Kunst, bøger og musik

Månedens bog: Renselse

- 02/02/2010

Hvem skulle nu have troet det? Finske Sofi Oksanen har med Renselse skrevet en uforglemmelig bog om livet i Estland før, under og efter det sovjetiske styre

Historien om de to søstre Aliide og Ingel bliver historien om Kain og Abel i kvindeskikkelser; den ene, der har alt, og den anden, der misunder hende det så brændende, at hun i kærlighedens navn vil ødelægge hende. På mikroplan får vi her et billede af, hvordan umenneskeligt pres kan skrælle al dannelse af og reducere dig til kernen: god eller ond, og din næste – din mand, din nabo, din søster – kan blive din fjende.

Og når, dertil kommer, at Gud er erklæret død, kan kun overtro redde menneskene fra at gå fra forstanden; give dem et håb om, at de kan magte deres eget liv. Og så er der rammehistorien, som finder sted i tiden efter Sovjetunionens opløsning, hvor kvinderne lokkes ud i prostitution i håbet om en bedre skæbne. Læs Renselse, hvis du ikke læser andet i år. Den er indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris, og står det til ELLE, vinder den klart.

Seks ud af seks stjerner

Rosa Lux: Ven igen
Krimihype: Hypnotisøren
Jette A. Kaarsbøl – Din næstens hus