Trends

Wednesday Addams’ gotiske stil er som taget ud af designernes catwalk – er den perfekte stilinspiration til de mørke vintermåneder

- 16/12/2022

Tænk sort-på-sort, rå materialer og detaljer, sort eyeliner og victorianske blonder. Så er du klædt godt på til at mestre den gotiske trend, der ikke er til at undgå lige nu.

Efter månedsvis med sexede blonder, høje slidser og dybe udskæringer, der ikke har kunne blive sexet nok, synes moden at tage skridtet over den alvorligt mørke og mere mystisk dystre side.

Og særligt efter Netflix-serien ’Wednesday’ om Addams Family-datteren havde premiere i starten af december, er den gotiske stil eksploderet.

Addams-familiens dystre æstetik, fra Morticas lange sorte kjoler og åleglatte hår til Wednesdays tilknappede blondeskjortebluser og sorte eyeliner, er nemlig så ’on trend’ lige nu, som noget kan være.

Fra Valentino og Rodarte til Chloé og Givenchy – for ej at forglemme goth-kongen Rick Owens – kunne man fristes til at tro, at kostumedesignet i den nye Netflix-serie var taget direkte fra catwalken, hvor sort-på-sort, læder og victorianske blonder dominerer.

Den gotiske trend handler i bund og grund om at bruge så meget sort som muligt og derefter bygge looket op med lag, forskellige teksturer, teatralske blonder og dekadente antikverede smykker og religiøse symboler. Her hersker høje kraver, kapper, voluminøse ærmer og dramatiske udskæringer. Det er maximalisme i mødet med det overdådige, men holdt i stand af den dominerende, gennemgående sort farve.  

Foto: Ritzau/Scanpix

Chloé

De gotiske toner dukker dog op hos brands, vi ikke normalt forbinder med mørk glamour, som er forventeligt hos brands som Rick Owens og Alexander McQueen.

Nej, denne sæson har både Hermès, Chloé og Balmain fulde, sorte læderlooks på menuen, inklusive korsetter. Valentino og Bottega Veneta leverede dramatiske, sorte aftenkjoler, der udsendte elegante, melodramatiske begravelsesvibrationer og selv det ultra-feminine og pastelfarvede univers hos Rochas var denne sæson som dyppet i tjære, og viste sorte suits og lange victorianske blondekjoler, som er den ultimative essens af ’goth’.

’Welcome to the dark side’, fristes man til at sige.

Men der er ikke noget at sige til, at moden, der som bekendt går i ring, lige nu kredser om de gotiske elementer.

Det er ikke lang tid siden, at vi fik et gensyn med ’Sabrina The Teenage Witch’ i en 2.0 version, og nu, med ’Wednesday’-feber over alt på vores streaming-tjenester og ikke mindst TikTok, er det svært, ikke at lade sig inspirere.

De største stjerner har naturligvis allerede taget den mørktklingende trend til sig: Bella Hadid fejrede sin fødselsdag i sorte blonder og læder, og Dua Lipa og Kylie Jenner har integreret korsetterne i deres garderober.

Foto: Ritzau/Scanpix

Bella Hadid

Og hvis du selv vil gøre stjernerne, Wednesday Addams og designerne den gotiske kunst efter – bare for at gøre vinteren lidt mere dyster – så er trenden mere til at komme i nærheden af, end man måske lige umiddelbart skulle tro.

Udgangspunktet er naturligvis sort-på-sort, og alt hvad du har i klædeskabet, går stort set an her. Et pro-tip er dog at lege med forskellige teksturer, når du bygger dit outfit op. Prøv delikate blonder i samspil med rå læder, uld mod latex, bomuld mod satin. Afrund dit ensemble med masser af kohl og en dyb, bærfarvet læbestift for at kanalisere en ægte Mortica eller Wednesday Addams.

Og hvis du fortsat mangler lidt inspiration til stilen, har vi samlet lidt looks fra både runways og kendisser, der er værd at skele til i galleriet nedenfor.

Læs ogå

Blonder, dybe udskæringer, og kig til hud: Stjernerne har taget ny trend til sig på den røde løber