Kultur

23-årige kvinder bag Female Invest: ”Her er vores tre bedste råd til kvinder, der vil i gang med at investere”

- 29/10/2018

Investeringsorganisationen Female Invest hjælper kvinder i gang på investeringsmarkedet. Organisationen består af ti unge kvinder, og ELLE har mødt to af dem til en snak om kvinder og aktiemarkedet.

Female Invest er en investeringsorganisation bestående af ti unge kvinder. Kvinderne guider andre kvinder til at komme i gang med at investere blandt andet under organisationens events som ”Kvinde kend din Kurs” og ”Aktieskolen”.

Og Female Invest’ events er populære. Investeringsorganisation afholder jævnligt gratis events for investeringsinteresserede kvinder i alle aldre, og tilmeldingslisterne bliver lynhurtigt fyldt op. Banker såvel som investeringshuse har da også fået øjnene op for de unge kvinders arbejde, og derfor inviterer Female Invest nu på events i samarbejde med eksterne partnere. Den 1. november 2018 afholder Female Invest et (udsolgt) event for 500 kvinder i samarbejde med verdens største konsulentfirma, Deloitte.

ELLE har mødt medstifter af Female Invest, Emma Bitz, og ambassadør, Kiki Hoffmann Andersen, der begge studerer på Copenhagen Business School, til en snak om vejen ind i markedet, en overraskende målgruppe, og så spurgte vi de 23-årige kvinder, om deres tre bedste råd til kvinder, der vil i gang med at investere…

Foto: Female Invest female-invest-elle-dk.jpg

Emma Bitz (t.v.) og Kiki Hoffmann Andersen (t.h.).

Fortæl om Female Invest. Hvornår startede I, og hvad laver I i dag?

Emma: ”Female Invest er en frivillig investeringsorganisation rettet mod kvinder, som gerne vil i gang med at investere, men også kvinder som gerne vil ud og arbejde i den finansielle sektor. I gymnasietiden gik jeg med den her idé om, at jeg gerne ville lære at investere, men jeg vidste ikke, hvor jeg skulle gå hen. Jeg havde en opsparing, som jeg egentlig gerne ville gøre noget med, for jeg vidste godt, at der var noget, der hed inflation, og at mine penge ville falde i værdi. Jeg havde en masse drengevenner, som investerede, og som jeg kunne fornemme snakkede med deres fædre om det, men når jeg spurgte ind til det, så svarede de på et niveau, jeg ikke forstod. Jeg kunne ikke spørge mine forældre, da de ikke selv investerede, og jeg kunne ikke spørge mine veninder, for der var interessen der bare ikke. Efter handelsskolen startede jeg som studentermedhjælper i Nordeas private banking, og her fik jeg et indblik i nogle kunders afkastrapporter. Jeg kunne lige pludseligt se, at der var altså nogen her, der tjente ret meget på at investere deres penge. Da jeg startede på CBS, mødte jeg nogle piger, der delte min interesse, og sådan tog Female Invest start i februar 2017”.

Kiki: ”I dag er vi ti CBS-studerende medlemmer af Female Invest, som alle arbejder frivilligt i organisationen. Fokus er ikke, at vi skal ud og tjene en masse penge, vi vil bare gerne have flere kvinder i gang med at investere”.

Hvem henvender Female Invest sig til?

Emma: ”I starten troede vi, at vi skulle henvende os til vores egen målgruppe, men det har jo vist sig, at der er rigtig mange, der synes, det er en fantastisk idé. Vi har jo ramt noget i mange, men også nogen, der er en del ældre end os selv. Vores primære målgruppe er kvinder i alderen 18-35. Det er både studerende, dem der lige har fået deres første job og får deres første fuldtidsløn, men også førstegangsmødre, der gerne vil lave en alternativ børneopsparing til deres barn. Vi ser også ældre kvinder, der nærmer sig pensionsalderen”.  

Kiki: ”Interessen er stor i flere aldersgrupper, så det viser også bare, at det ikke kun er unge kvinder, der ikke ved, hvad de skal gøre, det er simpelthen kvinder generelt, der ikke er oplyste nok”.

Emma: ”Det viser jo også, at bankerne, som burde guide de her kvinder, ikke har været gode nok til det. I virkeligheden gør vi bankerne en stor tjeneste i at oplyse deres kvindelige kunder”.

Hvorfor er der ikke flere kvinder på investeringsmarkedet?

Kiki: ”Jeg tror, at mange kvinder er uvidende omkring det hele. De har måske nogle fordomme, for eksempel at man skal have rigtig mange penge for at komme i gang, og at det er svært. Investeringer er ikke noget, kvinder snakker højt om”.

Emma: ”Mange kvinder tør ikke. De er meget tilbageholdende med deres penge og passer enormt godt på dem. Kvinder er ikke risikovillige nok, og derfor kan der gå flere år, fra de tænker på at begynde at investere, til det rent faktisk sker. Og det er ærgerligt, for der er jo rigtig mange kvinder, der er dygtige til at investere, så snart de kommer i gang. Men det er jo så også fordi, de er enormt grundige i forhold til at sætte sig ind i det, de har investeret i. Kvinder investerer generelt lidt anderledes end mænd. Kvinder investerer mere med hjertet. Vi tænker mere over, hvilke virksomheder vi putter vores penge i i forhold til Co2, børnearbejde, bæredygtighed og våbenhandlen. Vi stiller andre krav til virksomhederne, hvilket måske på sigt kan være med til at ændre nogle af de her forhold”.

Kiki: “Man har jo al frihed i verden til at investere i en sag, som interesserer en. Hvis du er modeinteresseret og vild med Prada, kan du for eksempel købe aktier der. Og så er det jo sjovt at sige, at du praktisk talt er medejer af Prada”. 

Læs også: Så meget er Chanels klassiske 2.55 ‘Flap Bag’ steget i pris.

Skal man have mange penge for at investere?

Kiki: ”Nej, det skal man overhovedet ikke.

Emma: ”Man kan jo starte med en investeringsforening, som er en forening, der puljer en masse menneskers penge og investerer dem meget bredt”.

Kiki: ”Fordelen ved en investeringsforening er, at så behøver du ikke selv sidde og sætte dig ind i, hvor du skal investere dine penge. I investeringsforeningerne laver de ikke andet end at købe aktier og investere andre menneskers penge, så her kan man ligesom lægge valget fra sig. Så vælger man bare en risikoprofil. Vil du have lav, middel eller høj risiko”.

Emma: ”Så kan du sove trygt om natten, og du behøver slet ikke bruge tid på det. Hvis man derimod selv skal handle en aktie, så vil jeg mene, at man skal handle for minimum 5.000 kroner, hvis det skal give mening”.

Hvad er den mest udbrede misforståelse folk har om investeringer?

Emma: ”At man skal være ekspert”.

Kiki: ”Ja, at det er svært. Det eneste, du reelt skal tage stilling til, i hvert fald hvis du vælger en investeringsforening, er din risikovillighed. Og den bestemmer du typisk ud fra, hvornår du skal bruge pengene. Skal du bruge dem om 40 år, når du skal på pension, så kan du nok godt tåle en større risiko. Skal du derimod bruge pengene på kortere sigt – eksempelvis til boligkøb – så tager du måske en lidt lavere risiko”.

Hvad er jeres tre bedste tips til at komme i gang med at investere?

Emma og Kiki:

”1. Kast dig ud i det og prøv det af, og opdag at det ikke er hverken farligt eller svært.

2. Læg en strategi for dit mål. Gør op med dig selv, hvad du vil med din investering. Er det en langsigtet opsparing, du vil opbygge, eller vil du bare gerne lære lidt om aktiemarkedet?

3. Lad vær med at tro at du kan afdække hele markedet. Sæt dig ind i få aktier, som du kan holde øje med”.

Emma Bitz har, sammen med tre andre af kvinderne bag Female Invest, Anna-Sophie Hartvigsen, Laura Hardahl og Caroline Stasig, netop udgivet bogen ”Klar, Parat, Investér”. Den kan købes HER.

Du kan følge Female Invest og holde øje med organisationens events på deres Facebook-side HER eller Instagram HER