Er du allergisk overfor gluten? Eller ønsker du blot at undgå de hurtige kulhydrater? Så vil du elske disse 7 opskrifter på brød uden mel...
Vi kan vel alle sammen blive enige om, at smagen – og ikke mindst duften – af nybagt brød er noget af det bedste, der findes. Flere og flere af os begynder dog at skære mel ud af vores kost af forskellige grunde, men for de fleste betyder det også, at man hurtigt kommer til at savne den dejlige skive brød med pålæg eller endnu bedre – de nybagte boller til morgenmaden i weekenden.
Her på ELLE-redaktionen synes vi derfor, at det ville være fantastisk, hvis der var nogle alternativer til det knap så sunde hvide brød. Sammen med bloggeren Maria, kvinden bag Vanløse Blues, har vi derfor fundet 6 opskrifter på brød helt uden mel.
Se de 6 opskrifter med billeder i galleriet nedenfor…
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Broccoliboller (6-7 boller)
1 hel broccoli
1 æg
2 æggehvider
1 tsk bagepulver
1 tsk salt
2 spsk loppefrøskaller
1 spsk oregano (kan undlades)
1/2 dl kokosfibermel
Sådan gør du: Tænd ovnen på 200 grader | Hak broccolien fint i en foodprocessor | Rør æg og æggehvider godt ud i de fint hakkede broccoli | Tilsæt salt, oregano, bagepulver, kokosfibermel og loppefrøskaller, rør det grundigt ud og lad dejen stå i 10-15 min. | Form bollerne og læg dem på en bageplade | Drys evt. bollerne med sesamfrø eller birkes | Bag bollerne i 20 - 25 min. De skal være faste og lette. Opbevar bollerne i køleskabet eller frys dem ned.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Gulerodsboller uden mel (8 stk.)
3 dl affedtet sesammel
1/2 dl loppefrøskaller
3 små groft revet gulerødder
250 g økologiske æggehvider
1 dl græsk yoghurt, skyr eller hytteost
3 tsk bagepulver
1 tsk salt
Sådan gør du: Tænd ovnen på 200 grader | Bland alle de tørre ingredienser sammen i en skål | Rør æggehvider, græsk yoghurt og gulerødder godt sammen i en anden skål og tilsæt herefter de tørre ingredienser | Lad dejen stå og trække i 10 min, så fibrene kan nå at suge væden til sig | Form 8 boller ved hjælp af en ske på en bageplade med bagepapir | Drys med sesamfrø og bag bollerne i 10 - 15 min. Bollerne skal være faste og gyldne | Lad bollerne afkøle på en bagerist.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Hasselnøddeboller (6 stk.)
2 æg
2 dl yoghurt
50 g smør
2 tsk bagepulver
Et nip salt
2 dl hasselnødder malet til mel
1 dl pofiber
2 spsk loppefrøskaller
Sådan gør du:Tænd ovnen på 175 grader | Smelt smørret i en gryde ved svag varme | Pisk æg og yoghurt godt sammen og tilsæt den smeltede smør | Mix de tørre ingredienser sammen i en skål og bland nu det hele sammen | Lad dejen samle sig i 10 min. | Kom bagepapir på en bageplade. | Form dejen til 6 boller med en våd ske | Bag bollerne i 20 - 25 min ved 175 grader | Lad bollerne køle af på en bagerist.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Grøntsagsfladbrød uden mel (12 stk.):
1 lille blomkål
1 lille broccoli
2 gulerødder
2 æg
3 spsk loppefrøskaller
1 tsk salt
Sådan gør du:
Hak blomkål, broccoli og gulerødder fint i en foodprocessor. Rør æg, salt og loppefrøskaller i | Lad det trække 10 min. | Fordel dejen i 12 klatter på 2 bradepander med bagepapir og bag dem i oven i 20-25 min ved 160 grader.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Squashboller uden mel (8 stk.)
1/2 dl chiafrø
1/2 dl hørfrø
1/2 dl solsikkekerner
50 g affedet mandelmel
50 g smagsneutralt proteinpulver
2 spsk loppefrøskaller
1 1/2 tsk bagepulver
1 tsk salt
1 lille revet squash
3 æg
1 1/2 dl vand
Sådan gør du: Bland først alle de tørre ingredienser sammen i en skål. Derefter alle de våde i en anden | Mix nu den tørre og den våde blanding sammen til en tynd dej | Stil dejen i køleskabet og lad den trække 1-2 timer | På en bageplade med bagepapir sættes 8 boller med 2 spiseskeer | Bages i en 160 grader varm ovn i 25-30 min.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Nøddefrit stenalderbrød
1 flaske økologiske æggehvider, 240 ml
100 g skyr (kan erstattes af hytteost/creme fraiche/græsk yoghurt)
1/2 dl olivenolie
200 g kværnede hørfrø
2 spsk hele hørfrø
5 spsk solsikkekerner (kan undlades)
1 lille tsk havsalt
2 tsk bagepulver
2 spsk loppefrøskaller
Sådan gør du:
Pisk skyren godt ud sammen med æggehviderne | Tilsæt alle de øvrige ingredienser og rør godt rundt | Kom dejen i en lille brødform beklædt med bagepapir | Bag brødet i en 150 grader varm ovn i 1 time | Tag brødet ud af formen og lad det afkøle helt på en rist.
Foto: Vanløse Blues
Opskrift: Græskarboller uden mel (6 store boller):
1/2 butternutsquash (fx. kun toppen)
1 lille squash
2 æg + 2 æggehvider (gem blommerne til at pensle bollerne med, eller brug dem til en mayo)
100 g pofiber (kan erstattes af kokosfibermel)
2 spsk kokosfibermel
2 spsk loppefrøskaller
1 1/2 dl skyr
1 tsk salt
1/2 dl solsikkekerner
1/2 dl græskarkerner + drys til toppen
Sådan gør du:
Tænd ovnen på 160 grader. Riv butternutsquash og squashen groft. Pisk æg, æggehvider, salt og skyr sammen. Bland æggemassen sammen med de revet grøntsager. Tilsæt kernerne og rør det godt rundt. Rør pofiber, kokosfibermel og loppefrøskaller i, rør det godt rundt og lad dejen stå og suge væde til sig i 10 min. Med fugtige hænder formes der 6 store boller, sæt bollerne på en bageplade med bagepapir. Pensel bollerne med æggeblomme og drys med græskarkerner. Bag bollerne midt i ovnen i 45 min. Lad bollerne afkøle helt på en bagerist.