Sundhed er i den grad på mode i år! Men hvad skal du spise og drikke, og hvilke træningsformer skal du kaste dig over næste gang? ELLEs Health Editor, Stephanie Bang, guider dig til 2017s sunde trends her...
2017 står i den grad i sundhedens tegn, og med det øgede fokus på sund livsstil herhjemme, er nye trends og tendenser så småt begyndt at strømme til Danmark. Det kan dog være en jungle at finde rundt i den store mængde af gimmicks og nye tiltag – så derfor har ELLEs Health Editor udvalgt en række sunde trends, du bør holde øje (og måske give dig i kast) med i 2017.
Læs også: ELLE-redaktionen tester: 4 nye måder at være sund på
Blandt de nye trends findes en træningsform, som får de smukke VS-angels i topform inden det årlige show og et lækkert og læskende alternativ til den populære kokosvand – et alternativ, som selveste Beyoncé sværger til.
Se med i galleriet, hvor ELLEs Health Editor, Stephanie Bang, har samlet de nye, sunde trends, som du bør holde øje med i 2017…
Foto: @ellesundhed
(Endnu) større fokus på at spise en antiinflammatoriske kost
At spise antiinflammatorisk betyder et øget indtag af fødevarer, der kan modvirke inflammation i kroppen (betændelsestilstande, der forårsager sygdomme). Det umættede fedt, særligt Omega-3-fedtsyrer, som findes i fede fisk som laks, makrel og sild har gode antiinflammatoriske virkninger. Også antioxidantrige fødevarer som nødder, avokado, frugt, grønt, fuldkorn (rug, havre og byg) og sojaprodukter som tofu, sojabønner og miso står højt på listen. Gurkemeje og ingefær er særlig kendte for at have stor antiinflammatorisk virkning og vil begynde at optræde i flere produkter som te, snackbarer og kosttilskud.
Foto: Produktfoto
Planteprotein
Det er på tide, én gang for alle, at dræbe myten om, at protein er noget vi mennesker absolut skal optage fra kød. Vi skal i stedet rette fokus mod de mange grøntsager og bælgfrugter, som er rige på protein; broccoli, spinat, champignon, blomkål, sojabønner, linser og nødder. Vil du supplere med ekstra proteiner, så prøv dig frem med enten ærte-, solsikke- quinoa- eller hampeprotein, der alle er stærke planteproteiner. Den grønne trend går godt i hånd med, at flere og flere danske hjem har indført kødfridage, hvilket spås til at blive et fænomen vi vil se endnu mere til i 2017.
Foto: All Over Press
Kålens konge!
... Er en pris, der går til blomkålen, for det behøver ikke været nyt, for at være en trend. Det bestande blomkålshoved, som har tilbragt lang tid i skyggen af broccolien, har flere fordele og kan spises råt, bagt i ovnen, revet som ’ris’ eller tilberedt som mos. Det er let tilgængeligt for de fleste, lavt på kulhydrater (og kalorier), højt på fibre, rig på C-vitamin, indeholder Omega-3 og er tilmed kendt for at kunne beskytte mod sygdomme som kræft og gigt. Blomkål har også et højt indhold af antioxidanter og står altså højt på listen over sunde fødevarer i 2017.
Foto: All Over Press
Being sober is the new drunk
De fleste af os kender vist allerede trangen til at holde lidt igen med de våde varer, men at fravælge alkohol helt eller delvist (også i sociale sammenhænge) ses som værende en voksende tendens. I USA er det efterhånden ikke uset, at flere nye restauranter har fravalgt at sælge alkohol, da såkaldte ’dry dinners’ siges at være det nye.
Foto: All Over Press
Kokosvand vs. vandmelonsaft
På ELLE-redaktionen er vi flere, der er glade for en iskold kokosvand, men hvis vi ønsker at booste vores sundhed, er det på tide, vi skifter kokosnødden ud med vandmelon, der eftersigende (i hvert fald, hvis du spørger Beyoncé) er det helt nye. Ligesom kokosvand er saften fra vandmelon glimrende til at hydrere kroppen, men den læskende lyserøde saft er også rig på antioxidanten lycopen, der beskytter mod DNA-skader og som kan nedsætte risikoen for forskellige kræftformer. Også din hud vil takke dig for at slupre vandmelon i dig. Lycopen findes også i tomater, papaya, abrikoser og blodappelsin.
Foto: Produktfoto
Souping is the next juicing!
Du har nok hørt, læst eller måske endda selv prøvet at gå på juicecleanse. At ’juice’ vil sige du vælger et bestemt antal dage, hvor du ikke spiser, men i stedet drikker dine måltider, i form af sunde grøntsagsjuices. Fremtiden vil, at juicerne skal erstattes af supper spækket med grønt og sunde næringsstoffer.
Foto: @nicecreamcopenhagen
Vegansk is!
Alternativer til lækre, cremede flødeis er heldigvis kun en voksende tendens, da vegansk is er blevet populært, og det spås at blive endnu mere tilgængeligt fremover. Is lavet på nødde- eller kokosmælk smager fantastisk, og er ren forkælelse til os, der ikke tåler komælksprodukter. Den nemme (men dog stadig virkelig lækre!) version består af bananer, der efter at være frosset ned i minimum 4 timer, kan blendes til en cremet og sød is, hvor der kan tilsættes forskellige smagsnuancer. Den med jordbær bliver vi aldrig trætte. Køb din næste is hos N’ice Cream i København, hvis du vil smage en god vegansk is.
Foto: All Over Press
Sorte, også kaldet fermenterede, hvidløg
Det er stadig meget nyt, men ikke desto mindre, så begynder det at blive tilgængeligt i de danske supermarkeder. Sorte hvidløg fremstilles ved at hvide hvidløgsranker fermenteres under kontrollerede varme- og luftfugtighedsforhold i 30 dage. Teknikken er udviklet i Korea og foregår ved cirka 60-70 graders varme i 30 dage og deraf følgende tørring i 45 dage. Der anvendes ingen tilsatte kemiske stoffer eller konserveringsmidler i fremstillingen af sorte hvidløg, kun varme, fugtighed og tid. Det er under tørringen, at hvidløgene skifter farve, konsistens og smag. Sorte hvidløg har en blød konsistens, en rund og sød smag og så synes jeg de dufter lidt af røg. Den skarpe smag og lugt af hvidløg forsvinder helt under forarbejdningen fra hvide til sorte. Hvidløg er kendt for sine antibakterielle, tarmstyrkende og immunstyrkende egenskaber, og det siges, at processen fra hvid til sort øger hvidløgets indhold af antioxidanter, så den immunboostende, antibakterielle og tarmstyrkende effekt er endnu højere i sorte hvidløg end i almindelige hvide hvidløg, som ellers er kendt for at være ultra høj.
Foto: @californiakitchendk
Bowls, bowls, bowls
Det startede som acaibowls, som blev til matchabowls, som blev til alle slags smoothiebowls, og nøj, hvor kan vi godt lide det. Nu er bowlfood mere reglen end undtagelsen, og du kan efterhånden få det i alle afskygninger; salater og varme retter både som vegetariske, endda veganske, eller med kød og fisk, som har fancy navne som enten Poké Bowls (forestil dig sushi, men i en skål), eller Buddha Bowls, som består af rent grønt. Vi er fan af at spise vores måltider fra en skål, som i øvrigt også gør det mere handy at spise end fra en tallerken, og så gør det bestemt ikke noget, hvis din skål er anrettet pænt og organiseret. Besøg California Kitchen på Nørrebrogade, som serverer mange forskellige former for bowls.
Foto: All Over Press
Vild med HIIT!
Som står for ’Høj Intensiv Interval Træning’ er at finde på programmet i de fleste fitnesscentre, men har du endnu ikke forsøgt dig med den hårde intervaltræning, er det bare om at komme i gang. De træningsglade har ikke fået nok af denne hårde og sveddryppende træningsform, og vi vil tværtimod se endnu mere til den her i 2017. Nu også i en ’Hot’ version, der ligesom hot yoga foregår i et 37 grader varmt lokale.
Foto: @josephineskriver
Boks som en engel
Og altså ikke dem vi kender fra Biblen, men rettere de ultra skønne og (næsten alt for) smukke Victoria Secret modeller, som går under samme navn. At være VS-engel er lig med at være i nok sit livs absolut bedste form. Vejen dertil er forskellig, men vi kan røbe, at fælles for mange af de seje damer er boksetræning og hårde træningsteknikker fra sportsgrenen. Boksetræning siges, at være en af de hårdeste træningsformer og udfordrer dig både fysisk og psykisk. (Dog Pound i NYC: Et af modellernes foretrukne workout-steder er Dog Pound i NYC, hvor en tur i bokseringen vist ikke er til at undgå).
Foto: All Over Press
Find din indre ballerina frem
Barretræning er allerede et kæmpe hit i USA, og den feminine træningsform spås at blive, om end det er muligt, endnu mere populær det næste års tid – også i Danmark. Barretræning er en kombination af ballet, pilates og yoga og egner sig især til kvinder, der bruger det meste af dagen bag et skrivebord, og som ønsker en stærkere og tonet krop for slet ikke at tale om holdning.
Foto: Produktfoto
Foam rolling
Måske har du allerede stiftet bekendtskab med foam rolleren i dit træningscenter, hvis ikke skal du gøre dig selv en tjeneste og komme i gang. Vi er en generation der træner meget og særligt høj intensiv træning kan være hårdt for kroppen. I en tid, hvor overtræning efterhånden er blevet et ’normalt’ fænomen, sættes der nu større fokus på restitution. Foam rolling øger blodtilførslen til musklerne og virker som en slags dybvævsmassage. Det er super godt til at restituere dine muskler, forebygge skade, reducere ømhed og øge din mobilitet. Gør det gerne flere gange om ugen, enten i træningscenteret eller hjemme i din stue.
Foto: All Over Press
Netflix and chill – også på en fredag
At prioritere rolige stunder, hvor man gearer ned og bliver der hjemme i sit hyggetøj under dynen med en god film og varm te på kanden er noget, vi dyrker mere og mere. Det er ’in’ at gøre alene eller sammen med dine veninder. Nesting at home is the new going out!