Skønhed

Flydende eyeliner er øjets wonderbra

- 12/12/2013

’Flydende eyeliner er min frelsende engel,’ lyder det fra stilikonet Alexa Chung, der føler sig nøgen uden. Hun er en del af en kæmpe eyelinertrend, som du ikke må overse. ELLEs faste skønhedsklummeskribent Charlotte Torpegaard tegner for.

Min allerførste eyeliner var skinnende blå og blev udelukkende brugt i en streg under øjet. Det var i starten af 1980’erne, og sådan gjorde man det dengang, hvor makeup gerne måtte være makeup og ikke blot en accent.

Læs hvordan du får 50’er-øjne med kant her

Siden har jeg lært, at det måske ikke var det bedste sted at placere den, hvis man gerne vil fremhæve sine øjne bedst muligt, men jeg var jo ung og havde hverken brug for løft eller støtte.

Hvis øjnene er sjælens spejl, bør de rammes behørigt ind, lærte jeg senere af en makeupartist. Og intet kan som eyeliner indramme øjnene.

Eyeliner går sågar under betegnelsen ‘øjets wonderbra’, for husker du det lille swirp opad fra den yderste øjenkrog, løfter den vitterligt ansigtet.

Læs hvordan du lægger den perfekte eyeliner her

Det trick kendte de allerede i det gamle Egypten, hvor den sorte streg om øjnene både gav karakter og beskyttede mod de rynker, man får af stærk ørkensol.

Dengang var eyeliner ikke forbeholdt kvinder, men blev lige så flittigt brugt af mænd. I moderne tider er det koncept taget op igen som ‘the guy-liner’, men – ud over i en kort periode i 1990’erne – fik det aldrig den store succes.

Og så er der min egen eyeliner-yndlingsperiode, 1960’erne, hvor den flydende eyeliner kom på banen ført an af datidens supermodel Twiggy.

Ud over den grafiske streg brugte hun også lineren til at tegne ekstra vipper direkte på huden, som sammen med to lag kunstige vipper gav de overdådige dådyrøjne, hun blev så berømt for.

‘Twigs’ blev de kaldt, de små streger. Den hvide eyeliner, som er fremme igen, kom også på øjnene i denne periode.