Annonce

Be the Effect: Gestuz og Dansk Flygtningehjælp i nyt samarbejde for at støtte kvinder på flugt

- 01/03/2023

Lige nu, mens du læser dette, er millioner af kvinder på flugt fra krig og forfølgelse verden over. Gestuz og Dansk Flygtningehjælp står i solidaritet med alle dem, der ikke ved, hvad morgendagen bringer – og ved at støtte dette nye designsamarbejde kan du gøre en forskel.

Selvom verden gennem Instagram kan føles lille, er selv små lande uendeligt store, når man er på flugt gennem farlige områder, barskt terræn og mentalt må forberede sig på en usikker fremtid.

Netop dét er realiteten for uhyggeligt mange kvinder verden over, som lige nu flygter fra krig, ødelæggelse og forfølgelse. Flugtruterne er belagt med risici, og mange kvinder bliver udsat for overgreb af økonomisk, psykisk eller fysisk karakter, udelukkende på grund af deres køn.

Men selvom alt for mange kvinder har betalt – eller betaler dyrt lige nu – for udsigten til et liv i sikkerhed, formår de at rejse sig igen. Flygtningekvinder kæmper hver eneste dag for at skabe en ny tilværelse for sig selv og sine medsøstre, og med en ekstrem viljestyrke formår de at skabe et trygt hjem i et helt fremmed land.

”Vi ser piger og unge kvinder i selv de mest ekstreme situationer være modige, entreprenante, forandringsparate og innovative, og de udbreder selvsamme kvaliteter i deres nærområder og til nye generationer, ” forklarer Charlotte Slente, som er generalsekretær i Dansk Flygtningehjælp.

Vi ser, at nye mikrovirksomheder af flygtningekvinder skyder op, mens de lærer sproget for at tage uddannelser og engagere sig i lokalsamfundet. Mange kvinder fra lande i krig gør alt, de kan, for at skabe fundamentet for en stærk ny generation, der får privilegiet, de aldrig selv fik: En fast og sikker base i et land uden krig.

Gestuz x Dansk Flygtningehjælp: Be the Effect

I anledning af Kvindernes Kampdag har Gestuz og Dansk Flygtningehjælp netop lanceret deres designsamarbejde, ’Be the Effect’, som har til formål at støtte kvinder på flugt og skabe awareness om de foruroligende ar på sjælen, som mange flygtningekvinder har betalt for et liv i sikkerhed. Samarbejdet består af en t-shirt, der med sit neongule statement opfordrer til handling og medmenneskelighed. Du kan købe t-shirten her hos Gestuz eller her hos Dansk Flygtningehjælp. Salget af t-shirten går ubeskåret til Dansk Flygtningehjælps arbejde for piger og kvinder på flugt.

Solidaritet og søstersind

I år under Kvindernes Internationale Kampdag står Gestuz og Dansk Flygtningehjælp i solidaritet med kvinder på flugt og har i fællesskab skabt konceptet ’Be the Effect’. Intentionen er at hylde søstersindet – og jo flere af os som bærer budskabet fra Gestuz x Dansk Flygtningehjælp på brystet, jo større forskel kan vi gøre med den fælles indsats.

Foto: Petra Kleis

Hvis du køber ’Be the Effect’-samarbejdet mellem Dansk Flygtningehjælp og Gestuz er du med til at støtte kvinder på flugt – og til at anerkende den barske rute, de har foran sig.

Foto: Petra Kleis

Rahima og Eva er to af kampagnens frontpersoner, som generøst har delt sine historier for at udbrede kendskabet til de udfordringer, piger og kvinder på flugt gennemgår. Deres fortællinger er succeshistorier om at være i stand til at rejse sig igen efter at have været på flugt. Hør dem fortælle mere om deres oplevelser i videoen i bunden af artiklen.

Det står skrevet i neon

T-shirten har et klassisk fit og er lavet i blød bomuld. Det simple snit komplementeres af det neongule tryk, som på den ene side er et højtråbende statement og på den anden side en mere anonym opfordring til handling midt på brystet. Bær t-shirten sammen med jeans eller en nederdel, og brug den som en påmindelse til dig selv og dine omgivelser om, at vi har et fælles ansvar for at skabe den verden, vi ønsker at leve i.

Salget af t-shirten går ubeskåret til DRC Dansk Flygtningehjælp, som er en af de få humanitære organisationer, der har vidtgående international adgang til piger og kvinder på flugt. Med en lang række programmer og initiativer arbejder DRC Dansk Flygtningehjælp på at sikre kvinders rettigheder, yde beskyttelse og skabe uddannelse og arbejdspladser.

Læs mere om DRCs arbejde for piger og kvinder lige her.