Skønhed

Derfor skal du prioritere dine tænder

- 26/08/2022

Du kan få creme til kroppen, scrub til hovedbunden og massageredskaber til ansigtet. Hvad angår dit perlesmil, er mulighederne efterhånden også virkelig mange. Men hvad er en god mundhygiejne? Og hvad opnår du med rene, lige tænder?

Vi er gode til at pleje os selv fra top til tå, og du har måske også hørt om det opsving, skønhedsmærkerne oplevede under lockdown. Så apropos corona flytter vi nu fokus til det, der gemte sig under mundbindet – nemlig tænderne. 

For tænder trender. Flere store udenlandske magasiner har netop sat fokus på dem og med god grund. Til svenske Damernas Värld udtaler professor og overlæge i parodontologi Björn Klinge, at forskning viser, at infektion og betændelse i munden har en sammenhæng med bl.a. diabetes, hjerte-kar-sygdomme, gigtsygdomme og demensudvikling.

Derudover er der også et socialt aspekt i det. Ifølge Björn Klinge viser forskning nemlig desuden, at vi behandler mennesker med dårlige tænder meget dårligere. Der er altså mere end almindelig god grund til også at prioritere tænderne i morgen- og aftenrutinen på badeværelset. Vi bad to eksperter forklare, hvad god mundhygiejne helt præcis indebærer, hvordan du får hvidere tænder, og hvorfor det kan være værd at overveje, om du skal have rettet dine tænder.

Fordi alles emalje bliver tyndere med alderen grundet slid fra mad, drikke og rygning, vil tænderne naturligt også blive mere gule. Dårlig mundhygiejne – når maden, vi spiser, sidder længe nok på tænderne til, at bakterierne spiser af dem og danner syre, som så laver huller – er også en væsentlig faktor.

”At ryge er det værste, du kan gøre – det skyldes selve tobakken – ikke nikotinen, samt kaffe, te og rødvin,” forklarer forkvinde i Tandlægeforeningen og klinikejer, Susanne Kleist.

Sodavand er ikke bevist med til at misfarve tænderne: ”Teorien er, at syreholdig sodavand simpelthen ætser farvestofferne væk og dermed ikke misfarver,” siger hun, ligesom hun maner myterne om lakrids og karry som værende misfarvende i jorden.

Tandbørstning to gange dagligt i to minutter og daglig rensning imellem tænderne, f.eks. med tandtråd, er det bedste, du kan gøre. Det holder ikke kun tænderne hvidere og fri for karies. Det forebygger også parodontitis, altså tandkødsbetændelse. Mundskyl kan du springe over, for der er ikke videnskabeligt bevis for, at det påvirker misfarvninger. Men hvad så med tandblegning?

”At ryge er det værste, du kan gøre – det skyldes selve tobakken – ikke nikotinen, samt kaffe, te og rødvin”

”Køb det kun hos din tandlæge, og læn dig op ad Miljøstyrelsens seneste test af 25 forskellige blegemidler. Halvdelen af produkterne kunne medføre skader på tænderne, imens en stor del af dem ingen blegende effekt havde. Det blegemiddel, du kan få hos tandlægen, er EU-godkendt, og du kan enten få det med hjem i nogle skinner, der matcher dine egne tænder, eller du kan få behandlingen på klinikken,” siger Susanne Kleist.

Hun fortæller desuden, at porcelænsfacader kan være fint for dig, der har fyldninger eller har knækket flere tænder, men taler vi rent kosmetisk, vil det være en voldsom behandling, fordi man borer direkte ind i tændernes emalje. Det, du selv kan gøre, er at prioritere en jævnlig tandrensning hos tandlægen, for det fjerner bakterier og tandsten, som også bliver misfarvet.

Derudover kan du bruge tandpasta med flourid, der styrker emaljen og sætter sig der, hvor syren har lavet skader, og gør dermed tanden stærkere.

Kigger vi på det helt lige tandsæt, kan man først og fremmest spørge sig selv, om det lidt skæve af slagsen, der ikke er perfekt og symmetrisk, ikke bare er charmerende og med til at give os det så efterstræbte unikke udtryk.

Hertil svarer Søren Sehested, der er tandlæge hos Tandlægerne ved Storkespringvandet og Bettersmile, at, jo, det er charmerede, og derfor foreslår han som udgangspunkt heller ikke sine patienter en omfattende tandretning, når de alligevel er forbi til det årlige tandtjek. Det handler om, hvad patienten selv synes. Men han fortæller også, at det ikke kun er af kosmetiske årsager, det kan være en god ide at få tænderne rettet: ”Et tandsæt, der sidder helt perfekt, er meget nemmere at holde rent. Når du bider i noget, sætter der sig ikke så mange madrester fast.”

“Teorien er, at syreholdig sodavand simpelthen ætser farvestofferne væk og dermed ikke misfarver”

Desuden fastslår han, at tandlæger foretrækker at udføre tandreguleringer frem for at lave facader på tænderne (hvis ellers tænderne er intakte og har en pæn farve): ”Hvis du har tænder, der sidder skævt, og der bliver lavet facader på, sliber du jo på en naturlig tand for at få plads til facaden. Og den behandling er irreversibel.”

Læs ogå

7 skønhedsprodukter, du kan bruge til mere end én ting