Annonce

Dermatologen: Sådan reparerer du hudskader efter sommeren

- 30/08/2022

Selv om solen giver glød i kinderne, påvirker den desværre også huden på andre – mindre hensigtsmæssige – måder. Nogle oplever en ujævn og generende pigmentering, andre døjer med grå og kedelig hud, ligesom solskader på sigt ælder huden. Men heldigvis findes der god og målrettet hudpleje, som sørger for at få huden tilbage i form.

En ujævn hudtone, fine linjer og øget talgproduktion. Det er bare et par af de udfordringer, du kan opleve i huden efter en solrig sommersæson. En ting er solen og dens påvirkning, men noget helt andet er dine ændrede ferievaner, spise- og sovetider og frie radikaler, som alt sammen påvirker din hud.

Det betyder altså, at gode solvaner og masser af solfaktor ikke altid er nok til at holde huden i balance – og som resultat oplever du måske, at din hud ikke helt er sig selv efter ferietiderne. Men heldigvis kan mange skader repareres med den rigtige pleje. Læs med i denne artikel, hvor vi får dermatologens bud på den optimale hudplejerutine til at passe på huden efter sommeren.

Pas på solen

Du ved sikkert allerede, at solen er skadelig for huden. Nyere forskning viser endda, at hele lysspekteret kan forårsage for tidlig aldring af huden.

”Det er både solens varme og selve strålerne, der kan give hudskader,” forklarer dermatolog Michael Zangani. Han er en af Norges førende hudlæger, som desuden arbejder i LA med Dr. Zain Obagi, stifteren af ZO Healthcare.

”Når huden bliver solbrændt, beskadiges cellerne. Huden begynder at skælle, fordi den mister fugt, og der opstår en slags betændelsestilstand i huden. Det er derfor, den bliver rød og varm. Selvom der er nogle, som i starten oplever en mere jævn hud og mindre akne og urenheder efter solbadning, er glæden kortvarig,” forklarer han.

”Når den brune farve aftager, vil næsten alle opleve en forværring af hudtilstanden.”
Her er det vigtigt at forebygge solskader med en god solcreme eller dagcreme med SPF, men når sommeren går på held, bør du også supplere med hudplejeprodukter, der bevarer den fine sommerglød og revitaliserer huden.

Eksfoliér huden

En af Michael Zanganis bedste tips til at bevare gløden i huden efter sommersæsonen er eksfoliering:

”Grundig eksfoliering fjerner døde hudceller, og det gør det først og fremmest nemmere for huden at være modtagelig over for aktive ingredienser fra dine hudplejeprodukter. Desuden stimuleres produktionen af nye hudceller, når de døde hudceller er væk, og det bringer den glød tilbage, som ellers ville forsvinde sammen med den solbrune farve,” forklarer han.

Spis godt

Sund mad er godt for kroppen på rigtig mange måder, men også huden nyder godt af gode madvaner. Ifølge Michael Zangani har huden godt af de sunde omega-3 og omega-6 fedtsyrer, ligesom grønne grøntsager også kan have en positiv effekt på huden. Undgå for så vidt muligt hurtige kulhydrater, lyder hans råd desuden.

Brug hudpleje med retinol

Retinol er et effektfuldt A-vitamin, som har en masse dokumenterede effekter på huden. Blandt andet er den aktive ingrediens kendt for sin anti-age effekt. Kort sagt øger retinol hudens evne til at arbejde bedre, så du kan blive fri for skader i huden. Michael Zangani er også meget begejstret for den virksomme ingrediens og anbefaler den vidt og bredt.

”Retinol fremskynder cellefornyelsen, så der kommer friske hudceller op til hudens overflade. Desuden fremskynder retinol hudens produktion af kollagen, som giver strammere og fastere hud,” siger han.

Brug den rigtige hudpleje

”Du kan ganske enkelt forklare hudaldring med, at huden bliver mere og mere doven, jo ældre den bliver. Den behøver derfor stadigt mere effektive produkter for at bevare sin spændstighed og elasticitet. Produkterne, du bruger, bliver på en måde en personlig træner, som arbejder for at få huden tilbage i form,” forklarer dermatologen.

Hans budskab er klart og tydeligt: ”Det bedste du kan gøre for din hud, er at finde et hudplejeprogram, der virker. ZO har utallige produkter, som målrettet bidrager til at holde din hud sund.”

Michael Zanganis fire produktanbefalinger

 

Pigmentpletternes værste fjende

ZO Retinol Skin Brightener indeholder retinol og bakuchiol, der arbejder målrettet for en mere jævn hudtone og generelt en sundere hud. Produktet reducerer rødme og bidrager til at forebygge nye misfarvninger. Produktet fås med retinol i tre forskellige koncentrationer: 0,25%, 0,5% og 1%, alt efter din huds toleranceevne.

Den udglattende

ZO Wrinkle + Texture Repair indeholder potent retinol, som bidrager til at reducere fine linjer og rynker, forbedre hudkvaliteten og give en mere fast hud. Som en ekstra bonus bidrager cremens aktive ingredienser til en smuk glød.

Hudens beskytter

ZO Daily Power Defense er sprængfyldt med antioxidanter, og med ZOs nyeste teknologi, ZPOLY, forebygges skader forårsaget af inflammation. Cremens særlige DNA-reparerende enzymer støtter desuden den naturlige cellereparation for at sikre en sund hud.

Den grundige eksfoliering

ZO Exfoliation Accelerator indeholder et 10% glykol-og mælkesyrekompleks, som sørger for at fjerne døde hudceller, der tilstopper porerne. Cremen styrker desuden hudbarrieren og mindsker forekomsten af bumser, mens den er med til at forbedre hudstrukturen og minimere solskader og aldrende hud.

ZO Skin Health

ZO Skin Health er stiftet af dermatolog Zein Obagi, som er kendt for sin holistiske og evidensbaserede tilgang til hudens sundhed; et mantra, som går igen i hans hudplejeprodukter. Således får du produkter, der er udviklet gennem forskning og indeholder dokumenterede vitaminer og mineraler. Læs mere om ZO Skin Health lige her.