Det bliver nok aldrig helt sundt at spise fastelavnsboller, men det ville også være kedeligt. Her får du dog ELLEs Health Editor, Stephanie Bangs, opskrift på en lidt sundere version af den klassiske fastelavnsbolle.
Fastelavnsbollesæsonen er over os! Mums.
Her er mit bedste bud på en lidt sundere version af den skønne, syndige bolle.
Selve bollen er bagt med en smule fuldkornsspeltmel, vaniljecremen er sødet med en dadelpuré, og indeni gemmer der sig lidt marcipan og mørk chokolade.
Når det kommer til pynt og topping, må du meget gerne selv være kreativ. Her er der brugt mørk chokolade, spiseligt guldstøv og hakkede mandler.
Opskriften giver 12 stk.
Ingredienser:
Bolledej:
- 25 gram gær
- 1,5 dl lunken mandelmælk
- 30 gram smør
- 1 tsk. kanel
- 1 tsk. kardemomme
- 3 spsk. agavesirup
- 2 æg
- 300 gram hvedemel
- 200 gram fuldkornsspeltmel
- 1 øko. appelsin, kun skallen
Dadelpuré
- 8 saftige medjoodadler uden sten
- 0,25 dl. vand
Dadelvaniljecreme:
- 2,5 dl mandelmælk
- 2,5 pasteuriserede æggeblommer
- 0,5 tsk. vaniljepulver
- 1,5 spsk. majsstivelse
- 2,5 spsk. dadelpure
Fyld og topping:
- 100 gram mørk chokolade
- 75 gram rå marcipan
- 1 spsk. spiseligt guldstøv
- 15 gram mandler, finthakket
- 1 æg, til pensling
Læs også: Opskrift // Syndig nougat-chokolademælk med hasselnødder.
Fremgangsmåde:
- Start med at lave bolledejen.
- Rør gær og mandelmælk sammen til gæren er opløst.
- Smelt smørret ved lav varme.
- Kom kanel, kardemomme, agavesirup, æg, mel og fintrevet appelsinskal ned til blandingen med mandelmælk og gær og ælt det hele godt med hænderne. Det kan godt tage nogle minutter.
- Sæt dejen til at hæve på køkkenbordet med et klæde over i en time.
- Når dejen næsten er hævet færdig, kan du gå i gang med cremen.
- Start med at blende dadler og vand til du har en cremet dadelpure.
- Kom så mandelmælk, æggeblommer, vaniljepulver og majsstivelse i en lille gryde. Bring det let i kog mens du pisker med et piskeris.
- Når blandingen er ved at sætte sig til en lidt tyk creme, kommer du dadelpuré i og pisker fortsat.
- Når cremen er tyk, slukker du for varmen og lader gryden stå.
- Riv marcipanen groft.
- Skær lidt over halvdelen af den mørke chokolade i mindre stykker på ca. 2 x 2 cm.
- Når dejen har hævet i en time, former du 12 mindre boller.
- Rul hver bolle med en kagerulle, så du får en tynd, rund dej.
- Læg én spsk. vaniljecreme, en tsk. revet marcipan og et lille stykke chokolade på hvert dejstykke.
- Fold så først de to sider på langs ind mod hinanden, men uden at lægge dejen ned, den må gerne stå lidt oprejst. Fortsæt ved at folde de to andre sider ind mod hinanden, så alle ender mødes i midten. Luk omhyggeligt dejen sammen om fyldet og klem lidt til, mens du former bollen rund.
- Læg de færdige bolle på en bageplade med bagepapir med den foldede side nedad.
- Lad de foldede boller hæve i 40 minutter under et viskestykke.
- Tænd ovnen på 200 grader varmluft.
- Pisk et æg.
- Pensl alle boller med lidt pisket æg.
- Bag bollerne i 12 – 14 minutter til de bliver gyldne.
- Hak resten af den mørke chokolade fint.
- Tag bollerne ud af ovnen og læg lidt finthakket chokolade på hver bolle. Når chokoladen begynder at smelte, smøres den ud med en kniv.
- Drys med lidt hakkede mandler og spiseligt guldstøv.
- Lad dine fastelavnsboller køle lidt af før servering, så chokoladen når at størkne.
Tip! Du kan også lave dem med hindbær og mørk chokolade. Drop appelsinskallen og skift den mørke chokolade inde i hver bolle ud med tre friske hindbær eller 1,5 tsk. hindbærmarmelade. Den version smager også rigtig godt!