Sundhed

6 ting, der sker i din krop, når du ikke får nok søvn

- 19/09/2017

Sandsynligheden for, at du ikke får nok søvn, er ret stor. Hver anden dansker er nemlig ramt af søvnproblemer. Men hvad sker der egentligt i din krop, når du ikke får nok timer på puden? Vi giver dig svarene her.

Får du søvn nok? For de fleste danskere er svaret til det spørgsmål ’nej’.

Hele 49% af den danske befolkning lider i mere eller mindre grad af søvnproblemer. Det er ingen nyhed, at søvn er en fundamental forudsætning for, at vi mennesker kan fungere, og netop manglen på den har udviklet sig til et reelt folkesundhedsproblem, der har store konsekvenser for vores samfund.

Hvert år koster søvnproblemer samfundet milliarder af kroner i form af ulykker, sygemeldinger, lægebesøg, fejl og arbejdsulykker. Når vi ikke får søvn nok, svækkes vores immunforsvar og risikoen for, at vi får sygdomme som slagtilfælde, stress, diabetes, overvægt, hjertekarsygdomme – og endda for tidlig død – øges markant.

Men der er heldigvis noget, du kan gøre for at stoppe den kedelige udvikling.

DÉT SKER DER, NÅR DU IKKE FÅR NOK SØVN

1. MANGEL PÅ HJERNEAKTIVITET
Hjernen er den mest komplekse struktur, vi kender til. Den restituerer ikke blot sig selv i søvnen, men også den krop, den bor i. Hjernen kræver at blive afkoblet, så den kan reparere sig selv, rydde op og filtrere unyttige informationer væk. Derfor er det væsentligt, at vi opfylder dens behov for søvn.

Ved mangel på søvn…

  • Svækkes hjernens signalstoffer og destabiliserer vores humør og reaktionsevne
  • Nedsættes hjernens evne til at tænke klart, lære nye ting og lagre informationer i hukommelsen
  • Mindskes evnen til at vurdere og tage rationelle eller kreative beslutninger
  • Nedbrydes immunforsvaret og risikoen for livsfarlige sygdomme øges

2. DU ER TIL FARE FOR ANDRE – OG DIG SELV
Søvnmangel kan have alvorlige konsekvenser. Det anslås, at 20% af alle trafikulykker skyldes reduceret opmærksomhed og reaktionsevne.

Så påvirket er du af søvnmangel…

  • Døsig kørsel er til samme fare som promillekørsel. Mangel på dyb søvn i længere perioder svarer til at have en alkoholpromille på 0,9.
  • 49% af den danske befolkning lider af søvnproblemer og dårlig søvnkvalitet. Det svarer til, at hver anden dansker har tre til otte gange større risiko for at ende i en ulykke.

SÅ MEGET SKAL DU SOVE

Et statisk søvnmønster er nøglen til en sund og rask livsstil. Søvn har en positiv effekt på hjerte, vægt, blodtryk, sind, levetid, kreativitet og præstationsevne på alle parametre.

Så lang tid skal du sove, afhængig af, hvor du er i livet:

  • Nyfødte: op til 18 timer
  • 1-12 måneder: 14-18 timer
  • 1-3 år: 12-15 timer
  • 3-5 år: 11-13 timer
  • 5-12 år: 9-11 timer
  • Teenagere: 9-10 timer
  • Voksne: 7-8 timer
  • Ældre: 6-7 timer

Trods de bedste hensigter, kan det være svært at få den rette mængde søvn hver nat.

Følg disse 5 råd til, hvordan du kan få en bedre søvn:

1. LIGGER DU GODT?
Man kan ikke sove godt, hvis man ligger dårligt. En kvalitetsmadras, der passer til kroppens eget behov bør altid prioriteres højt. Sørg for at tale med en sengeekspert, der kan hjælpe dig med at finde den helt rette madras til lige netop dig og din krop.

2. DØRGNRYTME
Nøglen til den gode kvalitetssøvn er en god rutine. Opskriften er simpel, men ofte svær at overholde. Gør alligevel en indsats, for helbredet og humøret vil med garanti sætte pris på det.

3. SEX
Sex hjælper dig med at sove og søvn øger omvendt også sexlysten. Når vi har sex, frigiver kroppen hormoner, der virker afslappende og gør os døsige.

4. BRUG KROPPEN
Fysisk træthed er en effektiv måde at komme sit søvnproblem til livs. Derfor anbefales det at dyrke motion i løbet af dagen. Fysisk aktivitet nedsætter stress og spændinger, og lader dig falde tilfreds og træt om på puden når dagen er omme.

5. SPIS DIG TRÆT
Nogle fødevarer er naturligt gavnlige for din søvn. Aminosyren Tryptofan omdannes i kroppen til søvnhormonet Melatonin, som medvirker til at forlænge søvnen. Tryptofan kan findes i eksempelvis bananer, mandler, chokolade, dadler og yoghurt. 

Læs ogå

5 fejl, vi begår, når vi fjerner makeup