, som skal opføre sig ordentligt.

Læs også: De 10 bedste europæiske lande at arbejde i som kvinde

Og nej, det er selvfølgelig ikke alle mænd, som behandler kvinder skidt, men det er en generel ting i vores samfund, som må og skal ændres. 

Stuart Edwards, som er en britisk mand, der lever tæt på, hvor Sarah Everards forsvandt, har nu spurgt, hvad han og andre mænd kan gøre for, at kvinder føler sig mere sikre. Du kan læse svarene herunder.

Læs også: Syv stærke kvinder hyldes på Netflix

Der er selvfølgelig også mange mænd, som frygter overfald, hvilket P3 for eksempel har sat fokus på gennem en Instagram-afstemning. Én ting er sikkert: Vi skal alle kunne komme sikkert hjem – hver evig eneste gang – uanset køn.

Foto: @gomorgenp3 Derfor er debatten om Sarah Everard så vigtig

Læs også: 9 vilde ting, vi har lært fra Meghan og Harrys Oprah-interview