Home / Skønhed / Sundhed / 14 grunde til, du altid er træt
Det er ikke kun søvnmangel, der er den store energirøver. Der er både flere fysiske og psykiske faktorer, der gør, at du føler dig træt. Læs dem her og bliver klogere på, hvordan du kan slippe af med din kroniske træthed.
Kilde: Health.com
Vi kender det alle sammen. Når trætheden overvælder os, også selvom vi har fået vores otte timers søvn, må der være andre grunde til, at vi føler os trætte.
Og det har faktisk ofte ikke ret meget med søvnmangel at gøre, selvom det selvfølgelig stadig er vigtigt at sove ordenligt. Der er flere dårlige vaner, både mentale og fysiske, som er skyld i den manglende energi. Her får du 14 gode grunde til, du altid føler dig træt.
Læs også: 4 sunde smoothies med grøntsager
Du kan se alle de 14 grunde til, hvorfor du føler dig træt her i galleriet. Måske er det på tide at lægge vaner og rutiner om for at få mere energi i hverdagen.
Psst… Brug pilene i galleriet eller ‘swipe’ dig igennem.
Foto: Allover Press
1. Du springer træningen over | Hvis du springer din træning over for at spare på energien, så gør du faktisk dig selv en bjørnetjeneste. Det er nemlig vigtigt at få rørt sig, da regelmæssig træning booster din energi, udholdenhed og humør. Så næste gang, du føler dig fristet til at smide dig på sofaen, er det bare med at komme ud og røre sig
Foto: Allover Press
2. Du drikker for lidt vand | Det er meget vigtigt at drikke rigeligt med vand, også selvom du måske ikke føler, at du har brug for det. Selv den mindste form for dehydrering går ud over din energi. Dehydrering er nemlig meget krævende for kroppen, dit kredsløb og dit blodomløb. Så husk altid at få nok væske.
Foto: Allover Press
3. Du får ikke nok jern | Jern er vigtigt for kroppen, og hvis du får for lidt, bliver du lettere irriteret, træt og ufokuseret. Sørg derfor for at få masser af jernholdige grøntsager, æg, nødder og bønner.
Foto: Allover Press
4. Du er perfektionist | At bestræbe sig på at være perfekt kan være rigtig hårdt for kroppen. Hvis du har tendens til at sætte dig mål, som er næsten umulige eller urealistiske, opnår du ikke tilfredshed. Det kræver rigtig meget energi. Sæt dig selv nogle mere realistiske og mindre mål og glæd dig over følelsen af at have opnået noget.
Foto: Allover Press
5. Du forventer altid det værste | Hvis du forventer at blive fyret, når chefen kalder dig ind til en snak, eller hvis du er bange for at bevæge dig i trafikken, fordi du frygter et uheld, så udmatter du dig selv mentalt. Det er derfor vigtigt at få slappet af, tage en dyb ånding, komme udenfor, meditere eller tale med andre om din irrationelle frygt. Katastrofetænkningen er nemlig en rigtig energisluger!
Foto: Allover Press
6. Du springer morgenmaden over | Morgenmad er og bliver det vigtigste måltid. Det er brændstoffet til din krop og din hjerne, og morgenmaden er med til at kickstarte din dag og dine depoter. Sørg for at få et sundt morgenmåltid og undgå de tomme kalorier.
Foto: Allover Press
7. Du lever af junk food | Junk food indeholder meget sukker og tomme kalorier og er med til at få dit blodsukker til at stige voldsomt for efterfølgende at dale stødt. Det medfører træthed og sløvhed. Sørg derfor for at få ordentlig mad og at holde dit blodsukker konstant.
Foto: Allover Press
8. Du siger aldrig 'nej' | Det bider dig selv i halen, hvis du aldrig tør sige nej til arbejde, projekter, venner og andet. Det kan med tiden også gøre dig mere vred og irriteret. Du behøver ikke altid at sige ja til alting. Lær dig selv at sige nej.
Foto: Allover Press
9. Du roder | Om det er på arbejdet eller i hjemmet, så er et rodet skrivebord altid en stressfaktor. Det gør det sværere at fokusere. Hvis du sørger for at holde orden i dine ting, så vil du både træne din hjerne til at opfange informationer bedre, og det vil samtidig give dig en positiv start på dagen.
Foto: Allover Press
10. Du arbejder i din ferie | Når man har ferie, så har man ferie! Hvis du konstant tjekker op på mails og projekter, når du er på ferie, får du aldrig slappet ordentligt af. Din hjerne vil konstant være på standby, og det skader faktisk din kreativitet. Slå i stedet alt fra, lad op og mærk, hvordan du får mere overskud, energi og flere gode ideer.
Foto: Allover Press
11. Du drikker vin inden sengetid | Selvom det lyder lækkert, så er det faktisk ikke ret godt for din krop. Drikker du alkohol inden du går i seng, sover du mere uroligt, da din krop vil arbejde hele natten igennem.
Foto: Allover Press
12. Du tjekker mails, inden du går i seng | At ligge i mørket og kigge på sin smartphone eller tablet i sengen lyder umiddelbart afslappende, men det har faktisk den stik modsatte effekt. Lyset fra skærmen stresser din krop og din naturlige rytme. Prøv derfor at undgå at tjekke mails inden du går i seng, og hvis du bare ikke kan lade være, så sørg for at holde skærmen så langt fra øjnene som muligt.
Foto: Allover Press
13. Du har brug for koffein for at komme igennem dagen | Studier viser, at op til tre kopper kaffe om dagen faktisk er godt for dig, men hvis du får for meget i løbet af dagen, kan det skade din søvncyklus og give dig en mere urolig nattesøvn. Behold derfor endelig din morgenkaffe og et par kopper yderligere i løbet af dagen, hvis du er vild med kaffe, men undgå at få mere end det.
Foto: Allover Press
14. Du går sent i seng i weekenden | At gå i byen til tidlig morgen og sove hele lørdag eller søndag er rigtig skidt for din døgnrytme, og det vil med stor sandsynlighed gøre, at du har svært ved at falde i søvn søndag aften. Og så får du en dårlig start på den nye uge. Prøv at stå op, som du plejer, måske lidt senere, hvis du virkelig har brug for det, men forsøg så vidt muligt at holde dig til din rytme.