Kollagen er her der og alle vegne, men hvad er op og ned på det seneste begreb, ‘kollagen banking’?
‘Kollagen banking’. Eller hudens pensionsopsparing, kunne man kalde det. Termen bliver et mere og mere hyppigt omtalt emne, men hvad er det egentlig lige, det vil sige?
For at svare på det, har vi bedt hende, vi har blind tiltro til, skønhedsspecialist Anette Kristine Poulsen, om at gøre os klogere. Anette Kristine Poulsen står bag platformen beautyspace.dk og hele ‘Seriøst bedre hud’-universet. Derudover skriver hun fagbøger om hud på Politikens Forlag, holder foredrag og er tilknyttet TV 2. Følg hende på @beautyspace.
Først og fremmest: Hvad er kollagen banking?
“Kollagen banking er et udtryk for at tænke anderledes om måden, vi kan topsikre vores niveau af kollagen og som giver os en opfattelse af, at vi kan ”spare kollagen op” og polstre os på samme måde, som hvis man har en snusfornuftig pensionsopsparing. Helt konkret ligger begrebet op til at man går i gang med kollagenoptimerende behandlinger tidligere, end man normalt ville gøre ud fra tesen om, at man så kan ”gemme” friskt kollagen – som jo er hudens vigtigste byggesten – til mere kollagenfattige tider. ”
Er det alene et forfængelighedsprodukt for at få smukkere hud?
“Det er faktisk mere en liste af forskellige metoder til at få bedre hud ved ikke kun at beskytte sit kollagen, men også forsøge at øge mængden af den. På samme måde som en opsparing. Listen har både professionelle tiltag som ultralyd og laserbehandlinger og alt det, du kan gøre derhjemme, som f.eks. nåleruller og produkter med ingredienser som har dokumentation for at kunne påvirke niveauet af vores kollagen, f.eks. peptider eller A-vitamin. ”
Kan man spise sig til mere collagen?
“Ja og nej. Det afhænger i høj af, hvem du spørger, og hvilke studier du dykker ned i. Vil du gøre forsøget, så er regel nummer et, at det altid er bedre at ty til kollagenrig kost frem for tilskud. Det får du ved at vælge mad, der er lavet fra bunden og f.eks. ved at spise hele dyret i stedet for kun de hvide kyllingebryster. Kollagen sidder nemlig i knogler, skind og ben.
Tilskud kan muligvis appellere til dig, der ikke får kogt den knoglesuppe, og et metastudie fra 2021 konkluderer da også, at kollagentilskud har en effekt på fugtniveau og spændstighed i huden, men der bliver ikke rigtig nævnt noget om selve kollagenniveauet. Samtidig, for det skal ikke være nemt, slår forsker i kollagen Andrea Heinz fast, at der ikke er belæg for at tro, at vi kan spise kollagen fra fisk og kvæg via tilskud og derefter få det til at suse ud i den menneskelige hud og gøre godt kollagenmæssigt. Og det gælder uanset, om vi indtager det igennem kost eller kosttilskud. Så svaret svæver lidt i vinden. Masser af kollagenpulver solgt for hårdt, så brug din sunde fornuft. Når det er sagt, føler mange sig hjulpet af kollagentilskud, endda også hudlæger. Placeboeffekt? Måske.”
Kan man gøre noget selv for at begrænse tabet af kollagen?
“Ja, det er lige præcis det, man kan, og det er nok den mest snusfornuftige strategi overhovedet. Den allerbedste måde at beskytte det kollagen, man har i huden, er at bruge solbeskyttelse. For heftig soleksponering påvirker mængden af kollagen i huden negativt, ligesom for meget sukker får vores kollagen til at stivne. Man taler om en karamellisering, der synsmæssigt minder om måden, vådt tøj klistrer sig til kroppen på – deraf ordet sukkerrynker. ”
Hvornår er det optimalt at begynde?
“Man kan ikke begynde at beskytte sit kollagen – og sin hud i det hele taget – for tidligt. Og det handler, igen-igen, først og fremmest om at have et fornuftsforhold til solen. Lad tøj og skygge være den primære beskyttelse og beskyt så derudover med solfaktorcreme. Det kan måske lyde kedeligt, men for mig er det nu tilstrækkelig attraktivt at vide, at det både er 1000 gange billigere og mere effektivt at beskytte frem for at skulle punge heftigt ud og forsøge at redde den senere.”
Virker det overhovedet? Og hvordan ved man det?
“Der findes endnu ikke videnskabelige studier på området, og hvis de skal laves, vil de strække sig over mange år, for man skal følge unge mennesker i deres 20’ere og lagt op i alder.”
Er det dyrt at passe på sit kollagen?
“Det gode er, at man kan gøre en masse godt for sit kollagen, som ikke koster ret meget: Drop rygning, skru ned for sukkeret, husk solfaktor og smør huden med A-vitamin eller peptider. Derudover er der de professionelle behandlinger, som typisk koster fra ca. 2.500 kr.”
Kan man smøre sig til mere kollagen via beautyprodukter?
“Ja, det kan man, men ikke på måden, man måske lige tror. Kollagen smurt på huden kan nemlig ikke trænge ned og påvirke vores eget niveau af kollagen. Til gengæld kan kollagen noget andet, som også er værdifuldt: Det kan holde på hudens fugt, fordi kollagen har en vandbindende effekt, der virker som en beskyttende film og dermed styrker hudens barriere. Noget, der er afgørende for hudens velbefindende. Men det er dét. Vi har altså med overfladen at gøre og ikke nogen strukturel ændring nede i huden.”
Du kan læse mere om kollagen banking i Anette Kristine Poulsens bog ‘Bedre hud med årene’, hvor hun guider til friskere og bedre hud.