Trends

Modeprofil: Dries Van Noten

- 25/09/2010

Han er hyldet for sit unikke designtalent, men egentlig kunne Dries Van Noten lige så godt være blevet gartner. I stedet overfører han havens karakteristika til catwalken, senest på Paris’ rådhus

Dries Van Noten

Født 12. maj 1958 i Antwerpen, Belgien, hvor han stadig bor. Uddannet på modelinjen på Royal Academy of Antwerp (1976-1980). I 1986 debuterede Dries Van Noten med herretøj som en del af den nu legendariske designgruppe Antwerp Six. Han har siden haft både en dame- og herrelinje, karakteriseret ved en excentrisk stil, der ikke passede specielt godt ind i de minimalistiske 1990’ere, hvorfor der var lidt stille omkring ham i de år. Han er dog kommet stærkt tilbage i 00’erne, og hans A/W 2010-damekollektion er en af de stærkeste, han har lavet. Herhjemme kan du købe hans tøj i Nørgaard paa Strøget i København K.

ELLE har mødt den belgiske topdesigner Dries Van Noten

Hvordan fandt du ud af, at du ville være designer?
Mit karrierevalg faldt helt naturligt. Min familie var meget støttende og kærlig og opfordrede mig til at finde min egen stemme i så mange områder af mit liv som muligt, så tidligt som muligt. De introducerede mig til modeverdenen ved at lade mig komme med dem til Paris eller Milano på deres mange indkøbsture (faderen ejede en herretøjsbutik, red.). Her gik min kærlighed for mode og tøj op for mig – på det tidspunkt vidste jeg, at det var meningen, at jeg skulle kreere frem for at sælge.

Hvor finder du inspiration, og hvordan overfører du det til dit design?
Jeg har en ubetinget kærlighed til tekstiler. For mig har stof altid været og vil altid være det væsentlige. Måden, det føles og falder på, giver mig min indledende inspiration og udgør en enorm stimulans for min kreativitet. Tidspunktet for, hvornår en kollektion er færdig, er derimod varierende. At støde på et maleri, enhver kunstners værk, pludselig at se noget, man ser hver dag, på en ny måde, et fotografi i en bog eller et magasin, en passage i en elsket bog, eller musik – alt det kan være den gnist, der tænder min kreative proces.

Har din inspirationsproces ændret sig i løbet af årene?
Det varierer konstant. Men tekstiler forbliver starten på skabelse.

Hvad har haft størst indflydelse på A/W 2010-kollektionen?
Jeg ville blande den glatte omhu fra 1950’erne med den grove frihed og samfundsnedbrydende tankegang fra 1970’erne. Denne kollektion er virkelig en historie om kontraster, i forhold til volumen, sensibilitet, fremtoning, dyrebarhed og endda konformitet. Værdierne er en sammensmeltning af elegant herretøj og den mere sensible pasform og håndværk fra dame-couture.

Har du nogle yndlingsstyles fra A/W 2010-kollektionen?
Jeg vil hellere fokusere på blandingen af styles fremfor de individuelle styles. Jeg vil fremhæve silhuetter. Lookene nummer 1, 3, 13, 49 og 54 viser hovedinspirationen for denne kollektion.

Hvad skal der være i enhver kvindes garderobe?
Hendes smag, ånd og sans for humor udtrykt gennem alt hendes tøj.

Hvad vil du gerne fremhæve ved kvinder gennem dit design?
Dem selv. Tøj skal hjælpe kvinder til at udtrykke det, der er unikt ved dem.

Har du nogle muser?
Nej, det har jeg ikke. Ikke en speciel kvinde, men femininitet generelt.

Har du nogen stilikoner eller kvinder, du synes altid ‘gør det rigtigt’?
Dem, som ikke frygter at ‘gøre det forkert’.

Har du nogle yndlingskunstnere?
Jeg er meget eklektisk i min kunstneriske smag – malerier, musik, bøger … Jeg har en svaghed for både det moderne og kunstarter fra mange perioder og medier.

Hvis du ikke var designer, hvad skulle du så være?
Helt sikkert gartner! Min anden passion er havearbejde. Det holder mine fødder og hænder nede på jorden.

Andre relaterede links:


Eksklusivt efterår: 5
ultimative must haves

Sæsonens must
have: Shift-kjolen

Karl
Lagerfeld