Annonce

Sådan finder du motivationen til at bevæge dig mere i foråret

- 23/02/2021

Det seneste års uendelige lockdown har suget motivationen ud af mange. Men lysere tider er på vej, og det spirende forår indbyder til bevægelse. Med hjælp fra psykologien guider vi dig til hvordan du (gen-)finder motivationen til at bevæge dig mere i foråret og få en frisk start på 2021.

ecco

For mange, kan motivationen i denne pandemiske evigheds-lockdown synes absolut ikke-tilstedeværende. Bag os ligger måneder fuldkommen blottet for socialt samvær, fester, udveksling af hverdagstrivialiteter over kaffemaskinen på kontoret, rejser – ja kort sagt; alt det vi normalt forbinder med en almindelig urban tilværelse. Og for at det ikke skal være nok, har den mørke, våde vinter nok engang varet i noget, der synes som år frem for måneder.

Ja, det er ikke uden grund at mange føler at humøret trykker og ikke kan finde motivationen til at komme i gang med noget som helst. Men selvom verden ikke er der, hvor den var for bare lidt over et år siden, og med stor sandsynlighed er i rekonvalescens et par år endnu, så ser fremtiden trods alt lysere ud. Og med det for øje er der intet tidspunkt, der er bedre end nu, til at finde motivationen til at komme ud og bevæge sig.

Men selv med lysere tider forude, hvordan hiver man så sig selv op og genfinder den motivation, der er røget lige så langt tilbage i kælderrummet som kufferten og passet gennem det forgange år?

Jo, motivation er en fascinerende størrelse, der udspringer fra en kombination af vision, målsætning og at fejre små succeser. Det er den korte version, men der er selvfølgelig flere psykologiske underlæggere, der gør, at vi som mennesker i sidste ende føler os motiverede. Og motivation er ikke noget, der kommer let. Et studie, der er udgivet af magasinet Forbes* peger på, at vores evne til at fuldføre en opgave eller et mål og hvordan vi kommer til måls med det (hvis vi overhovedet lykkes), handler meget om måden vi tænker på opgaven og den mulige modtand vi vil møde undervejs. Det er altså vores mind-set, der afgør, hvordan vi går til en opgave, og som i sidste ende afgør, om vi er motiverede til at gå i gang eller ej.

Den mest typiske modvilje, der blokerer motivationen for at gå i gang med noget, herunder at motionere, er ”jeg skal”. Tvang har sjældent motiveret nogen, og lige lidt finder de færreste noget muntert i at gennemføre noget, de er tvunget til at gøre. Vælger man i stedet at tænke ”jeg vælger” fremfor ”jeg skal” kan man fokusere mere på det man får ud af at gennemføre opgaven. Man ”skal” eksempelvis ikke gå på arbejde, men man ”vælger” at gøre det, fordi fordelene – en månedlig løncheck blandt andet – er noget, man drager fordel af. Det samme gælder motion. Du skal ikke gå eller løbe en tur, men når du tænker på fordelene, som kan være slankere lår eller en pænere mave eller et år længere på levekontoen, kan det være lettere at komme ud. Når man fokuserer på fordelene ved at gøre noget, fordufter forbeholdet ofte for at gå i gang.

Der er naturligvis også en indre modstand, der bunder i usikkerhed, altså ”det kan jeg ikke”. Det kan være en ekstremt demotiverende faktor, ikke at tro på sig selv, eller forudse fiasko allerede inden man går i gang. Derfor har man tendens til overspringshandlinger. Men hvis man i stedet tænker over processen som en læring, og at øvelse gør mester, vil man måske ikke opleve nær så meget forbehold næste gang man står overfor samme opgave. Og gangen efter er modstanden måske mindre endnu.

Det er selvfølgelig en ting at føle sig motiveret, et andet er rent faktisk at finde viljestyrken til at føre motivationen ud i livet.  Og viljestyrke er ikke en ressource, vi som mennesker har uendelige ressourcer af. Faktisk har vi kun en begrænset mængde viljestyrke, vi kan bruge af hver dag, og når den er brugt op, bliver vi udmattede og ude af stand til at gøre noget.

Foto: Ecco Bevægelse med ecco-sko

Der er dog tre ting, man ifølge Forbes kan gøre, for ikke at tære unødigt på sit lager af viljestyrke:

  • Skab solide rutiner. Fra det øjeblik vi vågner, mødes vi af uendelige valg. Skal man vælge de sorte eller hvide sneakers, skal morgenmaden bestå af avocado på rugbrød eller havregrød, skal vi løbe en tur nu eller i eftermiddag? Hvis du laver en rutine, du kan holde dig til, minimerer du antallet af beslutninger, du skal træffe, og dermed frigiver du mere energi til de vigtige beslutninger.
  • Håndter de vigtigste prioriteter først. Uanset hvor gode dine rutiner er, er det naturligt at føle en grad af udmattelse, når dagen er slut. Derfor er det en god ide at tackle de vigtigste opgaver først på dagen, så du har dit optimale fokusniveau på disse opgaver.
  • Eliminer unødige forpligtigelser. Hvor mange gange har du sagt “ja” til at gøre noget, som du egentligt ikke har tid til? Hver gang du forpligtiger dig til noget, trækker det på din tilgængelige viljestyrke og gør, at du måske ikke kan overkomme de ting, der rent faktisk er vigtige for dig. Så lær at sige ”nej” – også selvom det er en svær kunst at mestre, men ikke desto mindre vil den styrke din produktivitet og forbedre din motivation.

 

Og tilbage til det med at (gen-)finde motivationen i den endeløse lockdown. Med lukkede motionscentre, forsamlingsforbud og manglen på steder at tage hen, endsige færdes frit i det offentlige rum, er det særligt motivationen til at bevæge sig, der glipper for mange. Med ovenstående psykologiske faktorer in mente har vi identificeret fem mål, der kan få dig i bevægelse og måden, du kan finde motivationen til at komme i gang.

 

Mål 1: Få mere frisk luft.

Modstand: Det regner, og du har ikke tid til at gå en tur.

Løsning: Fokuser på det positive aspekt i at gå en tur frem for det negative, så som vejret, som er en faktor du alligevel ikke er herre over. Det positive ved at gå en tur, ud over det åbenlyse i, at du kommer udenfor, er, at den irritation over bagateller til en partner/roommate/skolebarn, du muligvis har bygget op i løbet af dagen, som regel fordufter, når du fjerner dig selv fra den forstyrrende faktor og tager tankerne over på noget andet. Så på med overfrakken, de gode gåsko og en (smart) baklava om ørerne, og kom ud. Find en podcast om et emne, du altid har været interesseret i eller gerne vil lære mere om, og brug din gåtur aktivt til at lære noget nyt – eller blot blive underholdt. Ikke nok med at den friske luft vil give dig fornyet energi, og motionen vil skabe givtig dopamin til hjernen, vil de nye indtryk fra det du lytter til motionere hjernens muskel, så den så at sige holdes i form. Den bonus, du tager med hjem er, at du får mere overskud og lettere ved at koncentrere dig – og måske synes dem derhjemme ikke nær så irriterende, når du har vært væk fra dem en times tid.

 

Mål 2: Gå 10.000 skridt hver dag.

Modstand: Det kan jeg ikke.

Løsning: Se på, hvad der er realistisk for dig, frem for hvad andre dikterer er godt for dig. Som Forbes nævner, er tvang sjældent en metode, der spirer motivation, så hvis du aldrig har gået mere end 1.000 skridt på en dag, er det måske ikke målet om 10.000, der er det, du skal sætte dig for. Så sæt dig et mål, der er realistisk, og passer til der hvor du er. Måske vil det være en sejr for dig at gå 5.000 skridt om dagen, og så er det det du skal sætte dig for. Lad være med at fokusere på ’bør’ og fokuser i stedet på det, du rent faktisk gør. Selv de små sejre kan være store, for alt er relativt, og når du lykkes én gang, er motivationen til at gøre det igen (og igen og igen) større for hver gang du gør det.

 

Mål 3: Kom i form.

Modstand: Det er koldt. Det regner. Fitnesscentret er lukket. Der var gifler på tilbud.

Løsning: Drop undskyldningerne, og tænk på hvad du får ud af at komme i bedre form, hvis den krop (og de utilsigtede corona-kilo) du har, ikke får dig til at føle dig godt tilpas. Tænk på, at der kun er ganske få måneder til at det er sommer, hvor sydlandske solstråler måske er en realitet, om altså vacciner og lempede forbud vil det, og der vil du da gerne vise den side af dig selv, du er allermest bekvem i, ikke? Find et udendørs træningssted, en smuk løberute eller tag trappen i stedet for elevatoren og cyklen frem for bilen. Alt tæller.

 

Mål 4: Vær socialt aktiv.

Modstand: Vi må ikke ses.

Løsning: At være socialt aktiv er ikke kun lig med fester og middage på byens smarte restauranter. Man kan jo vende den om og være aktiv socialt. Ikke nok med at lidt udefrakommende stimuli er sundt efter måneder i mere eller mindre social isolation, så er det at være sammen med andre også en oplagt mulighed for at løfte luksuslegemet fra sofaen og komme ud. Det kan (som ovenstående punkter anslår) ind i mellem være sin sag at finde gejsten, hvis man er alene om det, for der er jo altid lige en vask, der skal sættes over, en e-mail, der skal besvares eller endnu et afsnit på Netflix at streame. Men hvis du laver en aftale om at mødes med din søster, mor, en god veninde eller din kusine, så bliver snørebåndet på skoen lidt lettere at binde. Og måske får du – ud over at få set en, du holder af – også gået det antal skridt, du har sat dig for at gå hver dag. Win-win.

 

Mål 5: Udvid din horisont.

Modstand: Vi må ikke rejse nogen steder.

Løsning: At se noget nyt behøver ikke partout være forbundet med udenlandsfærd. Tværtimod. Men selvom de fleste higer efter at mærke en sydlandsk solstråle på overlæben og bestille en aperol spritz på et andet sprog end dansk, så kan man også udvide sin horisont og finde nye indtryk selv i en verden, der er mere indskrænket end den plejer. Sæt dig for at gå en ny rute hjem, hver gang muligheden byder sig. Måske støder du på en interessant bygning eller, når foråret begynder at spire, på en blomstermark, som tillader, at du kan plukke et par friske kviste med hjem til stuen, der skaber lidt liv og lidt frisk ilt i hjemmet. Det kan også være du skal finde din motivation i et mere langsigtet mål om at vandre 14 dage i de norske fjelde, gå Caminoen eller bestige Montu Pitu, når verden åbner igen. Det kræver, at man på forhånd har et godt antal kilometer i benene, hvis man drømmer om at gennemføre sådan en tur – så du kan jo passende varme benene op herhjemme i den danske natur indtil da, når du ved at der er en mere eksotisk belønning forenden af din hjemlige ørkenvandring. Og hvis du tør, kan du jo bestille billetten allerede nu, så den ligger klar, når friheden vender tilbage.

ecco zipflex sko

ECCO Zipflex, 1.200 kr. Køb her

ECCO går forrest

Den danske lædervaremastodont, ECCO, er med lanceringen af den nye, innovative sneakers-model Zipflex, særligt fokuseret på, hvad der motiverer os og får os i bevægelse. Zipflex-skoen er designet, så den smyger sig om foden, og støtter hvert eneste skridt, spring eller spark – kort sagt, den bevæger sig helt naturligt med dig, og yder ultimativ fleksibilitet og støtte, uanset om man er på en gåtur med veninden eller løber efter sin niece på legepladsen. Den er udviklet med tanken om, at det kommende år, ikke skal komme bag på os, som det foregående, men at vi i stedet skal gå 2021, og særligt foråret, i møde med en positiv og frisk attitude, der indbyder til bevægelse, aktivitet og ikke mindst den frihed, vi alle har savnet det forgangne år.  

ECCO går forrest med den positive indstilling, og har i forbindelse med lanceringen af den nye Zipflex-sneaker, introduceret kampagne-taglinen #MovesLikeYou, der fanger essensen af den ukuelige optimisme og fremsynethed, som ECCO som virksomhed også altid har været bannerfører for. Det er en fuldkommen essentiel del af ECCOs dna at støtte folk i deres personlige bevægelse gennem bevægelige og støttende sko, ligesom det er helt centralt for ECCO altid at være i bevægelse som virksomhed. Når det kommer til tro på udvikling, bevægelse mod bedre processer og ikke mindst innovation er ECCO nemlig blandt verdens dygtigste. Senest har de udviklet en ny vandbesparende garveteknologi, DriTan™-, der kommer til at ændre den internationale lædergarvningsindustri. DriTan™, der har været fem år undervejs, reducerer drastisk den mængde vand, der bruges til lædergarvning, så garverier kan få en mere bæredygtig drift. Samtidig med at spare ca. 20 liter vand for hver læderhud på garveriet i Holland, producerer DriTan™-teknologien også læder, som ikke er til at skelne fra traditionelt garvet læder, når det kommer til kvalitet, struktur, stabilitet og produktionstid. ECCO vandt i 2020 prisen for Årets Grønne Aftryk til ELLE Style Awards for arbejdet med DriTan™-teknologien, og naturligvis er det læder, der findes på den nye Zipflex-model også garvet med den nye, bæredygtige teknologi.

Du kan læse meget mere om ECCOs bæredygtige arbejde og DriTan™-teknologien her

*Læs mere om Forbes motivationsstudie her.