Sundhed

Sov dig glad, smuk og slank

- 18/05/2010

Sov dig glad, smuk og slank. Det er nemlig en vaskeægte drømmediæt - og endelig noget, du rent faktisk kan komme sovende til... ZzzZz...

Der kan være mange årsager til, at du ikke får din nattesøvn. Vi kender det alle sammen – perioder med meget arbejde, for mange byture eller uvorne unger, der vækker dig om natten. Uanset årsagen, så har mangel på søvn en pris.

Kuk i hormonerne
Der er flere årsager til, at søvn påvirker din sundhed og vægtstatus. Når du er vågen i timerne, hvor din krop egentlig burde restituere, producerer din krop ekstra meget af hormonet kortisol. De høje niveauer påvirker din krop på rigtig mange måder, bl.a. med et dårligt immunforsvar, manglende reparation af dine muskler og andre væv, afkalkning af dit skelet og ved at gøre dig trist og irriteret. Høje kortisolniveauer kan også påvirke dine kønshormoner, så du f.eks. får svært ved at blive gravid. Som om det ikke er nok, så øger kortisol også fedtdeponeringen og giver dig lyst til at indtage mad med hurtigt omsættelige kalorier – f.eks. kager, fastfood og chips.

Læs også: Opskrift: Juice med citrongræs, fennikel og squash

Sulten uden behov for mad
Der er mange faktorer, der afgør, om du føler dig mæt eller sulten. En af disse er balancen mellem mæthedshormonet leptin og sulthormonet ghrelin. Når du ikke sover nok, påvirkes de normale niveauer og dermed balancen mellem hormonerne. Leptinniveauerne bliver lavere, og du vil føle dig mere sulten, og tilsvarende bliver ghrelinniveauerne højere, så du føler dig mindre mæt. Sagt på en anden måde, så vil du altså være ekstra sulten og ikke føle det samme velbehag af mæthed efter et måltid. Du kommer derfor til at indtage mere mad end normalt – vel at mærke uden, at din krop egentlig har brug for de ekstra kalorier!

Tag en kort lur
Når du er slatten, træt og småvrissen, er din lyst og dit overskud til at være fysisk aktiv kraftigt på retræte. Altså bliver det (heller ikke?) lige den dag, du får gjort noget ved bikinimålene og dine personlige målsætninger. Hvis du mangler søvn, kan en lur på langs være en god løsning. Om du vil kalde det en morfar eller et powernap er i denne sammenhæng ligegyldig, men studier har vist, at du kan forbedre bla. din præstation, indlæring, hukommelse, humør og sundhed ved at powernappe. Du skal blot huske ordlyden: powernap – det er altså en kort lur på ca. 20 minutter, og ikke to timer på sofaen.