Kunst, bøger og musik

Her er månedens bog

- 31/05/2013

I denne måned har ELLE udvalgt 'Kiki fra Montparnasse', som den bog, du ikke må gå glip af

Mon dieu! Hun var fortryllende fransk, Alice ‘Kiki’ Prin, som uden konkurrence blev kåret til dronningen af Montparnasse dengang i mellemkrigstiden, hvor pariserkvarteret var verdens kunstcentrum. Smukke Kiki var kunstnernes muse, elskerinde og veninde; fascinerende, hvad end hun sad model uden en trevl, dansede på bordene eller sang chansons.

Igennem 1920’erne var hun den amerikanske surrealismekunstner Man Rays kæreste, og hun har lagt krop og sjæl til nogle af hans vigtigste værker, bl.a. Le Violon d’Ingres med Kiki set bagfra med celloens nøgler malet på kroppen. Hun kunne dog ikke holde sig til en enkelt mand; besat af at leve i nuet, som hun var. Med en evig optimisme kom hun igennem sit ofte temmelig barske liv med et smil på læben og forstod at skabe fest, hvor end hun kom. Men Kiki var også en stakkel; et uønsket barn, der voksede op hos sin bedstemor, tidligt fløj fra reden og hutlede sig igennem dagen og vejen – de sidste mange år af hendes korte liv (1901-53) som kokainmisbruger.

Da hun døde, mente mange, at Montparnasses æra for alvor var slut. Om du er ny eller garvet inden for graphic novel-genren (tegneserier i romanform) vil du ganske enkelt elske bogen om Kiki – den er charmerende og økonomisk tegnet og fortalt, og Kiki går lige i hjertet, præcis som da hun nedlagde mænd (og et par kvinder) på stribe i Paris og omegn. Une vraie parisienne.

‘Kiki fra Montparnasse’, originaltekst skrevet af José-Louis Bocquet og tegnet af Catel. Oversat af Dorthe Frei Christensen, og udgivet af Forlaget Fahrenheit.

ELLEs anmeldelse: EEEEEE

Psst … Danmarks store tegneseriepris, Ping-prisen, uddeles den 1. juni i Lille Vega. Hold øje med vinderne på tegneseriesitet www.Nummer9.dk.