Forkæl din ymer, yoghurt og andet godt med hjemmelavede toppings.
Forkæl din ymer, yoghurt og andet godt med hjemmelavede toppings.
Alle opskrifterne kan med fordel lave i forvejen. Ananastoppingen klarer sig et par dage i køleskabet, mens den hjemmelavede mysli holder i op til et par uger i en tætsluttet beholder.
Ananastopping
(4 pers.)
1 hel ananas
1 bdt. frisk mynte
1 spsk. sukkerrørskrystaller
Skær toppen og skrællen af ananassen, og fjern de små brune ‘øjne’ med spidsen af en kniv eller kartoffelskræller. Skær stokken fra (den er sej og træet) og skær frugtkødet i tern. Skyl mynten, og hak den fint. Vend den med ananas og sukkerrørskrystallerne i en stor skål, og lad det hvile en halv time, så de grove sukkerkrystaller opløses lidt i syren fra frugten.
Nyd den på toppen af god yoghurt eller for sig selv.
Psst …: Vælg en sød og spisemoden ananas – de er bedst om vinteren og i det tidlige forår, når det er sommer på den sydlige halvdel af kloden. Træk i et af topbladene som test; hvis du kan trække det ud, er ananassen som regel moden. Hvis det giver for meget modstand, skal du lade den være. Smag evt. ananassen til med mere sukker.
Mysli
(4 pers.)
300 g havregryn
50 g græskarkerner
50 g kokosflager
50 g hørfrø
50 g pinjekerner
Lidt honning el. agavesirup
100 g tørrede abrikoser, hakket
50 g rosiner
50 g tørrede tranebær
Rist havregryn, græskarkerner, kokosflager, hørfrø og pinjekerner på en tør pande. Det må ikke tage farve! Hvis du synes, det mangler en smule fedtstof, kan du tilsætte et par tsk. vindruekerneolie. Tilsæt en smule (et par tsk.) honning el. agavesirup – men ikke for meget; det må ikke blive for sødt. Køl blandingen af og vend den med abrikoser, rosiner og tranebær.
Server myslien til yoghurt, eller som sund topping på is.
Søndagstopping
(4 pers.)
200 g rugbrød
1 spsk. smør
2 spsk. sukkerrørskrystaller
Skær rugbrødet i små tern (det kan med fordel være lidt tørt og daggammelt), og rist dem i smørret på en pande sammen med sukkeret. Lad det køle af, og stød det til et groft pulver med en kagerulle, skaftet af en kniv eller i en morter.
Brug det på din morgenyoghurt – evt. med lidt frisk frugt. (Du opbevarer det i en tætsluttende beholder).
Bon appetit!