Sundhed

Her er de bedste råd mod vinterforkølelse

- 04/01/2013

Varme fødder, honning i mælk og damp i ansigtet. Alle kender de velmenende råd om, hvordan vi undgår og lindrer forkølelser.

Varme fødder, honning i mælk og damp i ansigtet. Alle kender de velmenende råd om, hvordan vi undgår og lindrer forkølelser. Vi kigger nærmere på dem og ser, om de rent faktisk virker.
Kan man overhovedet undgå at blive vinterforkølet?
Ifølge læge Morten Engsig fra Rigshospitalet skyldes de mange vinterforkølelser især, at vi om vinteren opholder os meget indendørs, og derfor kommer i tættere kontakt med andre mennesker:

– Når det er koldt udenfor, er vi meget mere indendørs, og derfor kommer vi automatisk oftere i tæt kontakt med andre mennesker. På den måde breder smitten sig langt hyppigere, forklarer Morten Engsig.

Kan varme fødder forebygge forkølelse?
Ifølge bogen’Hold da helt hus’ af TV2s husmodereksperter Julie Skals og Ann-Alicia Thunbo Ilskov er det en god ide at holde fødderne varme:

– Du kan undgå mange vinterskavanker ved at holde fødderne varme hele tiden, skriver de i bogen.
Engsig afviser imidlertid, at man helt kan undgå forkølelse ved at have varme fødder. Det er fordi, at forkølelse er en virus-sygdom, der smitter gennem luften og berøring med for eksempel spytdråber og fra smittede personer.

Det er altså den tætte kontakt med ens omgivelser, der er hovedårsagen bag de mange vinterforkølelser, og det kan varme fødder ikke ændre på.

– Varme fødder er givetvis ganske behagelige, og det skader på ingen måder, men at det skulle kunne forhindre forkølelserne i at opstå, er ikke korrekt, siger han.

Kulde sløver immunforsvaret
Kulde kan påvirke vores blodgennemstrømning, især til områder som munden og næsen, som forkølelsesvirusset trænger ind igennem. Det betyder, at de immunceller og antistoffer, som bekæmper virusser, er mindre effektive, og det kan gøre det lettere at blive syg.

Varm damp
Et andet klassisk husmodertrick imod forkølelse er at sidde med overdækket ansigtet over et varmt dampbad. Hertil anbefales det desuden, at dråber af pebermynte eller kamillete tilsættes. Dette skulle angiveligt løsne op for forkølelsen, lette vejrtrækningen og forkorte perioden med snot i næsen.

Morten Engsig forklarer, at der ingen dokumentation findes for, at det forkorter sygdomsperioden. Det kan blot midlertidig løsne snot, men ikke fjerne selve virusset.

Fødevarer mod forkølelse
Nogle mener, at fødevarer, der indeholder, hvidløg eller mange c-vitaminer, kan være med til at forebygge og forkorte forkølelsesforløbet. Til det siger Engsig:

– Hvidløg har ingen virkning, når symptomerne er startet. Det er tvivlsomt, men i princippet ikke umuligt, at de har en forebyggende effekt.

C-vitamin har en mulig beskyttende virkning mod forkølelse hos personer, der har været udsat for stor fysisk aktivitet, og hvor immunforsvaret kan være overanstrengt.

Gode drikke der lindrer forkølelsen
Hvis du har behov for at lindre på symptomerne fra forkølelse eller ondt i halsen, kan du med fordel prøve med varme drikke. De varme drikke har i sig selv ingen helbredende effekt, men de kan være med til at skabe velvære og lindring, hvilket bestemt kan være tiltrængt under et sygdomsforløb.

• Kamillete med mælk og honning• Varm mælk med 1 tsk. Honning

• Varmt vand hældt over et stykke skrællet ingefær og saften fra ¼ citron

• Varm solbærsaft

• Varm kakao med 2 cl. 80 procent rom