Samfund

Maternity Foundation Anna Frellsen: ”I Danmark siger vi tillykke, når en kvinde bliver gravid, men mange steder er graviditet stadig farefuldt for en kvinde.”

- 11/05/2023

Hvert andet minut er der en kvinde, der dør i forbindelse med en graviditet eller fødsel. Hvert syvende sekund lider en nyfødt samme skæbne. Disse skræmmende tal vil Maternity Foudation ændre på – og du kan også gøre en forskel.

Tallene er voldsomme og skræmmende: At en kvinde hvert andet minut dør i forsøget på at bringe nyt liv til verden, og at nyfødte endnu oftere omkommer, før de får lov at leve.

Mødredødelighed er et alvorligt problem på verdensplan, og selv om dødsfaldene oftest sker i lavindkomst- og udviklingslande samt i konfliktzoner, så betyder det ikke, at det ikke vedkommer os herhjemme. For som højindkomstland, der kun tegner sig for 0,5 % af de internationale mødredødsfald, så har vi et ansvar for at hjælpe de lande, hvor raterne er langt højre, mener Anna Cecilia Frellsen, som er CEO for ngo’en Maternity Foundation.

Om Anna Cecilia Frellsen

  • Anna Cecilia Frellsen har været CEO for Maternity Foundation siden 2013, og har været med til at løfte organisationen til en respekteret aktør på den internationale scene for mødresundhedspleje.
  • Hun har blandt andet været med til at udrulle App’en, Safe Delevery App, der i dag anvendes i mere end 40 lande.
  • Anna har en MBA fra IESE og mere end 20 års erfaring med strategi, marketing og lederskab.
  • Hun har blandt andet arbejdet for McKinsey & Company og er formand for IPAS Europe og bestyrelsesmedlem i Ovacure, William Demant Invest og CfL.

”Statistisk set dør der ikke mange kvinder i Danmark i forbindelse med fødsel og graviditet, mens cirka tre ud af fire dødsfald sker på det afrikanske kontinent. I det afrikanske land Chad forventes én ud af 15 kvinder at dø i forbindelse med graviditet og fødsel, hvis de nuværende forhold ikke ændres. Prøv at læse den sætning igen. Det er helt vildt at forholde sig til,” siger Anna Cecilia Frellsen.

Siden 2015 har der været en stigning eller stagnation af mødredødelighed i fattige og sårbare områder, og hvis udviklingen fortsætter, betyder det, at op mod 1 million mødre kan miste livet inden år 2030. Men det er en udvikling, der kan ændres, hvis kvinderne modtager hjælp fra en uddannet sundhedsmedarbejder.

Foto: Anne Prytz Schaldemose

”Der dør alt for mange kvinder i forbindelse med graviditet og fødsel. En ny FN-rapport viser, at der dør en kvinde hvert andet minut i forsøget på at give liv, men størstedelen kan forhindres, hvis kvinderne har en trænet jordemoder ved deres side,” siger Anna Cecilia Frellsen, og fortsætter:   

”Det er vigtigt, at vi redder verdens mødre fra at dø. Både fordi det er det rigtige at gøre, men også fordi mødredødelighed har store konsekvenser. Ikke kun for kvindens børn, familie og lokalsamfund, men for os alle sammen. Mødredødelighed er forbundet med store samfundsøkonomiske tab. For at nå FN’s verdensmål, der skal gøre vores verden bedre og mere bæredygtig, er det helt afgørende, at vi investerer i kvinders sundhed og rettigheder. Hvis vi giver kvinder mulighed for at bidrage til samfundet, så vokser økonomien, og vi kan bedre bekæmpe fattigdom og øge produktiviteten. Der er en direkte sammenhæng mellem et lands bruttonationalprodukt og dets mødredødelighed. Mødre og deres sundhed er fundamentet i et hvert velfungerende samfund, og det er et område, hvor vi ved, at enkle investeringer kan nå rigtigt langt.”

Mødredødelighed i tal

  • Mødedødelighed er primært koncentreret omkring de fattigste eller konfliktramte zoner i verden.
  • Lande syd for Sahara i Afrika stod i 2020 for omkring 70 % af de globale mødredødsfald.
  • Syd- og Centralasien stod i 2020 for 17 % af mødredødeligheden.
  • I 9 områder med svære humanitære kriser er dødsraterne for mødre mere end dobbelt så høje som verdensgennemsnittet (551 døde mødre per 100.000 fødsler mod 223 globalt)
  • Mødedødeligheden på verdensplan er enten steget eller stagneret siden 2015.
  • Ændres udviklingen ikke, betyder det at op mod 1 million kvinder kan miste livet i forbindelse med graviditet eller fødsel inden 2030.

Mellem år 2000 og 2015 faldt antallet af kvinder, der omkom i forbindelse med graviditet og fødsel, med 30 procent. Men den positive udvikling er stagneret siden 2015. Der er derfor indgået et internationalt mål om at reducere den globale mødredødelighed til mindre end 70 dødsfald per 100.000 fødsler i 2030. I dag er andelen af kvinder, der dør, når de giver liv, mere end tre gange så højt, og på samme niveau som det var i 2016.  

Der er mange flere årsager til, at kampen mod mødredødelighed er blevet bremset. En af de centrale årsager er, at vi på verdensplan mangler næsten 1 million uddannede jordemødre. Det er helt afgørende, vi får forbedret adgang til og kvaliteten af den sundhedshjælp, som verdens kommende og nye mødre har brug for. Vi skal træne og støtte sundhedsarbejderne i verdens skrøbelige egne, hvilket også er kernen i Maternity Foundations arbejde,” forklarer Anna Cecilia Frellsen.

Frellsen forklarer, at stagnationen særligt skyldes de mange krige, konflikter og kriser, vi ser rundt om i verden netop nu. I flere af disse lande er mødredødeligheden mere end dobbelt så høj som verdensgennemsnittet. Det gælder eksempelvis i Ukraine, hvor omkring 180.000 kvinder fødte i 2022, men mange døde i processen, da de ikke havde adgang til den hjælp, der var brug for under fødslerne, som ofte foregik i kældre og beskyttelsesrum eller i ly for missilerne i Kyivs metro. I den forbindelse lancerede Maternity Foundation en ukrainsk udgave af den gratis app, Safe Delivery App, der viser, hvordan man håndterer fødsel og fødselskomplikationer.  

”Jeg husker tydeligt et møde med en kvinde fra Etiopien. Hun fortalte mig, at hun under sin seneste fødsel var begyndt at bløde voldsomt. Heldigvis havde hun denne gang en sundhedshjælper ved sin side, som var blevet trænet af Maternity Foundation i at håndtere fødselskomplikationer. Sundhedshjælperen fik stabiliseret hende, og hun blev derfor reddet – og blev mor til en sund og velskabt baby.”

Anna Cecilia Frellsen

Maternity Foundations primære arbejde består i at sætte mødredødelighed på den internationale dagsorden, så både lande, virksomheder og organisationer investerer i uddannelsen af sundhedspersonale og jordemødre – særligt i de udsatte områder – og gøre det lettere for kvinderne i disse områder at tilgå den hjælp, de har behov for i forbindelse med graviditet og fødsel.

”I Danmark siger vi tillykke, når en kvinde bliver gravid, men mange andre steder i verden er graviditet altså stadigvæk en farefuld færd for en kvinde. Jeg har rejst mange steder, hvor man har kunne fornemme frygt fremfor glæde i de gravide kvinders blik. Her er der ikke noget, der hedder forventningens glæde,” siger Anna Cecilia Frellsen.

Men komplikationer med død til følge kan forhindres. Og Anna Cecilia Frellsen har selv oplevet det:

”Jeg husker tydeligt et møde med en kvinde, Bishara, i Etiopiens Somali-region. Hun fortalte mig, at hun under sin seneste fødsel pludseligt var begyndt at bløde voldsomt. Heldigvis havde hun denne gang en sundhedshjælper ved sin side, som var blevet trænet af Maternity Foundation i at håndtere fødselskomplikationer. Sundhedshjælperen fik stabiliseret hende, og hun blev derfor reddet – og blev mor til en sund og velskabt baby. Det er sådanne historier, der viser mig, hvor vigtigt Maternity Foundations arbejde er,” fortæller CEO’en.

Foto: Mulugeta Wolde

Selv om mødredødelighed for os i Danmark lyder fjernt, og som et samfundsmæssigt problem, der skal håndteres på den store, internationale skala, så betyder det altså ikke, at enkeltpersoner står udenfor hjælpens rækkevidde. Som enkeltperson kan man støtte de organisationer, der arbejder for at give verdens mødre bedre forhold, så som Maternity Foundation.

Desuden kan man op til Mors Dag søndag den 14. maj 2023 købe ’Moderkage’ i Emmerys, hvor halvdelen af salget går ubeskåret til Maternity Foundations arbejde.

Man kan også støtte via sms: Send LIV200 til 1245 og støt Maternity Foundation med 200 kr.
 

Om Maternity Foundation

  • Maternity Foundation er en Ngo med danske rødder, der arbejder for, at det ikke må koste liv at give liv.
  • Hvert andet minut dør en kvinde i forbindelse med graviditet eller fødsel. Hvert syvende sekund lider et spædbarn samme skæbne.
  • Langt de fleste dødsfald sker i verdens fattige og konfliktramte områder, men størstedelen kan forebygges, hvis kvinden har en trænet jordemoder ved sin side.
  • Maternity Foundation træner og uddanner jordemødre og andre sundhedshjælpere i at håndtere fødsler og fødselskomplikationer gennem innovative træningsprogrammer og digitale løsninger, såsom Safe Delivery App’en.
  • Indtil videre har Maternity Foundation nået 300.000 sundhedshjælpere verden over.
  • Digitale løsninger som Safe Delivery App’en betyder, at Maternity Foundation kan nå sundhedsarbejdere over hele verden – lige meget om de befinder sig i Nepals bjerge eller ude på landet i Etiopien.
  • Det er nemt, skalerbart og omkostningseffektivt at træne og uddanne sundhedsarbejdere på denne måde – og derigennem kan organisationen give flere af verdens kvinder en mere sikker fødsel.