Sundhed

Sådan gør du din kaffe sundere

- 02/04/2013

Med lidt kreativitet kan du både gøre kaffen mere spændende og mere sund

De fleste danskere elsker at vågne til duften af kaffe. 78 pct. af danskerne indtager da også den sorte drik om morgenen – og det skal gerne være inden for en time.

En del forskning peger da også på, at kaffe – i ikke alt for store mængder – booster korttidshukommelsen, mindsker risikoen for hjertekarsygdomme, nedsætter risikoen for Alzheimers og type 2-diabetes, og så gør den dig glad, skriver magasinet iForm.

Michelle Kristensen, der er kost- og træningsekspert hos iForm, giver dig her fem gode bud på, hvor sund din kaffe faktisk kan blive:

Kaffe med mælk
En kop sort filterkaffe med letmælk indeholder 25 kalorier. Når du laver filterkaffe, bliver kaffens usunde fedtstoffer sorteret fra, og selvom der er lidt kalorier i letmælken, bidrager den faktisk med lidt mere mæthed til drikken. Mælk indeholder desuden kalk, som styrker knoglerne, og letmælken kan faktisk også hjælpe med at stabilisere dit blodsukker mere end skummet- og minimælk kan.

Sådan gør du: Lav en omgang filterkaffe og blandt ½ dl kold eller varm letmælk i.

Espresso med hasselnødder
Espressoen indeholder lidt flere af de usunde fedtstoffer fra kaffebønnerne end filterkaffe, så den er ikke helt ligeså sund. Hvis du drysser kaffen med lidt hasselnødder, tilfører du den til gengæld lidt sunde fedtstoffer, mineraler og E-vitamin, skriver iForm.

Sådan gør du: Lav din espresso på en maskine eller en gammeldags espressokande. Hak en portion hasselnødder fint og drys den ovenpå kaffen.

Kaffe med chokolade og ingefær
Gør din kaffe lidt mere spændende med en kombination af chokolade og ingefær. Chokoladens kakao indeholder sunde antioxidanter samt kakaosmør, der indeholder gode, hjertevenlige olier og fedt. Herudover giver chokoladen mæthed. Ingefæren modvirker betændelsestilstande i kroppen.

Sådan gør du: Brug 15 g mørk chokolade (min. 70 pct. kakao) og bræk den i helt små stykker. Du skal bruge et stykke frisk ingefær på størrelse med din tommelfingernegl. Hæld 1 ½ dl filterkaffe ovenpå, rør rundt og server.

Cappuccino med orangesmag og chokoladedrys
Lav din cappuccino på letmælk. Selvom den er lidt federe end en skummet- eller minimælk, gavner den både dit blodsukker, så det er mere stabilt, og så mætter den mere, hvilket betyder, at din cappuccino kan fungere som et mellemmåltid. Kakaoen på toppen nedsætter risikoen for hjertekarsygdomme og virker afstressende pga. magnesiumindholdet, og appelsinen indeholder gode C-vitaminer, der booster immunforsvaret.

Sådan gør du: Skum 1 dl letmælk og hæld et espressoshot oveni. Hæld to spsk. saft fra appelsinen i og drys den med kakaopulver, appelsinskal og en smule stevia (sukkerplante, red.), der kun indeholder få kalorier.

Koffeinfri kaffe med mynte
Vil du have en kop kaffe før sengetid, så drik en koffeinfri en af slagsen, så du sover bedre og er friskere næste dag. Blandt lidt mynte i – den virker nemlig afslappende og beroligende.

Sådan gør du: Lav den koffeinfri kaffe som enten filterkaffe, espresso eller pulverkaffe. Blandt lidt friske mynteblade i.