Samfund

‘Brat Summer’: Termen, der er blevet synonym med sommeren 2024 – men hvad betyder det egentlig?

- 30/07/2024

'Hot girl Summer' er efter alt at dømme en saga blot.

Der er altid den sang, det album eller den trend, der bare minder os om en helt bestemt sommer. Og denne sommer har endda også fået et bestemt udtryk, der er blevet definerende for netop sommeren 2024. ‘Brat summer’.

Direkte oversat til dansk betyder brat ‘møgunge’, men hvor udtrykket kommer fra og hvorfor netop dette, tænker du måske?

Her retter vi blikket mod kunstneren Charlie XCX, der står bag et af sommerens store hit-albums ‘Brat’, der udkom i juni i år. Albummets dominerende genre minder om, hvad man kan kalde ‘club bangers’ – så altså sange, der minder om dem, du vil høre på floor på klubben, og hvor der ikke er sparet på bassen.

Så hvad betyder det egentligt, når brugere på medier som Instagram skriver ‘having a brat Summer’ i caption til deres billeder fra årets sommerferie?

Termen er et utryk for, at have en sommer, hvor man tager chancer, er modig, edgy og risikovillig. Eller som Charlie XCX selv synger det: “Girl who is a little messy and likes to party and maybe says some dumb things sometimes”.

Udtrykket er blevet adopteret i ordforrådet på særligt sociale medier, og faktisk er det blevet så populært, at det næsten har udkonkurreret ‘hot girl Summer’, som ofte bliver brugt til at beskrive en sommer, hvor man skruer op for selvtilliden, er careless og siger ‘ja’ til alt – så mere eller mindre det samme som ‘brat Summer’.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charli (@charli_xcx)

Albummets cover er karakteriseret ved sin limegrønne farve med ordet ‘brat’ på, mens den tilhørende musikvideo underbygger albummets titel ved netop at portrættere en ‘brat’ Charlie XCX.

Hele ‘brat Summer’ fænomenet har på særligt sociale medier affødt en decideret ‘brat’ livsstil, hvor fans har taget den limegrønne farve til sig – både i form af påklædning og andet lir til sangerindes koncerter. Ofte bruges termen også ved billeder, hvor folk er klædt med meget lidt tøj eller i hvert fald viser store dele bar hud, hvilket selvfølgelig også kommer af, at statisterne i musikvideoen (og Charlie XCX selv) er klædt i meget korte shorts, korte toppe, nedringet mv.