Home / Skønhed / Sundhed / 10 sunde alternativer til de usunde kartoffelchips
ELLE har samlet 10 sunde alternative til de usunde kartoffelchips. Vi lover, at der stadigvæk er masser af sprødhed og lækkerhed!
Selvom vi elsker de sprøde og salte kartoffelchips til en hyggeaften, ved vi jo allesamenn godt, at de små djævle er ret usunde.
Men hvad gør man så, hvis man elsker de sprøde, saltede og hurtige snacks, men vil undgå at tage på? ELLE guider til 10 sunde – og lækre (!) – alternativer til de usunde kartoffelchips.
Vi har fundet en masse opskrifter på chips, som kan spises med god samvittighed, og som både findes i den salte og søde variant. Flere af de sunde alternativer til kartoffelchips er ovenikøbet rig på vitaminer, mens andre hjælper på for højt blodtryk, giver en smuk hud og nedsætter risikoen for kræft. Så det er bare med at komme i gang!
Se alle de sunde alternativer i galleriet nedenfor, hvor du også finder alle opskrifterne. God fornøjelse!
Foto: All Over // Guide: Katrine Baumgardt
Rødbeder er et glimrende alternativ til de sprøde kartoffelchips. De gør nemlig en masse gode ting for kroppen. De hjælper blandt andet med at sænke blodtrykket og mindsker risikoen for hjerteanfald. Og hvem vil ikke gerne kunne spise chips og gøre noget godt for kroppen samtidig? For at lave rødbedechips skal man blot skære den ønskede mængde rødbeder ud i tynde skiver, lægge dem på et stykke bagepapir og hælde lidt olie over dem. Derefter skal de bages i ovnen ved varmluft i 15-25 minutter, indtil alle chipsene er sprøde.
Gulerodschips er et af de sundeste alternativer til kartoffelchipsene. Gulerødder er kendt for at virke foryngende, give en smuk hud og nedsætte risikoen for kræft. For at lave dine egne gulerodschips skal du skære nogle gulerødder i meget tynde skiver og fugte dem med lidt olie. Dernæst skal de spredes ud på noget bagepapir og bages ved omkring 200 grader i 15 til 20 minutter. Man kan se at chipsene er færdige, når de begynder at krølle og får lidt kulør. Til slut skal de bare drysses med salt og ligges på et fedtsugende papir.
Et andet alternativ kan være aubergine. Ofte kan aubergine være lidt svampet i konsistensen, og det afskrækker måske mange. Det er en skam, fordi aubergine er faktisk rigtig godt for huden og indeholder mange vitaminer. Hvis man tilbereder dem som chips, får man alle auberginens fordele bare i en sprød udgave. For at lave disse chips skal man skære auberginen i meget tynde skiver og fedte disse ganske lidt på begge sider med olie. Derefter lægges skiverne på bagepapir, drysses med salt og sættes i ovnen ved lav varme (omkring 100 grader varmluft) i omkring 30 minutter – hold dog lige et øje på dem, så de hverken får for meget eller for lidt.
Hvis man spiser zucchini ofte, så hjælper denne grøntsag faktisk med at gøre håret skinnende og holde huden ren. Det er lidt det modsatte af de usunde købe-kartoffelchips, der jo er kendt for at give en fedtet og uren hud. Så derfor er zucchinichips et godt alternativ. For at lave zucchinichips skal man bare skære zucchinien ud i tynde skiver, dryppe skiverne med lidt olie og krydre med salt og peber. Derefter skal de bare en tur i ovnen, indtil de er sprøde og til sidste krydres med salt og peber. Eller du kan prøve en anden variant og dyppe skiverne i æggehvider, vende dem i brødkrummer og peber og bage dem i omkring 10 minutter på hver side.
Vi slutter af i den søde afdeling med æblechips. Æbler er kendt for at sænke kolesterolniveauet, nedsætte risikoen af diabetes og booster dit immunforsvar. Æbler er bare en sund snack, men det kan altså også blive lidt ensformigt altid bare at spise et æble. Så kan man prøve noget nyt, og kaste sig ud i en æblechips. De er ikke just lette at lave, da de gerne skal have minimum 2 timer i ovnen, men til gengæld er de ganske lækre. Start med at skære æblet i skiver, og derefter kan man med fordel drysse lidt kanel over skiverne. De skal bages i ovnen ved lav temperatur (80-100 grader) i 2-3 timer, indtil man opnår den sprødhed, man foretrækker.
Grønkål burde krones som kålens konge. Mens al slags kål er sundt, så er grønkål bare lidt bedre. Hvis man sammenligner kålarterne, så indeholder grønkål nemlig flere vitaminer. Faktisk er grønkål så super sundt, at det er med på INs liste over superfoods. Og at skifte usunde kartoffelchips ud med en såkaldt superfood må siges at være noget af en forbedring.
Opskriften på kålchips kan du finde lige her .
Hvis man synes, det er lidt bøvlet lige at støve noget tofu op, så kan man også prøve at lave sine egne pitachips. De er nemlig også smagsløse som udgangspunkt, så man kan også helt selv vælge, hvordan disse pitachips skal krydres. Og så er de kanonlette at lave. Man skal nemlig blot have fat i nogle pitabrød, som man først skærer i halve og pensler med olie og derefter skære dem i passende chips-størrelse. Og så skal man bare krydre dem med de ønskede krydderier og give dem 5-10 minutter i ovnen ved 200 graders varmluft. Så bliver de dejligt sprøde.
Hvis man gerne vil have en sprød snack, som er lidt mere i den søde afdeling, så kan hjemmelavede bananchips være et godt bud. Ofte kan de købte varianter være drysset med sukker eller stegt i kokosolie, og er derfor ikke helt så sunde, som man måske troede. Hvis man selv vil lave bananchips, kan man faktisk gøre det meget enkelt. Man skal bare bruge en banan, som man skærer i tynde skiver og bager ved i 125 graders varmluft i omkring 45 minutter – bagetiden kan dog variere fra ovn til ovn. Bananchipsne er perfekt som snacks eller i müsli til morgenmaden.
Tofuchips kan være en god erstatning til købe-kartoffelchipsene. De indeholder nemlig ganske få kalorier og næsten intet fedt men har derimod et højt indhold af protein. Som udgangspunkt er tofuchips smagsløse, og det betyder, at du kan krydre dem lige som du har lyst til. Efter at have skåret tofuen i tynde skiver, sprøjtet en smule olie over skiverne og bagt dem ved lav varme (omkring 120 grader) i cirka 25 minutter, kan man krydre dem med alt lige fra cayennepeber og paprika til salt og peber eller servere dem med sin yndlingsdip.
Her er endnu et alternativ, der er i den søde afdeling. Mangoer indeholder sunde elementer såsom C vitamin og fibre men faktisk også en del sukker. Derfor skal de spises med måde. Du kan lave dine egne mangochips ved at skære mangoen i tynde skiver, sprede disse på en plade med lidt bagepapir og bage dem ved 100 grader i 45 minutter. Så skal de vendes og bages igen i omkring 30 minutter.