Mad og drikke

120 år gammel restaurant genopstået som bistro i København: “Vi vil skabe et stamsted, hvor folk kan sænke skuldrene”

- 13/04/2023

Det skabte ramaskrig blandt de lokale, da den gamle restaurant gik konkurs. Men nu er den tilbage i en ny version på Frederiksberg.

Spisesteder kommer og går, mens andre består.

Det kan man bestemt sige om den ikoniske restaurant og vinstue Sans Souci på Frederiksberg, der første gang slog dørene op i 1902 og altså har haft plads på adressen Madvigs Allé 15 i 120 år. 

Så da restauranten i efteråret 2022 gik konkurs som følge af stigende energipriser og husleje, gik det ikke ubemærket hen på Frederiksberg eller i resten af København, hvor flere begræd lukningen af det, der i de madglades øjene blev betragtet som et klenodie på dansk madkultur.

Heldigvis varede det ikke længe, før restauranten genåbnede. I slutningen af marts i år åbnede dørene nemlig til en ny Sans Souci i de velkendte lokaler, efter Jakob Smith Knudsen sammen med sine partnere købte det legendariske sted.

Foto: Sans Souci

Væggene er malet af kunstner Mischa Pavlovski Andresen.

“Jeg blev forelsket i Sans Souci for ni år siden under min barsel, hvor jeg sad udenfor på fortovet, hvor jeg kunne mærke en nærhed og stemningen blandt de mange stamgæster. Og der kunne jeg mærke, at noget tændte i mig. Og da stedet desværre gik konkurs, slog jeg så til,” fortæller restauratør Jakob Smith Knudsen, der har overtaget restauranten med stor respekt for stedets historie.

“Vi er dedikeret til at bevare og skabe et stamsted, hvor folk skal kunne sænke skuldrene i lækre omgivelser. Vi er så vant til at se koncepter komme og gå, så det kan virkelig noget, med et sted med så rig en kulturarv, hvor der er en særlig tilknytning.”

Det er dog ikke det klassiske smørrebrød, der fylder menukortet hos det nye Sans Souci.

Menuen er skabt af køkkenchef Oliver Hass Lerche, og vil til frokost blandt andet kunne byde på vide asparges, smørstegt rødtunge og østers, mens klassikere som pariserbøf og hønsesalat også har sneget sig med.

Til aften vil du kunne finde mad som på franske bistroer, hvor der er kælet for håndværket med retter som blandt andet stegte brisler, fiskeretter og cote de boeuf. Eller du kan gå om bord på restaurantens ostevogn, der byder på et væld af forskellige oste. Det hele serveret i historiske rammer.