Er du også en af dem, der ikke kan starte dagen uden en kop friskbrygget kaffe? Eller er kaffebaren dit evige go-to sted, når søndagen skal bruges i venindernes selskab? Så læs med herunder, hvor vi har samlet en liste med 10 ting, du måske ikke ved om den uundværlige, intense og meget lækre kaffebønne.
Er du også, som os, vild med kaffe, og finder kaffen absolut uundværlig i din hverdag? Lad os være ærlige, man er jo aldrig helt sig selv, før man har nydt en stor kop (eller flere kopper) af sin yndlingseliksir om morgenen.
Vi indtager gerne spandevis af den intense drik i vores hverdag, men er det egentlig en god idé? Og hvor mange kaffesorter findes der i virkeligheden?
Det er altid spændende at gøre sig klogere på emner, man finder interessante, og takket være den italienske kaffeproducent, Lavazza, kan du nu lære meget mere om den lille, brune bønne og dens vigtige historie samt fremtid.
Med 125 års erfaring inden for kaffekunsten har Lavazza samlet en liste med 10 ting, du måske ikke vidste, og som derfor kan udvide dine kaffehorisonter. Måske nyder du en kop af din yndlingskaffe, imens du læser dem?
- Når italienerne skal bestille en lille, intens kop kaffe, bruger de ikke betegnelsen ‘espresso’, men derimod ‘un caffè’.
- Du kan genanvende dine brugte kaffeposer og lave dem til en clutch, hvis du har lyst til at kombinere kaffe med kreativitet. Du skal bruge 25 kaffeposer for at udvide din garderobe med dette bæredygtige alternativ.
- Du kan nyde kaffens aroma i cocktails samt i det søde og salte køkken – kun fantasien sætter grænser. Kaffen fungerer både tilberedt, friskmalet (grov, mellem eller fin) og endda som grums. Så måske skal du prøve at inddrage kaffen, næste gang du kaster dig over din yndlingsret i køkkenet?
- ‘Espresso’ er en teknisk, italiensk betegnelse for at lave et skud kaffe på en espressomaskine. Det er en hurtig ekstraktion af kaffen på 25-30 sek. under et tryk på 9 bar (som er en vigtig indstilling på din professionelle kaffemaskine). Vandets temperatur er omkring 75-80 °C, og kaffen måler 25-30 ml i koppen.
- Verdens kaffebælte er særligt udsat for temperaturstigninger og tørke grundet klimaforandringerne. Klimaorganisationen, Climate Institute, estimerer, at kaffeproduktionen er reduceret med 50% i år 2050. Lavazza arbejder på at hjælpe lokale kaffesamfund til en bæredygtig tilgang, og mere end 130.000 personer har allerede haft gavn af deres initiativer.
- Studier viser, at kaffe har en positiv effekt på helbredet, hvis det indtages i almindelige mængder. Kaffe kan også reducere risikoen for kroniske leversygdomme, og ifølge Hjerteforeningen har filterkaffe en god effekt på hjertet og dine blodkar.
- Der findes i alt 66 kaffesorter. De to mest populære er ‘Coffea Arabica’, en aromatisk, blød men også syrlig kaffebønne, og ‘Coffea Canephora’ (Robusta), der er karakteriseret ved en bitter eftersmag. Kombinationen af forskellige varianter skaber de forskellige smage og intensiteter.
- Den første dampdrevne espressomaskine blev patenteret i 1901. I 1948 udviklede man den første espressomaskine, der kunne producere den aromatiske espresso med rette mængde ‘crema’ på toppen.
- Luksushåndbogen og leksikonet, Coffee Sapiens, indeholder 700 informationsrige og illustrative sider, der omfatter alt fra kaffens historie til akademisk indføring i kaffens anvendelsesmuligheder.
- Man kan lave espresso 400 kilometer over jordens overflade. I 2017 fejrede et hold europæiske astronauter ‘International kaffedag’, d. 1. oktober, på en international rumstation med espresso brygget på en specialdesignet kaffemaskine. I stedet for at drikke af kopper drak de fra poser, der sikrede at kaffen ramte munden direkte og ikke fløj vægtløs videre i rummet.