Kultur

Stjernekokken Mati Pichci: “Jeg bor i København, fordi livskvaliteten er så høj”

- 03/03/2023

Mød her den anerkendte kok, når han fortæller om at finde inspiration i dagslyset, at lave mad på et campingsæt og om sydamerikansk dufttræ.

Den første kulturoplevelse, jeg mindes, var at være inde og se musicalen ’Fiddler on the Roof’ med mine forældre og søster i vores hjemby Warszawa i Polen. Da den var slut, spurgte mine forældre, om jeg kunne lide den. Ja, selvfølgelig, svarede jeg. Den var smuk. Min søster pointerede, at jeg havde sovet halvdelen af tiden, hvortil jeg svarede, at jeg holdt meget af den del, jeg så. Det blev en intern joke i familien i hele min barndom.

Jeg har en kandidat i politisk videnskab, og jeg har tidligere arbejdet med reklamer. Jeg sætter meget pris på, at jeg kom ind i restaurationsbranchen, selv om jeg ikke er uddannet kok. Jeg fik en praktikplads hos Noma i 2019, lærte Frederik Bille Brahe at kende og endte som kok og manager på Atelier September. Men hvis jeg ikke havde min interesse i politik, kultur og samfundet generelt, ville min tilværelse blive for indskrænket.

Den bedste gave, jeg kan give, er friske blomster, uden der er en særlig anledning. Blomster er noget af det smukkeste i den her verden.

Et gadget, jeg ikke kan leve uden er mit Trangia-sæt, der er et svensk system med gryde og pande til udendørs madlavning, som kan foldes helt sammen. Jeg kan nemt lave mad til fire på en campingtur.

Foto: Kavian Borhani

Trangia-sættet, som blev lanceret i Sverige i 1951, bliver brugt flittigt om sommeren til udendørs madlavning.

Jeg er først og fremmest inspireret af dagslys. Jeg har brug for lys til at fungere, så de mørke måneder er udfordrende for mig. Om sommeren flyder kreativiteten ud af mig. Ligesom grøntsagerne, der vælter frem. Også menneskelig energi betyder noget. Hvis restauranten er travl, og der er en god vibe, så bliver jeg meget motiveret.

Skønhedsproduktet, jeg bruger allermest, er olivenolie body balm fra Psyche Organic, der er god til de kolde måneder. Jeg smører mine hænder med den efter arbejde.

Jeg køber primært tøj fra Another Aspect og Andersen-Andersen. Det er fantastisk, hvordan deres tilgang til mode har skabt tidløse pieces. Det hele handler om kvalitet. Og det samme gør sig gældende for mad. Du kan ikke lave smuk og simpel mad med dårlige ingredienser.

Det første jeg gør, når jeg træder ind i caféen om morgenen, er at gøre klar til service. Min station skal være klar, så intet kan overraske mig i løbet af dagen. Derefter laver jeg kaffe og spiser morgenmad. På fridage spiser jeg morgenmad på Seks i Krystalgade – de har byens bedste bolle og fantastiske røræg med chili.

I øjeblikket læser jeg ’Kitchen Confidential’ af Anthony Bourdain, som var en amerikansk tv-kok og forfatter. Bogen handler om, hvad der sker bag scenen i toprestauranter. Bourdain har et skarpt sprog, som jeg holder af at læse. Hans tv-programmer ’No Reservations’ og ’Parts Unknown’ er også anbefalesværdige, ligesom dokumentaren om hans liv, ’Road Runner’. Bourdain er også mit store forbillede. Jeg gad godt nå dertil, hvor jeg også kan rejse rundt i verden og interviewe folk om madlavning, politik og kultur. Men hans historie er også trist, fordi han ikke kunne komme ud af sit stofmisbrug og endte med at begå selvmord.

Foto: Kavian Borhani

Mati Pichci og Psyche Café er hurtigt blevet anerkendt for deres omelet, som hentede fem hjerter fra Politikens madanmelder.

Jeg bor i København, fordi livskvaliteten er så høj. Den høje kvalitet i mad, mode, design og kunst er standarden her.

En lille ulempe ved København er, at der ikke er et rigtigt madmarked. Torvehallerne foregiver at være det, men er det ikke rigtigt. De har for eksempel ikke økologiske grøntsager. Der er heldigvis nogle nye interessante bevægelser med Grønt Marked og grøntsagskasserne fra Klippingegård og Birkemosegård. Jeg kan godt lide at handle i Den Kinesiske Købmand, når jeg skal lave asiatisk mad.

Om sommeren holder jeg af at besøge Brentebjerg Kunsthal i Rørvig. Det er god moderne kunst i et ombygget landsted med det smukkeste naturlige lys over de omkringliggende marker.

Min personlige stil handler om ærlighed, enkelthed og helt klart tidløshed. Og det får du med god kvalitet.

Hvis jeg har brug for et kram fra mad, tager jeg på Slurp Ramen Joint. Alle deres ramen er virkelig gode, og der sker en masse i munden, når du spiser dem. Jeg tager ofte derhen alene, fordi du kan få plads i baren, selvom der er kø. Det også er en smuk måde at spise på, og jeg kan meditere over maden.

Foto: Kavian Borhani

Det er en nødvendighed for mig at leve med planter. Jeg elsker den grønne farve og ideen om at skulle passe på levende organismer. Det er rart at komme hjem efter en travl dag, og så tjekke om planterne har vand nok.

Det eneste, jeg har i køleskabet, er kimchi, som venter på at være færdig fermenteret. Jeg laver jeg sjældent mad hjemme, og når jeg gør det, så køber jeg ind til retten og bruger alle ingredienserne med det samme.

Seneste ting, jeg har købt, er et stort stykke Palo Santo-træ, som er et vildt træ fra Central- og Sydamerika. Du sætter ild til det, så det begynder at ryge. Det dufter det fantastisk. Når jeg har gjort rent, så tænder jeg det altid. Det er et ritual, så duften minder mig om renhed og orden. 

Om Mati Pichci

  • Pitchi er uddannet i politisk videnskab i Warszawa, hans hjemby, men fik i 2019 en praktikplads hos Noma, der førte til en stilling som kok og manager hos Atelier September.
  • Privat bor han i en lejlighed i Indre By, når han ikke er hos sin kæreste Alix og hendes hund Pisco. 
  • Food Curator hos og medejer af Psyche Café, der er udsprunget af firmaet Psyche Organic, der forhandler økologiske olivenolier fra Grækenland.

Når jeg får venner på besøg fra udlandet, tager jeg dem med på Admiralgade 26, som nok er mit favoritsted i København. De har et imponerende kendskab til vine, god service og fantastisk mad. Og så viser deres indretning lidt dansk designhistorie frem.

Byen, der altid er værd at besøge igen, er New York, fordi den ændrer sig så hurtigt, og det er godt at holde sig opdateret på, hvad der sker. Den er så vibrerende, og kombinationen af al kultur, gør den virkelig speciel. Efter mad ville jeg rejse tilbage til Mexico City, hvor alt fra en tacostand på hjørnet til Michelin-restauranter leverer smuk mad.

Jeg samler på keramik. Nogle af mine favoritter er kopperne, der er lavet af Wilma Nawara, og lysestagen, som er fra den polske kunstner, Anja Marschal. Jeg har købt mange tallerkener på loppemarkeder, særligt i Puglia, hvor jeg har besøgt Nicola Fasano Ceramiches produktion. Jeg er vild med den lokale æstetik, der er rustik med et strejf af farver.

Foto: Kavian Borhani

Lysestagen fra kunstneren Anja Marschal er en gave, Pichci fik af sine venner, da han åbnede en pop-up restaurant i Warszawa nogle år tilbage.

Den seneste souvenir, jeg har bragt hjem, var fra Grækenland, og noget lokal kamillete, som min kæreste og jeg drikker i øjeblikket. Blomsterrig og lidt bitter. Jeg er ret praktisk, jeg køber ikke klassiske souvenirs. Du kan ikke bo simpelt med en masse ting.

Et projekt, jeg arbejder på lige nu, er at undersøge, hvordan jeg kan gøre vinterens lidt begrænsede udbud af grøntsager mere spændende. Rødbeder, kartofler, kål og svampe. Vi har lige lavet en vegetarisk menu, der er tilberedt på en yakitori-grill. Økologiske svampe fra Funga Farm, der er glaseret i miso og serveret med sæsonens grøntsager. Og så arbejder vi på at skaffe en ny location til cafeen, som er den helt rigtige til at folk kan samles over en god omelet og kaffe og have kvalitetstid sammen.

Læs ogå

Caroline Bille Brahe om sit nye tøjmærke: “Det har altid ligget i kortene, at jeg skulle have mit eget brand”