Vil du have mere grønne og naturlige produkter i din hårpleje? Og foretrækker du sulfatfri shampoo? Så har vi den ultimative topliste over de bedste milde renseshampooer her.
Denne artikel indeholder sponsorerede links.
Sulfater (også kaldet SLS og SLES) er de mest almindelige rensende ingredienser i syntetisk shampoo – det er også dem, der giver den skummende effekt. De har en fantastisk evne til at vaske håret, så det er fri for fedt og snavs. Men de kan også være udtørrende og irriterende, især for dem med følsom hovedbund. Hvis hovedbunden er udtørret, kan det få den til at kompensere ved at producere flere af dens naturlige olier, så håret hurtigt føles slapt og uvasket.
Hvis du oplever dette problem, kan det være en idé at prøve en naturlig shampoo i et stykke tid. Det skal dog understreges, at sulfater ikke er farlige. I en sulfatfri shampoo er de skrappe sulfater skiftet ud med blandt andet kokossulfater. Men du kan altså ikke regne med helt det samme boblende skum, som sulfater giver.
Sulfatfri shampoo – hele toplisten
Scroll længere ned for at læse længere anmeldelser om produkterne.
- Bedste shampoo uden sulfater
Organic Moisturizing Shampoo fra Björn Axén
- Bedste plejende sulfatfri shampoo og balsam
Bond Maintenance Shampoo & Conditioner fra Olaplex
- Bedste fugtgivende shampoo uden sulfater og parabener
True Soft Shampoo fra Maria Nila
- Bedste plejende shampoo uden sulfater
- Bedste sulfatfri shampoo på budget
Curly Low-Poo Shampoo fra Matas Striber
- Bedste sulfatfri shampoo med fugt
Moisture Shampoo fra Lernberger Stafsing
Sulfatfri shampoo – bedst i test 2023
Men hvilken sulfatfri shampoo og balsam er bedst i test – og det, der virkelig betyder noget, er, er sulfatfri bedre end silikonefri? Længere nede i artiklen finder du alt, hvad du behøver at vide om sulfatfri produkter.
Sulfatfri shampoo – bedst i test 2023
Men hvilken sulfatfri shampoo og balsam er bedst i test – og det, der virkelig betyder noget, er, er sulfatfri bedre end silikonefri? Længere nede i artiklen finder du alt, hvad du behøver at vide om sulfatfri produkter.
Bedste shampoo uden sulfater, Organic Moisturizing Shampoo fra Björn Axén
Björn Axén arbejder på mange måder for at gøre sin produktion og sine saloner miljøvenlige. I sin Organic Moisturizing Shampoo er der et naturligt indhold, hvor 86 procent er økologisk. Sukkerroer og aloe vera arbejder sammen for at rense blidt uden sulfater. Hele serien er desuden vegansk, og du kan også købe refillposer til shampooen.
Du finder Organic Moisturizing Shampoo fra Björn Axén her
Bedst plejende sulfatfri shampoo og balsam, Bond Maintenance fra Olaplex
Bond Maintenance fra Olaplex har reddet mange hår gennem årene – og den dybt fugtgivende og nærende duo er også sulfatfri. Produkterne koster måske lidt, men de er en god investering, hvis du har tørt, kedeligt og skadet hår. De hjælper med at reparere, fugter og giver håret en dejlig glans. Et must til ethvert brusebad.
Du finder Bond Maintenance fra Olaplex her
Bedste fugtgivende shampoo uden sulfater og parabener, True Soft fra Maria Nila
Svenske Maria Nilas bestsellerserie, True Soft, har både shampoo og conditioner og indeholder fugtgivende arganolie, der reducerer krus. Den veganske shampoo og balsam gør desuden håret blødt og let, maksimerer glansen og hjælper med at bevare farven i håret. Og duften er fortryllende.
Du finder True Soft fra Maria Nila her
Bedste plejende sulfatfri shampoo, Classic Shampoo fra Rahua
Du finder en luksuriøst plejende og vidunderligt rensende shampoo i Rahuas Classic shampoo. Den har en magisk duft og en formel, der virkelig giver den “squiky clean”-følelse.
Du finder Classic Shampoo fra Rahua her
Bedste sulfatfri shampoo på budget, Curly Low-Poo Shampoo fra Matas Striber
Det er Matas Striber, når det er bedst, i denne lækre Curly Low-Poo Shampoo. Shampooen indeholder provitamin B5 og ærteprotein, der tilfører dit hår masser af fugt og samtidig plejer. Og så dufter og føles den helt enormt dejlig.
Du finder Curly Low-Poo Shampoo fra Matas Striber her
Bedste sulfatfri shampoo med fugt, Moisture Shampoo fra Lernberger Stafsing
Moisture Shampoo renser i dybden og giver samtidig masser af fugt til håret. Den sulfatfri shampoo indeholder proteiner, aminosyrer og broccoliolie, og du kan også få en conditioner dertil. Duften af hindbær, bergamot, moskus og fersken hæver følelsen af luksus betydeligt.
Du finder Moisture Shampoo fra Lernberger Stafsing her
De store på markedet satser på grønnere hårpleje
Nu er det ikke længere kun mindre aktører, der har fået øjnene op for at skabe hårpleje med naturen som base, helt eller i nogen grad økologisk produceret og vegansk, fri for animalske tilsætningsstoffer.
Selv grønne saloner, hvor du farver med naturlig farve, er stigende – hårplejegiganten L’Oréal Professionnel har blandt andet udviklet en naturlig salonfarve, helt urtebaseret med henna, cassia og indigo, under navnet Botanea. Svenske Björn Axén har i mange år arbejdet på at gøre sine saloner miljøvenlige, blandt andet ved at aflevere affald fra maling, samt genbruge aluminiumsfolie fra blegning.
Hvad er forskellen på naturlig og syntetisk hårpleje?
Hvad er egentlig forskellen på naturlig hårpleje og den traditionelle, syntetisk fremstillede? Og bliver du automatisk en bedre miljøven, når du vælger den naturlige shampoo? Læs videre her.
Hvad er grøn hårpleje?
Der er ingen organiseret mærkning eller klassificering for, hvad der er “grønt”, men generelt handler det om hårpleje med ingredienser, der stammer fra naturen og ikke indeholder ingredienser, der er syntetiske. Produkterne holdes generelt fri for sulfater, silikoner og animalske ingredienser.
Det er dog svært at vide præcis, hvor godt hvert enkelt produkt er for miljøet – man kan hurtigt blive snydt af den såkaldte “green washing”, hvor virksomheder forsøger at få produktet til at virke mere grønt og miljøvenligt, end det egentlig er. Grøn betyder ikke automatisk miljøvenligt, det er op til hver enkelt at læse op på produktet for at vide, hvad virksomheden gør for miljøet, hvor og under hvilke forhold ingredienserne dyrkes, hvordan emballagen produceres og transporteres, osv. osv. Grønt behøver heller ikke at betyde økologisk – så skal råvarerne komme fra økologiske gårde. Et produkt er sjældent 100 procent økologisk, da vand aldrig kan være økologisk – de produkter, der er 100 procent økologiske, har som regel erstattet vandet med aloe vera.
Hvad er sulfater?
Sulfater (også kaldet SLS og SLES) er de mest almindelige renseingredienser i syntetisk shampoo – det er også dem, der giver den skummende effekt. De har en fantastisk evne til at vaske håret, så det er fri for fedt og snavs. Men de kan også være udtørrende og irritationsfremkaldende, især for dem med følsom hovedbund.
Hvorfor er sulfatfri shampoo god?
Hvis hovedbunden er udtørret, kan det få den til at kompensere ved at producere flere af dens naturlige olier – så håret hurtigt føles slapt og uvasket. Hvis du oplever dette problem, kan det være en idé at prøve en naturlig shampoo i et stykke tid. Man skal dog huske på, at sulfater ikke er farlige. I grøn shampoo er sulfaterne skiftet ud med blandt andet kokos, men man kan ikke regne med det samme boblende skum, som sulfater giver.
Hvad er silikone?
Silikoner findes traditionelt både i balsam og leave in-produkter. Det er ingrediensen, der giver os den silkebløde finish og glans. Dilemmaet med silikoner er, at de er svære at vaske ud af håret, og på sigt kan de gøre det tungt.
Silikonefri shampoo – hvorfor skal jeg bruge den?
Hårbranchen har fundet et hul og udfyldt det med såkaldte detox-shampooer, som er en variant af silikonefri shampoo. Det er en forvask, der fjerner silikonebelægninger og gør håret “squeaky clean”. Vil du skifte til grøn hårpleje, bør du lægge silikonerne til side – de er svære at vaske ud med andet end en sulfatbaseret shampoo. Silikoner forårsager en vis belastning af miljøet og er sværere at nedbryde end sulfater.
Skal man vænne håret til naturlige produkter?
Ja, det bør du regne med. Håret har ofte vænnet sig til sulfater og silikoner og opfører sig efter deres egenskaber. Den kosmetiske fornemmelse er anderledes mellem naturlige og syntetiske produkter, og du bør teste i mindst et par uger for at give dit hår en fair chance for at tilpasse sig.
Vil mit hår føles lige så rent med naturlig hårpleje?
Sandsynligvis ikke i starten. Det er som sagt en proces at vænne sig til at bruge grøn hårpleje og genoprette balancen i håret efter sulfater og rense det fra silikoner. Den kosmetiske effekt, som sulfater og silikoner giver, er svær at slå, men den nye generation af grøn hårpleje har efterhånden arbejdet sig op på et niveau, der giver et slutresultat helt på linje med syntetiske stoffer. Man skal ikke undervurdere naturlige olier som argan og moringa for at kunne skabe en dyb hydrering og glans og kokos for sin rensende og skummende effekt.
Hvad er lanolin?
Lanolin er fedt fra fåreuld og bruges ofte som blødgørende ingrediens i syntetisk balsam og hårkur. Det giver en flot glans og et fugtet finish. Enhver, som ønsker at blive veganer, bør undgå lanolin, men det har ingen negativ indvirkning på hverken miljøet eller håret.
Er naturlig hårpleje bedre for miljøet?
Det er der ikke noget let svar på – det afhænger helt af det mærke, du vælger. Mange aktører gør en stor indsats for at skabe produkter, der har mindst mulig klimapåvirkning, både hvad angår indhold, emballage og transport af produkterne. Så den eneste måde at besvare spørgsmålet på er at gennemgå hver enkelt aktør. Det bliver heldigvis lettere og lettere at gennemskue, hvordan og hvorfra produkterne importeres, og hvor ingredienserne kommer fra.
Alt du skal vide om sulfater
Vi har samlet svarene på alle dine spørgsmål om sulfater.
Er sulfater farlige?
Først og fremmest – sulfater er ikke farlige, så ingen grund til panik, hvis badeværelseshylden er fuld af dem. Sulfater er uovertrufne, når det kommer til at opløse snavs og olie, hvilket kan give bivirkninger som irritation og udtørring af hovedbund, hud og øjne. Du får den dér nærmest knirkende rene fornemmelse, men den knirkende følelse er et tegn på, at naturlige olier er blevet opløst og vasket væk.
Er parabener farlige?
Nej, parabener, som er en form for konserveringsmidler, er ikke skadelige for dig, men desværre har parabener ry for at være hormonforstyrrende. Vigtigt at huske er, at vi inden for EU har en utrolig sikkerhedskontrol, når det kommer til produktion af skønhedsprodukter. De fleste ingredienser er velafprøvede, og et produkt skal igennem en række tests, før det når butikken.
Hvorfor er der sulfater i mange produkter?
Fordi de er utroligt effektive til at opløse snavs og fedt. Sulfater opløser også silikoner, som findes i mange stylingprodukter, herunder mange hårolier og serummer. Og så får de shampooen til at skumme så dejligt. Følelsen af renlighed er svær at slå. Men prisen kan som sagt være, at den naturlige oliebalance bliver forstyrret.
Hvad skal jeg overveje, når jeg skifter til sulfatfri shampoo?
At droppe styling med silikoner. Mange hårolier indeholder silikoner for ekstra glans, så læs ingredienslisten grundigt. Hold øje med ingredienser, der ender på -cone, såsom dimethicone.
Men vil jeg føle mig ren uden sulfater?
Absolut. Den nye generation af sulfatfri produkter er lige så dejlige som din gamle skummende shampoo. Selv naturlig, økologisk shampoo giver en nyvasket følelse. Håret er rent – også selvom det ikke knirker. Rent og friskt!
Jeg har en fedtet hovedbund. Kan jeg bruge sulfatfri shampoo?
Ja, med stor fordel. Shampooer med høje niveauer af sulfater, der opløser olien, giver dit hår lyst til at overkompensere, hvilket gør det endnu mere fedtet. Prøv kun at vaske dit hår 2-3 gange om ugen. Vil du friske op mellem vaskene, er tørshampoo fantastisk.