Kunst, bøger og musik

Professionel provo

- 24/03/2009

Den tyske forfatter Charlotte Roche er aktuel med den storsælgende roman ”Vådområder”, der er fyldt med oprør, provokationer og toilet-humor. Mød den kontroversielle forfatter, der opfatter sin opvækst som én lang provokation.

Betragter du dig selv som en korsfarer udi det ulækre?
Nej, jeg ønsker ikke at ses som en korsfarer, jeg vil hellere være sjov for at vise, hvor grotesk det er blevet med den kvindelige hygiejne, ja, hele samfundets renlighedsfiksering, hvor vi opdrager børnene til at tænke over bakterier på toilettet, ikke spise ting, der har været på gulvet, etc. Men min bog har måske en grad af et feministisk aspekt: At ville forandre verden. Derfor lader jeg bogens Helene gå helt ud over kanten. Min bog går for langt for mange; de foretrækker, at emnet forbliver tabu. Men det er jeg imod. Tabuer isolerer dig. Nu kan folk se, at andre er som dem.

Så er Helene overhovedet på nogen måde en typisk kvinde?
Det her handler om enhver kvindes liv. Og om alt det falske ved hygiejne, sex og reklamer. Jeg vil gerne have folk til at synes om Helene; hun er sjov og intelligent og har selvtillid omkring sex, men hun kører for langt ud. Hun er meget som en mand; måske fordi vi er vant til at betragte kvinder som seksuelt passive. Alligevel er det ikke Helene selv, der tager initiativ til at gå gennem livet med glatbarberet krop. Hun lader sig barbere af en mand, og det er ikke politisk korrekt, men jeg ville bringe emnet på bane, og så var historien med fyren, der vil barbere hende, en god indgang. Jeg ønskede den grimme side af barberingen; det, at man skærer sig, bliver rød, knoppet, får nedgroede hår, og at det faktisk bare bliver grimmere, end hvis du lader hårene blive. Og de fleste kvinder gør det for mænd … kvinder hader hår.

Hvad kræver det da at forlige sig med sit ydre? Modenhed?
Jeg er opdraget til at mene, at kønne kvinder er dumme. Og at de ikke behøver at kunne noget, de kan bare se ud. Så jeg har altid følt, jeg skulle yde mere og være hurtig i hovedet for at kompensere. Det tager noget tid at føle, at man bliver kvinde. Selv ikke da jeg fik et barn for seks år siden, følte jeg mig mere som kvinde. Men det hjælper, at jeg har en mand, der fortæller mig, at jeg er præcis, som jeg skal være. Også selvom jeg ikke altid tror ham.”

CHARLOTTE ROCHE

? 31-årig tv-vært, skuespiller, sanger og forfatter, opvokset i Tyskland med engelske forældre.
? Kendt for f.eks. at tage sin stifttand ud for åben skærm eller tale om sperm med Robbie Williams.
? Hendes debutbog, Vådområder, var den bedst sælgende på verdensplan i marts 2008.
? Kritikere hævder, at den bare er provokerende og pornografisk, mens forlaget slår på, at Roche gør op med skønheds-idealet af i dag.
? Vådområder er for nylig udkommet på dansk på L&LR.Læs artikkel om “Vådområder”
Læs mere om Charlotte Roche
Køb “Vådområder”