Skønhed

Serum til huden

- 25/03/2009

Serummer og ’boostere’, kure og koncentrater, hvilken virkning har de egentlig, og hvordan bruger man egentlig den koncentrerede smøre? Skal den over, under eller helt erstatte ansigtscremen?

Navnet ‘serum’, dækker i medicinens verden over en modgift. Et serum eller en booster har ingen videnskabelig lighed med medicin. Men alligevel drømmer vi om, at vi investerer i en hudens modgift mod aldring og andre grimme påvirkninger. Det er ting som pigmentforandringer, tørhed og følelsen af, at ens ansigt er iført et crepet betræk, der typisk giver os behov for at forkæle vores hud.

Plads til flere aktive stoffer
De fleste varianter af serum har det til fælles, at de er letflydende, vandbaserede og kan levere større doser af ingredienser til huden, end en creme kan. Ofte er ingredienserne dog de samme. Forskellen er bl.a. at serummer og boostere sjældent indeholder blødgørende bindemidler, som giver ekstra plads til den aktive cocktail af ingredienser. Chefinstruktør Tina Rasmussen fra hudplejeinstituttet Dermalogica forklarer, at en ansigtscreme kan sammenlignes med en bærepose, hvor pladsen til ingredienser er begrænset. Hvor serum kan indeholde tæt på 100 procent aktive stoffer, rækker en cremes evne typisk til blot fire, fordi den har andre opgaver, som at beskytte og blødgøre huden.

Serum beskytter ikke mod vind og sol
Du bør dog være opmærksom på få, vigtige ting: De såkaldte ‘bevar min hud ung’-serummer er spækket med hudglattende retinol (A-vitamin) og små proteindele. Serummer med afslappende effekt er gode i koncentreret form, for eksempel med lavendel, kamille eller calendula-blomst. Serummer, der hævder at kunne lysne huden, er derimod mere tvivlsomme. Blandt andre faktorer er blege-ingrediensen hydroquinone ikke tilladt i kosmetiske produkter inden for EU’s grænser. Beskyttelse mod sol, vind og forurening får du fortsat bedst med creme.

Det skal du vide om serum og boostere BRUG SITECORES PUNKTOPSTILLING
• Serum indeholder oftest flere aktive ingredienser end en normal creme.
• Serum giver ikke den samme beskyttelse som en dagcreme og skal altid suppleres af dagcreme.
• Serums høje pris skyldes ofte et højt indhold af én eller få målrettede, aktive ingredienser.