Med løfter om et smukkere ydre, lokker de dyre kosttilskud. Men virker det egentlig? Louise Meng har taget de kritiske briller på...
Du bliver fristet med løfter og gode tips til, hvordan du kan hjælpe din skønhed på vej indefra med masser – til tider ret bekostelige – kosttilskud. Men hvad hjælper, og hvad hjælper ikke? Louise Meng har taget de kritiske briller på.
Lad mig slå fast med det samme, hvad denne klumme handler om. Den handler om kosttilskud, der booster din skønhed indefra. Eller i hvert fald lover det. Der findes kosttilskud med formler, der lover at punkt-slanke dig præcis de ønskede steder – baller, lår og mave. Du kan købe alger fra Østen, der virker rensende og helende indefra. Der er også kosttilskud, der udglatter rynker og renser din hud. Lyder det for godt til at være sandt, så er det det nok også. Eller hvad?
Se også: Her er 7 juice-ingredienser der booster din hud
Skønhedsfremmende kosttilskud har ofte fokus på deres indhold af antioxidanter, fiskeolie eller hyaluronsyre, der er noget af det nyeste og hippeste. Mens fiskeolie og hyaluronsyre har opbyggende,
fugtende og styrkende effekter, har antioxidanterne, som er vitaminer og mineraler, oxidative egenskaber. Det vil sige, at de kan modvirke effekten af skadelige stoffer, de frie radikaler, som vi hele tiden udsættes for, eksempelvis via rygning, stærkt sollys og stress. De forskellige komponenter i
kosttilskud har altså hver især en funktion, der både hver for sig og kombineret kan virke skønhedsfremmende. Desuden er det også adskillige gange bevist, at mennesker, der spiser en kost rig på antioxidanter, er sundere mennesker.
Ud fra dette er det nærliggende at drage konklusionen ‘jo mere desto bedre’ og dermed fristes til et kosttilskud. Det, som de færreste ved, er bare, at kroppen kun kan optage en vis mængde sundhedsfremmende komponenter dagligt og ikke et pikogram mere. Så alt, hvad du indtager mere end det, er overflødigt og ryger ad naturlige veje ud igen. Så kunne man fristes til at sige ‘pyt – hellere for meget end for lidt’, men her kommer en anden problematik ind i billedet. Man har i forskellige studier set en overrepræsentation af forskellige cancerformer, f.eks. brystcancer, hos kvinder, der
tager kosttilskud (både i form af almindelige multivitaminpiller og C-vitamin). En overrepræsentation, der ikke findes hos kvinder, der får stofferne fra deres daglige kost. Når det kommer til kosttilskud, gælder ‘jo mere jo bedre’ altså ikke.
Læs også: 7 snacks vi troede var sunde
Der er reelt ganske få kosttilskud, hvis effekt der er dokumentation for. Ved kosttilskud som Imedeen har man påvist, at dine fine hudlinjer bliver reduceret, når du spiser kosttilskuddet. Det sker, fordi din hud bliver fugtet indefra og derfor synes mindre tør, hvilket udvisker de fine linjer. Producenten siger selv, at effekten er tydeligst hos kvinder over 30 år, og fraråder i øvrigt gravide og cancerpatienter at tage deres tilskud. Og Longo Vital hjælper beviseligt med for eksempel at forebygge forkølelsessår. Men derudover er der ikke mange producenter, der kan dokumentere deres beautybonus.
Så inden du kaster dig ud i junglen af kosttilskud, der skal optimere din skønhed, vil jeg klart anbefale, at du først kigger på din kost. Herfra kan du nemlig hente langt de fleste skønhedsfremmende effekter. Lad ikke (dyre) kosttilskud være dit første valg. Start med det, du spiser!