NATURENS BAGSIDE
Foredragsholder med medicinsk baggrund og fagchef Hilde Midthjell fra kosmetikvirksomheden Dermanor: “Jeg opfatter mange økofans som meget optaget af, hvad der kommer fra naturen, men mindre gode til at bedømme, hvad der er godt og dårligt for huden – og ikke mindst virksomt,” siger hun og forklarer, at kvalitet er en flerstrenget størrelse, der både afhænger af at kunne vælge de rigtige plantestoffer ud fra de ønskede effekter og dernæst mestre den rigtige fremstillingsmetode – præcis som en mesterkok kan.
Dermatolog, professor og forsker ved University of Miami, Leslie Baumann: “Hvis dit hudplejemål er en anti-ældende effekt, rækker de grønne bud ikke,” siger hun og peger på den cocktail, det kræver at sætte hudens aldring på stand by: solfaktor, retinol og antioxidanter. “Tilstrækkelig høj spf – altså over 15 – fås bedst kemisk, og retinol, som er en form for A-vitamin, kræver også laboratoriefremstilling, for selv A-vitaminrige gulerødder magter ikke det samme, hvorimod antioxidanterne med fordel kan vælges fra den økologiske hylde (grøn te, blåbær, acaibær, granatæbler, etc.).”
Overlæge, dr.med. Claus Zachariae fra Dermato-Venerologisk Afdeling på Gentofte Hospital: “Problemet med økologiske produkter er, at de bliver solgt som værende mere sunde end ikke-økologiske produkter, hvilket der ikke er belæg for,” siger Claus og tilføjer, at det kun er plantedele, der kan være økologiske – og ikke de andre ingredienser i en creme eller shampoo. Endelig gør han opmærksom på, at et økologisk produkt ikke ændrer på risikoen for at udvikle allergi, da planter er kilde til de mest allergifremkaldende stoffer, der i dag er kendskab til.
|