Fastelavnsboller og semlor: vi tester 10 steder i København
27/01/2020
Home / Skønhed / Sundhed / Fastelavnsboller og semlor: vi tester 10 steder i København
Boller op og boller ned – ja, fastelavn er nær, og vi ved jo alle godt, at fastelavn handler meget mere om bollerne end om udklædningen. Og hvor skaffer vi egentlig de bedste fastelavnsboller? Det satte ELLE-redaktion sig for at undersøge, så her har vi testet Københavns bedste fastelavnsboller og semlor.
Munden kan løbe i vand bare ved tanken om den: fastelavnsbollen. Den findes med et væld af flødeskum, den findes gammeldags med creme, og så findes den altså også nu på svensk manér.
Men hvor finder vi mon den bedste her i hovedstaden?
Netop dét satte ELLE-redaktionen sig for at undersøge, og testpanelet gik seriøst til værks for at vurdere både sprødhed, smag og udseende – og endte med nogle meget fyldte maver.
Måske du er en flødeskumspige, der elsker smagen af skum og nærmest ikke kan få nok? Måske du faktisk bare er den traditionelle og godt kan lide den gode, gammeldags fastelavnsbolle med creme? Måske du godt kunne tænke dig at gå den svenske vej og forsøge dig med en semla i stedet?
Vi har testet dem alle for dig, så kig med i galleriet herunder og find frem til din perfekte fastelavnsbolle.
Foto: @lagkagehuset_official
Lagkagehuset
Hos Lagkagehuset testede vi deres fastelavnsboller med flødeskum, hvor skummet både var med solbær, hindbær og vanilje.
Det bedste: De ser så flotte og meget indbydende ud. Deres wienerbrød er karamelliseret, sprød og smager himmelsk.
Det værste: Smagen er ikke så frugtig, som man ellers forventer ud fra udseendet. Det er mest smagen af flødeskum, der er gennemtrængende.
Overordnet: Man får lyst til at spise videre, og det er testens klart bedste wienerbrødsdej.
Foto: @bagerietbrod
BRØD
Hos BRØD testede vi den svenske udgave af fastelavnsbollen – nemlig en semla.
Det bedste: Er du til kardemomme, vil du elske den her. Man kan smage, at det er nogle gode råvarer, og at kardemommen er kværnet. Selve fyldet havde vi lyst til at spise med en teske, fordi vi slet ikke kunne få nok.
Det værste: Er du ikke til kardemomme, vil smagen nok være for gennemtrængende. Flødeskummet dominerede en anelse, og hele bollen fyldte ret meget i maven og mættede meget.
Overordnet: VI savnede en anelse mere fyld til at veje op for den 'tunge' bolle.
Foto: @emmerysbutikker
Emmerys
Hos Emmerys smagte vi på deres gammeldags fastelavnsboller, der var fyldt med tre forskellige slags creme; chokolade, hindbær og den traditionelle.
Det bedste: Smagen er frisk og let og passer perfekt til en kop the, uden man er helt bombet i maven bagefter. Den er god til dig, der godt kan lide din fastelavnsbolle simpel. Bollen smager lækkert, og den ser indbydende og lækker ud.
Det værste: Bollen kunne med fordel have båret på endnu mere fyld, for er du den cremeglade pige, bliver bollen en smule tør og mangler en anelse mere smag.
Overordnet: Den traditionelle gammeldags fastelavnsbolle er én, vi godt kunne spise nogle flere af.
Juno
Hos Juno smagte vi igen på den svenske version af fastelavnsbollen; Semla.
Det bedste: Selve fyldet med marcipan, creme og hele mandler var virkelig lækkert. Bollen var god og ikke tør og smagte tilpas af kardemomme. Flødeskummet smagte ikke for sødt, men til gengæld rigtig lækkert.
Det værste: Er man ikke til for meget flødeskum, skal man nok gå udenom denne. Der er meget af det. Igen er selve bollen meget 'bolleagtig' og til den tunge side.
Overordnet: Semlaen var flot og indbydende, og den levede virkelig op til udseendet.
Foto: @hartbageri
Hart Bageri
Hos Hart smagte vi to forskellige slags fastelavnsboller: deres gammeldags med creme og deres nyfortolkede version af flødeskumsbollen. Her giver vi en anmeldelse af den gammeldags.
Det bedste: Lige da den ramte tungen, tænkte man "Mmm." Smagen af marcipan i cremen blandet med chokoladesmagen er virkelig lækker.
Det værste: Hvis man er cremeglad, mangler den en smule creme.
Overordnet: Er du til meget chokolade, er den her perfekt til dig.
Foto: @hartbageri
Hart Bageri
Efter at have smagt Harts gammeldags fastelavnsbolle, var det blevet deres fortolkning af flødeskumsbollens tur.
Det bedste: Den er fantastisk! Alle smagene passer perfekt sammen. Den er luftig. Bærene smager friske, dejen er god, cremen er lækker - det hele er perfekt afstemt.
Det værste: Hvis man skal være lidt kritisk, kan den godt virke lidt syrlig, hvis man er en sukkerpige.
Overordnet: Vi har intet andet at sige end: fantastisk!
Foto: Bodenhoff
Bodenhoff
Hos Bodenhoff smagte vi deres fastelavnsboller med flødeskum, som havde smagen af hindbær, mokka og vanilje.
Det bedste: God flødeskum, der ikke bare smager af fløde, men har en virkelig lækker smag. Der var lækre chokoladestykker i mokkabollen, og denne var generelt vores favorit blandt de tre.
Det værste: Dejen var desværre en anelse tør, hvilket gjorde, at bollen faldt fra hinanden, og der var brødkrummer overalt.
Overordnet: God på indhold, lidt mindre god på selve dejen.
Foto: PR
H.U.G
Hos H.U.G (der står for helt uden gluten), smagte vi på en gammeldags fastelavmsbolle fyldt med mandelremonce og gurkemejecreme. Glutenfri, mælkefri og økologisk!
Det bedste: Smagen af kardemomme i dejen er virkelig lækker, og bollen er dejlig luftig at bide ned i. Mandelremoncen er også helt perfekt, og så kan man SLET ikke smage eller fornemme, at den er gluten- og mælkefri.
Det værste: Hvis vi ikke vidste, at der var gurkemeje i cremen, havde vi nok ikke gættet det. Den smagte ikke særlig meget igennem.
Overordnet: Virkelig god fastelavnsbolle til den glutenintolorente.
Foto: @andersenbakery
Andersen Bakery
Hos Andersen Bakery smagte vi to af deres nyfortolkede fastelavnsboller. Den med mandel/vanilje og den med hindbær/matcha.
Det bedste: Der er virkelig tænkt over alle detaljer på de her ’fastelavnsboller’ (for er det egentlig fastelavnsboller, eller bare en smart kage?) Fra småkagen på toppen til dejen og det lækre fyld. Alt er lækkert.
Det værste: Er man ikke til matcha, skal man gå udenom den version. Selvom det er doseret fint, smager det igennem, og det er ærligt talt ikke vores favoritsmag i en fastelavnsbolle, men det er jo smag og behag. Prisen på 48 kroner er da også værd at bide mærke i.
Overordnet: Et rigtig lækkert stykke bagværk, og at dømme ud fra rygterne i byen valgte vi nok bare ikke de bedste smagskombinationer (for de har mange at vælge mellem).
Foto: @andersenmaillard
Andersen og Maillard
Hos Andersen og Maillard testede vi to flødeskums-fastelavnsboller med smag af hhv. chokolade/orange og solbær/vanilje.
Det bedste: Supergod krumme, dejlig ’flaky’, og gode afstemninger på smagene i begge boller. Der er faktisk ikke meget, vi ville ændre ved Andersen og Maillards bud.
Det værste: Chokolade/orange-versionen er meget rig og tung i smagen. Det kan være en fordel at dele, men det er vist også det eneste ’dårlige’, der er at sige her …
Overordnet: Vi ville med glæde sætte tænderne i Andersen og Maillards fastelavnsboller igen og igen.
Foto: @alice.cph
Alice Cph
Hos Alice på Amagerbro smagte vi deres fastelavnsbolle med solbærmarmelade og vaniljecreme.
Det bedste: Den er aflangt formet, så den er meget lettere at spise end de runde flødeskumsfyldte boller. Smagen af kardemomme er perfekt afstemt, og alt i alt er det en rigtig dejlig bid.
Det værste: Der kunne godt skrues en smule op for fyldet, så det blev en endnu mere cremet og syndig fornøjelse.
Overordnet: Godt bud, hvis du er i nærheden, men smagskombinationerne konkurrerer en del med Harts, der immervæk er stadiet over.