Kunst, bøger og musik

Fra Beatles & Twiggy til Bowie & Ziggy

- 18/01/2010

Skal du til London? Så MÅ du bare se to super cool udstillinger med portrætter af bl.a Twiggy og Beatles

Man kan vel altid bruge en undskyldning for at tage til London? Og hvis kæresten ikke synes, at udsalg er grund nok, kan du lokke ham med udstillingen Beatles to Bowie på National Portrait Gallery.

Her følger du 60’ernes udvikling gennem flere end 150 musikfotografier, fra råt, men stuerent s/h rockabilly-portræt over The Beatles’ cool, humoristiske take på gruppefotoet og til syrede billeder med vaseline på linsen af The Rolling Stones og Jimi Hendrix, blandet med dem, der blev forbavsende holdbare døgnfluer.

Sideløbende er der kvinderne, der var med dem, fra Mick Jaggers Marianne Faithfull til John Lennons Yoko Ono og Paul McCartneys Linda, og hele tiden også eneren Bowie, hvis udvikling fra lille musiknørd til gennemført rockpersona er et skægt spor at følge.

Den übercool Ziggy Stardust havde dog en lang periode, hvor han lignede Linda McCartney lige lovlig meget. Og nej, det var ikke en kompliment …

Og mens din kæreste lige ser udstillingen igennem for anden eller tredie gang, kan du jo passende smutte ud i mellemgangen, hvor der er lavet en lille særbutik med uundværlige musik-gadgets og inspirerende postkort, eller endnu bedre: hen til rum 33, hvor du stadig kan nå at se udstillingen med billeder fra den ikoniske topmodel Twiggys liv.

Jeps, det er nu, der skal bookes billetter:

Beatles to Bowie: the 60s exposed (til 24. jan.)
Twiggy: A Life in Photographs (til 21. mar.)

npg.org.uk